RESTITUCIJA: IVAN ZUBER NE VJERUJE DA JE NJEGOVOJ FAMILIJI VRAĆENA NACIONALIZOVANA IMOVINA...

RESTITUCIJA: IVAN ZUBER NE VJERUJE DA JE NJEGOVOJ FAMILIJI VRAĆENA NACIONALIZOVANA IMOVINA – SKORO POLA ULCINJA

0
Podijeli

Nasljednicima nekadašnjeg brodovlasnika i bankara Lala Zubera, koji žive u Herceg Novom, vraćen je dio imovine koji su potraživali u Ulcinju, odnosno dio Kino bašte na Pristanu. Vrijednost ukupne imovine koju Zuberi potražuju u Crnoj Gori procjenjuje se na 67,5 miliona eura.

Portal Ul-info prenosi da su Zuberi Komisiji za restituciju u Baru predali dokumenta, u kojima se navodi da je na teritoriji Opštine Ulcinj njihov predak posjedovao devet građevina, jugoistočne zidine Starog grada i još neke druge objekte u ruševnom stanju.
Međutim, sin pokojnog Lala Zubera, Ivan Zuber demantovao je za Radio Jadran ovakve navode, jer još uvijek ništa zvanično nijesu dobili. Valjda bih ja to prvi znao, kaže Zuber:
“Nemam nikakve novosti, to je obična priča, nemam pojma o tome, Vi ste prvi koji mi to kažete. Ne znam ništa, a prvi bi trebalo da znam. Riječ je o praktično pola Ulcinja. Nasljednik Lala Zubera, Ivan Zuber nema pojma o toj priči, jer ja još ništa nisam dobio. Znate, riječ je o monumentalnim građevinama koje je moj otac kupovao dvadesetih godina prošlog vijeka. To je sve što vam mogu reći” – zatečen je i u nevjerici Ivan Zuber.
Imovina porodici Zuber-Gregović oduzeta je u periodu od 1948. do 1958. godine, a po obimu i vrijednosti najveća je u Crnoj Gori u odnosu na ostale zahtjeve koji su bivši vlasnici pokrenuli pred nadležnim komisijama.
Nasljednici Lala Zubera i Anastasije Gregović, sin Ivan Zuber i kćerke Dijana Declich, koja je italijanska državljanka i Lidija Ranganath, državljanka Sjedinjenih Američkih Država kod nadležnih opštinskih, a kasnije i regionalnih komisija vode postupke za povraćaj i obeštećenje oduzetih imovinskih prava još od 2004. godine.
Lale Zuber je rođen na Cetinju, a u Sjedinjenim Američkim Državama je živio 20 godina, gdje se bavio transportom voća iz centralne u sjevernu Ameriku. Vratio se u Crnu Goru 1920. godine i donio sav kapital. Bavio se transportom, saobraćajem, povezao luke u Kotoru, Baru, Herceg Novom, Petrovcu i Rijeci Crnojevića i Virpazaru i osnovao prvu kompaniju koja se bavila brodskim transportom u Crnoj Gori.
Kompanija, sa 500 zapolenih, imala je 37 brodova koji su povezivali Crnu Goru sa Turskom, Italijom, a postojala je linija i za SAD.
Zuber je posjedovao imovinu na Cetinju, u Kotoru, Budvi, Petrovcu i Ulcinju. Nakon Drugog svjetskog rata sva imovina je nacionalizovana i oduzeta, kao i neke nekretnine poput privatne kuće u Petrovcu.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code