Ribari upleteni u sopstvenim mrežama: Dva Nacionalna ribarska udruženja

Ribari upleteni u sopstvenim mrežama: Dva Nacionalna ribarska udruženja

3410
19
Podijeli

Poslije više godina Crna Gora je za samo par dana dobila, ne jedno, nego dva Nacionalna udruženje ribara.
press ribari 1606 1Jedno se zove Nacionalno udruženje proizvođača ribe i vodi ga Marko Kise, a drugo Nacionalno udruženje profesionalnih ribara u morskom ribarstvu.

Na startu očigledne podjele u ribarskoj zajednici, iako svi tvrde da imaju iste interese u razvoju održivog ribarstva koje će ispunjavati evropske standarde.

Picerija i restoran

Marko Kise, koji je do juče bio predsjednik Udruženja profesionalnih ribara na moru Crne Gore, tvrdi da njegovo novoosnovano Nacionalno udruženje proizvođača ribe, broji 49 članova, ili 51-og vlasnika dozvole, računajući i da neki članovi imaju po dvije dozvole, za plivaricu i koču. Iz Herceg Novog je 16 ribara, iz Kotora 10, Tivta 3, Budve 6, Bara 12 i Ulcinja 2, napominje Kise.

–      Među njima je 9 vlasnika koče, plivarica 10, potezača 7, a 25 ostalih i zastupljeno je kompletno ribarstvo Crne Gore – kazao je novinarima na press-u Kise. On se obrušio na Ministarstvo poljoprivrede koje nije tri godine  prihvatalo njihovu inicijativu za formiranjem Nacionalnog udruženja proizvođača, pa su sami to uradili na Skupštini 21. maja.

Kise je rekao da im najveći problem u daljem radu može biti to što nijesu osnovani po želji pom. ministra Danijele Stolice i savjetnika Denisa Frljučkića. Predlaže unaprijed budućem ministru poljoprivrede njihovu smjenu i kadrovske promjene u Ministarstvu, jer, kako kaže do sada nijesu riješili ni jedan problem ribara, bave se podijelom ribara i svojim tumačenjem zakona i pravilnika koje donose na štetu ribara.

press ribari 1606 2Od 244 dozvole 133 dozvole imaju prikrivene vlasnike, tvrdi Kise, a čak 1000 ribara nemaju dozvole. Ni mnogi registrovani ne plaćaju porez. Sportski ribolov je dozvoljen, a on uništava riblji fond jer je čak 3000 dozvola. Flota je dotrajala, a za obnovu nema para, pa država treba,  kao u Hrvatskoj za kupovinu da omogući pomoć od 70 odsto cijene i da smanji  PDV za opremu na brodove na 5%. No, najveći  problem je gorivo. Sadašnji način regresiranja je neodrživ, tvrdi Kise, zamjerajući, pored ostalog, Ministarstvu, što selektivno daje pomoć ribarima. On predlaže da se gorivo za ribare i poljoprivrednike distribuira kao plavi dizel. U nedostaku ribarske luke predlaže i da se u Meljinama u sklopu marine u izgradnji nađe rješenje sa državom i investitorom da se  ostavi nekoliko vezova za ribarice i prvi iskrcaj.

Milun Anđić smatra da je administrativni kapacitet države u morskom ribarstvu pretrpan, a pri tom postoji puno biznis barijera za ribare, posebno u kupovini goriva. Tako je nemoguće biti konkurentan sa ribarima u okruženju. Od 139 legalnih ribarskih dozvola, samo 2-3 ribara su riješila te probleme sa gorivom, a naši brodovi tonu.

Dalibor Pavićević se osvrnuo  na poreski dug ribara negirajući da država jednako svima pomaže u otplati.

Silvio Tonsatti iz Udruženja Škver, koje je dio drugog novosnovanog Nacionalnog udruženja profesionalnih ribara u morskom ribarstvu govorio je o tome zašto su mnogi upali u poreska dugovanja i negirao je mnoge navode Marka Kisa, poput podatka o sportskim dozvolama, kojih je 1800, a ne 3000.

–      Treba da postoji jedno Nacionalno udruženje i 14. juna je osnovano jedno takvo od 4 postojeća, dva iz Bara, jednog iz Ulcinja i jednog iz Herceg Novog. Ono je validno i brojno. Podržava ga i Ministartvo, koje će finansirati stručno pravno lice, koje ćemo mi predložiti, da ga vodi. Nijesu tačni podaci Marka Kisa da njihovo Nacionalno udruženje proizvođača ribe okuplja toliko ribara i brodova. Tu se radi o 5 koča, nekom malom broju članova malog privrednog ribolova, a potpisivali su se kao članovi i građani, provjerili smo. Jednostavno se radi o prevari – tvrdi Tonsatti.

On negira i da je loša saradnja sa resornim Ministarstvom, jer su uvijek nailazili na razumjevanje, mada je bilo i dosta obećanja.

U svakom slučaju, maloj Crnoj Gori sa dotrajalom flotom od 17 koča, 100-inak malih ribarskih plovila, postojanje dva Nacionalna udruženja mogla bi biti kočnica u pregovorima sa EU i uskoro za otvaranje poglavlja 13 za ribarstvo. Šef delegacije EU u Crnoj Gori, Mitija Drobnič je još u novembru prošle godine u Herceg Novom savjetovao uzalud crnogorske  ribare, iz tada 5 udruženja, a danas dva Nacionalna, da se bolje organizuju. Jedino tako bi do ulaska u EU lakše dobijali pomoć države, a onda i evropskih fondova. Tako se i dalje s ribom u mreže upliću i sami ribari.

