REVIJALNI TURNIR U BUĆANJU NA 1600 M, NA ORJENSKOM SEDLU

REVIJALNI TURNIR U BUĆANJU NA 1600 M, NA ORJENSKOM SEDLU

165
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Na obnovljenim zogovima na Orjenskom sedlu juče je organizovan prvi revijalni bućarski turnir nakon više od dvije decenije.

Pozivu na sportsko druženje na ovom za bućanje neobičnom mjestu, odazvala su se četiri bokeška kluba: “Val” i “Meljine” iz Herceg Novog, “Palma” iz Tivta i “Jadran” iz Perasta.
U okruženju šume munike, najviših vrhova Orjena i na temperaturi od samo 16 stepeni, bućari su u višesatnom fer nadmetanju odmjerili snage. Najbolji i najsnalažljiviji na grbavim terenima, bio je BK “Val”, drugo mjesto pripalo je kolegama iz BK “Meljine”, dok je treće pripalo BK “Jadran”.
– Ovo je prvi korak i nadam se da će turnir postati tradicija, sa većim brojem učesnika. Ovo je prelijep ambijent, na 1600 m nadmorske visine. Usred ljeta igramo u jaknama. Pravi sportski veseo događaj sa prijateljima iz Tivta, Perasta i Meljina. Nemamo zamjerki i domaćinu želimo da uspije da održi turnir – kazao je kapiten pobjedničke ekipe “Vala”, Đuro Milanović.
Mladan Dabižinović iz Kluba “Jadran” koji je u Perastu osnovan 1951. godine je kazao da mu je drago što se bućanje održava na ovim prostorima i što se širi tursitička ponuda.
– Peraštani su voljni da se uvijek odazovu i pomognu opremom da se tereni dorade. Nikada nismo igrali na planini. Ovo je najviši zog u državi. To je vanserijski događaj, jer se bućanje uglavno iga na primorju – kazao je Dabižinović.
Iz Planinarskog kluba “Subra”, koji su turnir organizovali u saradnji sa Bućarskim klubom “Val”, uz podršku Turističke organizacije Herceg Novi, naglašavaju da je sportski rezultat turnira manje važan od druženja u prirodi, na jedinstvenoj planinskoj lokaciji na 1600 metara, sa vjerovatno najvišim bućarskim zogovima u Crnoj Gori, pa i šire.
– Na momente je prijetila opasnost zaista jedinstvenog događaja u istoriji bućanja: prekida turnira usljed slabe vidljivosti pri naglim nailascima gustih sivih oblaka nošenih jakim južnim vjetrom. Ipak, sve je proteklo u najboljem redu, a najavljena kiša je okasnila nekoliko sati i dozvolila da se nadmetanje završi po planu – navodi Željko Starčević iz “Subre”.
Jedino od čega su organizatori morali odustati jeste zajednički izlazak na obližnji vrh Kosmaš (1720 m) uslijed opasnosti od dolaska grmljavinskog nevremena. Nakon zajedničkog ručka učesnika turnira i planinara, predsjednik Planinarskog kluba “Subra”, Duško Avramović, koji je i sam bacio po neku balotu, zahvalio se na dobrom odzivu. Bilo je ukupno 30-ak učesnika događaja, računajući i bućare i planinare. U ime organizatora podijelio je prigodne diplome i zahvalnice. Iskazana je zajednička želja da ovaj revijalni turnir dobije rang tradicionalne bućarske manifestacije regionalnog značaja.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code