Retrospektivna izložba Zorana Bulatovića: Kao da je Bula ponovo sa nama

Retrospektivna izložba Zorana Bulatovića: Kao da je Bula ponovo sa nama

2522
2
Podijeli

Galeriju Josip Bepo Benković u Starom gradu večeras su preplavili publika i emocije pred djelima i sjećanjem na rano preminulog grafičara i slikara Zorana Bulatovića. Poklonici umjetnosti, njegovi prijatelji, kćerka Ana, supruga Dubravka, mladi koji nisu lično znali Zorana, ali mogu dugo da otkrivaju njegovo stvaralašvo, puno jasnih stavova.

izlozba-zoran-bulatovic-1– Bulatović  je vrlo hrabro prihvatio status slobodnog umjetnika i sebi na pleća navalio veliko breme. Ko iole poznaje svijet umjetnosti ovakvim ljudima mora da iskaže veliko poštovanje, jer s jedne strane oni imaju potpunu slobodu stvaranja i življenja, ali ih na drugoj strani očekuje realni život sa svim onim prizemnim ali neophodnim za opstanak. Hrabro se nosio sa vječnom dilemom umjetnika „zašto, kome i čemu sve ovo“ osuđen da, kao i svi umjetnici, ne završi započeti posao, jer taj posao kao i sama imaginacija  nema  kraj.

Picerija i restoran

Sav iz kontrasta, razbarušen, tih, sa izuzetnim smislom za humor, gospodin u društvu i kafani s jedne i izuzetno vrijedan, temeljan, kreativan, u svojim radovima – tempirana emotivna i misaona bomba sa druge strane, neovisan o materijalnom, Zoran je prava slika pomalo zaboravljenih i sve rjeđih “džumhurovskih” pojava  u istoriji umjetnosti -kazao je otvarajući izložbu direktor JU Galerija Josip Bepo Benković i Gradski muzej Mirko Komnenović, Đuro Beli Prijić.

On je kazao da je Bulatović odlično  znao  svoj posao. Radio je crtež kao i grafiku, izuzetno i zanatski i kreativno tešku, a nedovoljno priznatu disciplinu.

izlozba-zoran-bulatovic-3– Majstor!  Znao je da radi u 10-12 boja. Samo grafičari znaju koji je to mukotrpan posao. Iz grafike je postepeno i jednako uspješno ušao u sliku i dalje u skulpturu i instalaciju. Stalno je eksperimentisao i istraživao. Znao je da kaže da “treba znati stati, kad se granica pređe sve se upropasti. Iza sebe je ostavio veliki opus koji tek treba da se valorizuje na pravi način. Govorio je da sve dolazi iz podsvjesti, da podsvjest upravlja, a svijest samo malo to kontroliše. Tražio je „svog“ Boga sa kojim po sopstvenim riječima nije mogao da izađe na kraj. Tražio ga je ne štedeći sebe, zatvoren u lavirintu iz kog  kao i Minotaur nije mogao da nađe izlaz. Svojim demonima nije opterećivao drage ljude i prijatelje, izbacivao ih je na papir i platno. Dio toga je pred nama, i kao da je Bula ponovo sa nama! – kazao je Prijić.

izlozba-zoran-bulatovic-2Život i svijet velikog grafičara i boema ovog grada oživjela je toplim riječima i njegova kćerka Ana:

– Od nejga se dosta dalo naučiti. Nesebično je dijelio svoje znanje, svoje vizije,  nadanja. Ko ga je poznavao sjtiće se kako se uz koju čašicu vinjaka univerzum otvarao i sa Zokijem se dalo diskutovati o različitim, interesantnim temama. Posmatarjući Zoranovo djelo kao njegov potomak ne mogu da se ne zapitam da li je tata ikada našao odgovore. Konstantan sukob znanja sa nekih dalekih svjetova i iskustva iz ovog života proizvelo je tatino vrhunsko djelo koje nam govori ono što samo našom mudrinom možemo razumjeti. Kao što se muzika upija zatvorenim očima, tatina umjetnost se razumije stomakom i instiktom – kazala je Ana zahvaljujući kolektivu Galerije Josip Bepo Benković, istoričaru umjetnosti Bogdanu Musoviću na održavanju i pisanju o Bulatovićevom djelu, kolekcionarima koji su za izložbu ustupili njegove radove.

Ko god traži svoj smisao života u djelima Zorana Bulatovića gotovo da može vidjeti i sopstveni  bol i tugu, stradanja, strahove i nadanja. Bio je umjetnik i duša ovog grada, kome grad mnogo duguje.

Retrospektivna izložba Zorana Bulatovića će u Galeriji Josip Bepo Benković biti otvorena do 20. novembra.

2 Komentari

  1. Taman kad pomislim da je Beli “presusio” a eto Nam Jos jednog divnog umjetnickog I ljudskog iznenadjenja. Duboko postovanje za Zorana I njegovo djelo. Bravo za Galeriju, napokon najbolju instituciju u gradu.
    0    0

Ostavite komentar

*

code