19 Komentari

 1. Ja imam 50god , radio sam prije u Grcku na ribolov
  Ko moze da mi daje informacije kako da kontaktiram sa osobama kojima potreban neki radnik za ribolov ili prodaju Ribe

 2. E moj moj Kise sram te bilo shta prichash!!!! Sportski ribolovci ugrozavaju riblji fond. Pa jeli moguce da si tolika neznalica!!! Slobodno zovi da te malo edukujem. Nije starshno kad covijek ne zna, ali je strashno kad misli da zna.

 3. kao sportski ribolovac svake godine vadim dozvolu, a na more izidjem 2-4 puta godisnje e kad onda nagrdim ribu unistim kompletan riblji fond ..ajde Marko ne

 4. Marko Kise kaže : Sportski ribolov je dozvoljen, i on uništava riblji fond ????
  Jeste Sportski ribolovci uhvate i ponesu familiji ribe za godinu dana koliko kise ne prijavi i na crno proda ulova za 1 dan !!!
  Kise,ajde boga ti iz dobre namjere pusti ove ljude da rade,a ti ne guraj nos dje ti mjesto nije !!!

 5. …počeli su i ribari kao političari,potpuno jednako,a i uslovi za rad su im slični,riba,mreža, znanje…..kad se odvoje znaš ko su, i jedni, i drugi.

 6. Koji lik,Marko Kise..Pa vidjeli u u Ministasrtvu ko si,pa zavrnuli slavine.Malo li ti je bilo.Sve si mostove porušio i ostavi se da me zastupaš ,Boga ti.Koristiš sada ulazak opozicije u Vladu da im slažeš priču koju više nbiko nemože da popije.Provaljen si čovječe.

 7. Ko o kome Markoo svojim problemima a preko ledja postenih ribara…… ali sve dok je postenih i dobrih ribara bice i Marka. Marko ovom prilikom ti cestitam dozivotnu funkciju predsednika starog-novog udruzenja! A svim ostalim ribarima porucujem da se trebaju ugledati na Marka jer jedino na nacin na koji on to radi mozete imati neke koristi od drzave@

 8. Ja kao jedan od sportskih ribolovaca pitao bih gospodina Marka Kisa da li placa vez za brod u kumboru ? Druga stvar ako mi unistavamo riblji fond unistava li ga on “pranjem” mreza kroz zaliv ? Ili se to zove kocarenje kroz zaliv sto je strogo zabranjeno !!!! A da ne pricamo o onoj njegovoj mrezi sto je uvozio iz hrvatske dje se na nelegalan nacin plasi riba da uleti u mrezu ne znam kako se tacno zove ali se moze provjeriti

 9. Kao jedan od tih “3000 SPORTSKIH RIBOLOVACA” sto unistava riblji fond po gospodinu Marku Kisu pitam se kako se ono zove ona mreza sto nije zabranjena sto pokupi sve zivo sto je isti koristi kako u zalivu tako i van njega ,jel Palandara?I sto se tice postenja jos placa li porez doticni gospodin za manifestaciju riblja vecera koju organizuje u okviru praznika mimoze !?Marko znamo se vazda ti je malo i vazda ti smeta kad drugi uvati ribu!

 10. Ne vjerujemo da je ovo Tonsati izjavio jer je kao gost podržao ciljeve za koje se zalaže udruženje proizvođača. Istina je da Neno Šimrak( Tonsati Silvio) nije ni vidio zapisnik osnivačke skupštine koja se održala 21.05. odnosno 23 dana prije nego što je osnovano , na brzinu sklepano udruženje u prostorijama ministarstva poljoprivrede, mimo zakona Crne Gora.
  U EU ne može i zakonski ne smije da se min. poljoprivrede bavi uređivanjem i organizovanjem proizvođača ribe, ali pošto mi nećemo u EU onda je nama sve dozvoljeno.
  Tačno je da se 49 ribara organizovalo i svojim potpisom oformilo proizvođače ribe. Ako Neno – silvio želi a zna maternji jezik biti će mu dostupan osnivački akt Osnivačke skupštine koji je bio 10 dana na provjeri u MUP-u Crne Gore i donijelo riješenje o registraciji dana 09.06..
  Novinaru radio Jadrana zamjeramo na neprofesionalnosti što je izjavom Tonsatia – Šimraka totalno pobrkao istinu a da je htjeo (nuđeno) mogao je uzeti kopiju osnivačke skupštine i riješenje iz MUP-a i iznijeti pravu istinu.
  Nacionalno udruženje proizvođača ribe CG je prvo registrovano udruženje jer su datumi 21.05.( osnivačka sakupština udruženja) i 09.06.( datum dobijanja riješenja) prije 14.06. datum kojim se Šimrak – Tonsati hvali.

 11. Marko je glavni kocar,odnosno kocnicar postenom radu ribara,koji dobijaju podrsku drzave ali nece dovijeka drzava davati dA bi pojedinci iz Udruzenja trosili samo za sebe…E,Marko Marko ko te ne zna…

Ostavite komentar

*

code