Rezervat Tivatska solila osposobljen za posjetioce

Rezervat Tivatska solila osposobljen za posjetioce

770
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

tivatska solila ytRealizacijom projekta “Povezivanje zaštite prirode sa regionalnim razvojem: osjetite prirodu i istoriju Tivatskih solila na crnogorskoj obali” kroz uspješnu saradnju upravljača-Morskog dobra, opštine Tivat i nevladinog sektora, značajno se unaprijeđeno stanje rezervata Tivatska solila. On je sada osposobljen za posjetioce i ljubitelje prirode.

Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Opština Tivat i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, uz podršku organizacije Euronatur i njemačke državne Fondacije za zaštitu prirode, organizovaće sjutra tim povodom obilazak ovog područja i završnu konferenciju. Na njoj će biti predstavljeni rezultati projekta, dati prijedlozi za buduće zajedničke aktivnosti, kao i predstavljena vizija razvoja tog lokaliteta kao ekoturističke destinacije.

Picerija i restoran

U okviru projekta je realizovano niz aktivnosti zarad stvaranja uslova za posjetioce, kao i promocije ovog područja kao ekoturističke destinacije.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, kao upravljač ovim područjem, je izgradilo info punkt – Centar za posjetioce, u kojem je, putem ovog projekta, zaposlen turistički vodič koji je svakodnevno na usluzi posjetiocima, a obilazak rezervata je besplatan. U periodu rada vodiča, ovaj rezervat je obišlo više od 500 domaćih i stranih posjetilaca, što govori o turističkom potencijalu područja. Takođe, organizovan je niz edukativnih radionica u okivru obilježavanja značajnih ornitoloških datuma gdje je učestvovalo blizu 2000 učenika osnovnih i srednjih škola sa primorja i ostalih djelova Crne Gore.

Još jedan od ključnih rezultata ovog projekta je izrada Studije o upravljanju  programom posjetilaca kao potporni dokument za budući plan upravljanja ovim zaštićenim područjem koji je u izradi kod Ministarstva održivog razvoja i turizma. U sklopu promotivnih aktivnosti projekta, izrađeni su promotivni materijali u vidu brošure, mape i online aplikacije koje sadrže informacije o prirodnim i kulturnim vrijednostima ovog područja.

Dodatno, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je u sklopu svojih redovnih aktivnosti u proteklom periodu izvršilo uređenje ulaznog dijela rezervata, popravku mostova i postavilo parkovski mobilijar.  Centar za zaštitu i proučavanje ptica obezbijedio je nabavku i postavljanje solarnih panela radi napajanja Info punkta solarnom energijom.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code