Početna Ekonomija Restauracija tvrđave Mamula: Osnivanje nove kompanije, glavni projekat, dozvola, pa gradnja

Restauracija tvrđave Mamula: Osnivanje nove kompanije, glavni projekat, dozvola, pa gradnja

8

Kompanija “Mamula” je u postupku registracije u Švajcarskoj nakon čega će biti formirana i u Crnoj Gori. Njenim formiranjem značajni planovi za restauraciju bivšeg zatvora na ostrvu Lastavica i u tvrđavi Mamula su za korak bliže ostvarenju. Glavni projekat mora biti završen za 6 mjeseci, a resaturacija 18 mjeseci nakon dobijanja građevinske dozvole, kazala je za Radio Jadran PR savjetnica na projektu “Mamula”, Dragana Bećirović.

images_slike_gradovi_hn_objekti_mamula_1_ans

– Registracijom kompanije “Mamula” stičemo jedan od preduslova da počnemo realizaciju prvih obaveza u restauraciji ostrva i tvrđave, u što će biti uloženo 15 miliona eura. Razvoj i renoviranje Mamule, fascinantne napuštene tvrđave istorijske vrijednosti, na ulazu u Bokokotorski zaliv, biće pažljivo planirani kako bi se sačuvao strukturalni integritet postojećih objekata, tokom obnavljanja i renoviranja u “boutique” hotel&spa visoke klase, ističe Bećirović i prenosi uvjeravanja kompanije Oraskom Development Holding.

Program Oraskoma podrazumijeva uspostavljanje muzeja, 23 hotelske sobe sa recepcijom i spa, 4 ugostiteljska objekta, prodavnice, bazena, kluba za vodene sportove na nemotorni pogon i izgradnju kompletne infrastrukture.

images_slike_razno_mamula_mamula_2_an

– Pod nadzorom Uprave za zaštitu spomenika počeće izrada glavnog projekta koji mora biti završen u roku od šest mjeseci. Tokom tog procesa biće urađen i projekat konzervacije. Nadležni organi u roku od tri mjeseca treba da odgovore na zahtjev za odobrenje glavnog projekta. Tek tada se stiče uslov za građevinsku dozvolu. Od dana dobijanja građevinske dozvole, rok za završetak radova je 18 mjeseci, objasnila je Bećirović.

Uspostavljanjem memorijalnog muzeja biće prepoznata i odata počast istorijskoj vrijednosti ostrva.

– Mi smo već završili sa tehničkim ispitivanjem i analizom trenutnog stanja utvrđenja Mamula. Cilj ispitivanja je bio da se prikupe i analiziraju svi dostupni podaci o tvrđavi Mamula još iz vremena austrougarske dominacije u Bokokotorskom zalivu. Materijal predstavlja sveobuhvatan pregled tvrđave, analizira vojne, tehničke, istorijske i arhitektonske aspekte fortifikacije, njeno stanje, kao i njene vrijednosti i značaj. To nam pomaže da u potpunosti razumijemo lokalitet i da tokom izrade glavnog projekta, maksimalno sačuvamo sve ove karakteristike, navela je Bećirović.

images_slike_gradovi_hn_objekti_mamula_orascomRekonstrukcija tvrđave i ostrva je planirana u skladu sa konzervatorskim uslovima i utvrđenim standardima  zaštite životne sredine. Destinacija će biti javna turistička atrakcija otvorena za sve i potpuno dostupna građanima Crne Gore i široj javnosti.

Podsjetimo da je  pred kraj prošle godine,t ačnije 29. decembra, Skupština Crne Gore  dala “zeleno svjetlo” za ugovor o dugoročnom zakupu lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, na period od 49 godina. Ugovor su deset mjeseci prije toga potpisali ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović i predsjednik Orascom Development Holdinga, Samih Saviris. Svemu je prethodio tender, koji je bio raspisan  6. decembra 2013. godine, na koji su ponude su dostavili Orascom i holandski Vos Investment, kao i duga polemika u javnosti oko načina valorizacije ostrva.

Sponzorstvo za festival “Operosa”

Švajcarska kompanija Orascom Development Holding sponzorisaće ove godine održavanje renomiranog opera festival “Operosa”, u Herceg Novom, i to posredstvom svojih kompanija u Crnoj Gori, Luštica Development i Mamula.

