Renesansa časopisa “Boka” u knjizi Vladimira Roganovića

Renesansa časopisa “Boka” u knjizi Vladimira Roganovića

2536
12
Podijeli

Višetomna istorija kulture Boke Kotorske, sažeta u knjizi autora dr Vladimira Roganovića, pod nazivom “Boka u tragovima isčezlih vremena”, promovisana je večeras u galeriji “Novi to sam ja”.

boka-u-tragovima-iscezlih-vremena-promocija-1Roganovićeva knjiga kao sažeti „vodič“ kroz kulturnu istoriju grada i Boke Kotorske, kako je kazao istoričar umjetnosti i publicista, Lazar Seferović, predstavlja “bljesak renesanse časopisa” Boka. Seferović, koji je bio jedan od prvih članova redakcije ovog nekada uglednog naučnog časopisa,  kazao je da je ovo novljanska knjiga, mala obimom, ali sa velikim dometima.

Picerija i restoran

Osvrnuvši se na neke od znamenitih ličnosti koje su sarađivale u redakciji “Boke”, Seferović se prisjetio “isčezlih vremena” u kojima je sa Ilijom Pušićem, Slavkom Mijuškovićem, Veljom Radovićem, Srđanom Musićem i drugima stvarao kulturnu istoriju Boke Kotorske kroz časopis čije je tekstove Roganović vješto sabrao u ovu monografiju.

– Ova knjiga je za mene renesansa i otkriće kako se može sa 5 hiljada stranica, koliko broji 25 brojeva “Boke”, izvući i napisati 250 stranica sinteza, iz kojih možemo prepoznazi ključne događaje u sveri nauke, umjetnosti, kulture i istorije Boke i našega grada, Herceg Novog – naveo je Seferović.

Časopis su  uređivali mnogi naučnici i pisci, počevši od Ilije Pušića, prvog urednika. Taj posao  naslijeđivale su ličnosti, koje su ostavile duboke tragove kroz etnologiju,  istoriju, istoriju umjetnosti, književnost, književnu kritiku – kazao je Seferović.

boka-u-tragovima-iscezlih-vremena-promocija-2Promocija je okupila u galeriji “Novi to sam ja” 10-tak onih koji su aktivno sarađivali u redakciji “Boke”.

Autor, dr Vladimir Roganović,  kazao je da  njegova knjiga predstavlja “omaž” svim onim ljudima koji su pokrenuli i kroz 25 godina zajedno stvarali zbornik “Boka”.

– Sve ove znamenite ličnosti koje su “Boku” osnovale, uređivale, bogatile prilozima – bili su i jesu, govoreći jezikom kinematografije, scenaristi i reditelji jednog filma u kojem glavnu ulogu tumači periodični časopis. One ostaju najzaslužnije za neupitnu činjenicu da je “Boka” nadrasla početnu intenciju njenih tvoraca i postala više od jednog regionalnog i zavičajnog časopisa – kazao je Roganović.

Kako je naveo, njegova knjiga predstavlja i “pokušaj da se čitaocu omogući da napravi svoju šetnju kroz isčezla vremena Boke Kotorske, kroz vremena bura i bonaca, da se baci jedan snop svjetla na niz evropski značajnih ličnosti koje su živjele i stvarale na ovoj obali”.

Monografiju “Boka u tragovima isčezlih vremena” izdao je Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, u biblioteci pod nazivom “Posebna izdanja”, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu Opštine Herceg Novi.

12 Komentari

 1. Za” Borak 39″- dozvolite da ste potpuno pogresno protumacili moj komentar i dali odredjene kvalifikacije koje su ipak neprimjerne i zestoke. Pod dikutabilnim prostorom podrazumjevam nesto sto nema svoju tradiciju, gdje je nekad bila prodavnica obuce pa tv studio i imao neke druge namjene, prelazio iz ruke u ruku gdje se i ne znaju pravi vlasnici. Tematika knjige ima svoju ozbiljnost, kulturu i tadiciju , naucni pristup i kao takva zasluzuje i adekvatan prostor govornike i publiku. O doktoru Roganovicu mislim sve najbolje i zato i smatram da je on bolje zasluzio. Dalju polemiko o ovoj temi ne zelim da vodim.
  0  0
 2. Dobronamjerna poruka za ‘bookmark’ i ‘baosa balsica’-
  jedna je stvar da li vam se nešto sviđa ili ne! Stvar ukusa,što bi rekli! Ali, dati sebi za pravo nazvati neki prostor ‘diskutabilnim’ ili ga bojkotovati….to bih ostavio samo za nesporne veličine (koje su,opet,najčešće skromne!) Prostor bez ljudi je prazan. …emotivno,duhovno,energetski,čak i materijalno! A sinoć je prostor koji je predmet vaše kritike,vrvio od života,lijepe riječi,i finoće! (Pa još slike čarobnjaka kista sa zidova, i skulpture L.Tomanovića!!) Dakle,tek ako se lišite dnevnog, malog,bijednog politikantstva….vidjećete koliko je divno kada vas mladi,obrazovani čovjek,iz najboljih namjera,lijepom riječju (uz asistenciju iskusnog prof. Seferovića) uvede u vrijeme i prostor kojeg se sa žalom sjećamo kao renesanse Novoga i Boke! Zato se izdignimo iznad skorojevićke,politikom zatrovane,svakodnevnice,i veličajmo,radujmo se,i podržimo korake u smjeru koji vraća nadu u ljepše sutra!
  2  0
 3. Doktore sto nisi organizovao promociju knjige u Bibloteci grada ili u nekoj drugoj javnoj ustanovi nego u diskutabilnom prostoru “nove” galerije? Na taj nacin dobio bi punu salu i kvalitetne govornike. Ocigledno vas je neko pogresno uputio ili ste tako htjeli.
  0  0

Ostavite komentar

*

code