– Radi se o sponzorstvu veoma značajnog festivala, čime ćemo podržati status Herceg Novog kao grada kulture, jer želimo da se ova sredina razvija upravo u tom pravcu. Naša kompanija Luštica Development koja je odgovorna za razvoj projekta Luštica Bay, na tivatskom dijelu poluostrva Luštica, podržaće festival, a dio sredstava ćemo obezbijediti i kroz kompaniju Mamula, kazala nam je PR savjetnica na projektu “Mamula”, Dragana Bećirović.

8 Komentari

 1. meni žao što društvo/država nije uspela da nakon svih velikih investicija u boki (porto mne, luštica bej, onaj kompleks u kumboru…) profitira dovoljno da sama finansira obnovu i dovođenje u red mamule. sa državom kao investitorom mamula bi trebala da bude objekat svima dostupan sa sadržajima koji nisu ekonomski najisplatljiviji ali imaju opštedruštvenu vrednost. obećani muzej je samo jedan od takvih sadržaja.
  crna gora nema stotine ostrva da bi davala mamulu u zakup na 50 godina hotelu sa 23 sobe. hotel sa tako malo soba na sopstvenom ostrvu cilja na ozbiljnu ekskluzivnost. neće se tu ostali posetioci osećati prijatno ma šta se u pregovorima obećavalo ili u ugovoru napisalo.
  lastavica je duboko usađena u istoriju bokelja i ona, pre svega, pripada bokeljima. nakon njih trebala bi da pripada i svima zainteresovanima, što za istoriju, što za lepotu iste. zato je ona morala da ostane u vlasništvu države i država je morala da nađe način i sredstva da se ophodi sa njom na mnogo bolji način nego do sada. poslednji kome bi mamula trebalo da pripadne je vlasnik hotela od 23 sobe. morao je deo od zarade koju država ostvaruje od tih velikih projekata da se usmeri u neke stvari koje možda nisu profitabilne ali su znacajne za boku pa i za celu crnu goru. postoji nešto što je viši interes, nešto što je društveno važno i značajno, a to je u ovom slučaju bilo zadržati državno vlasništvo nad ostrvom.
  možda nije baš najbolji primer ali pada mi na pamet da bi to bilo slično kao kada bi neko iznajmio ovim arapima što grade “beograd na vodi” parče beogradske tvrđave kalemegdan za ekskluzivni hotel i restoran(ok, to nije uopšte nezamislivo ali nadam se da da im to ipak neće pasti na pamet). nije lepo.

 2. Ovo je realan projekat i sa Orascomom nema šale.Tivat je dokaz i njihov projekat Luštica bay.Osim toga ponašaju se zaista kao društveno odgovorna kompanija,za razliku od svih koji su invetsitori u Herceg Noovm,a pogotovo Azmont, koji ulaže 600 miliona eura u Portonovi,a već dvje godine ne čusmo da je pomogao zajedncu.Ni pare za priključak za vodu da da da bi krenula voda iz regionalnog za Herceg Novi.Čak zapošljava ljude sa strane.Oni kompjuteri po školama to je još iz doba Jamesa Wilsona.Od njega su s e promijenila 4 izvršna direktora i svaki sve više stiska kesu.

 3. Puštite ljude da rade, jer ih čeka mnogo posla.Kad bi se pitali nezadovoljni sobom svi bi samo sa terasa gledali u pučinu i maštali o bogatome životu đe se sume para troše na maturska slavlja,kao pripremu za bogatstva koja slijede do kraja života.Što god se upiše to se lako završi i onda slijedi bijes ako nema plata od kojih se lagodno živi,a poslodavac nikad ne vidi,kao nekad u neka sretna vremena na kredit.

 4. Slazem se s ILUZIONISTOM.Tako je!sto prvo ne naprave i urede setaliste i raskopanu i unistenu rivijeru…Step by step.jos se prica da ce ponovo kopat po Zelenici-nadam se da je laz inace propast…eto ti!

 5. Evo nas opet izpocetka, kompanija se treba tek registrovati u CH, pa onda planovi, dozvole i ostala cudesa, imteresantno, ovo pjevacko drustvo je vec dobili rabotu ali nigdje nije registrovano, poslije ce neko postaviti pitanje, a sto je sa GUP-om, pa onda na cijoj je to katastarskoj cestici i sl., ali da bude jasno, dozvola ce se izdati pod hitnom postupku, mnogo brze nego sto nekome treba da izmjeni oblik krova na kuci.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code