Rišnjanke spremaju feštu od makarula

Rišnjanke spremaju feštu od makarula

0
Podijeli

Tradicionalna fešta Risanski makaruli, u organizaciji žena Risna, koja predstavlja najavu turističke sezone u tom starom ilirskom naselju u Boki, biće upriličena večeras na Risanskoj rivi u 20:30 časova.

Organizacija žena Risna aktivna je od 2009. godine, a ideju o organizaciji fešte posvećene makarulima uspijeva da realizuje već osmu godinu.

Picerija i restoran

– Makaruli su staro tradicionalno jelo koje se nekada obavezno služilo za slave i svadbe, a čuveni su bili svatovski risanski makaruli koji su sukani ručno kroz iglu. Žene su to spremale danima ranije, to se sušilo i taj starinski recept se najviše zbog nemaštine pravio sa slanim sirom, a kasnije sa toćem od junetine – kaže za Radio Jadran predsjednica Organizacije žena Risna, Anka Perović.

Vremenom se recept za makarule mijenjao, ali je očuvana tradicija, te su i danas obavezno jelo na slavskim večerama u Risnu.

Ženama Risna na fešti će se, uz brojne sponzore, pridružiti Organizacije žena Perasta, Grblja, Budve, novoosnovano udruženje žena Ruža vjetrova iz Bijele i NVO Karampana iz Kotora. Raniji učesnici iz Herceg Novog NVO Ruke i Jokina kužina su ove godine spriječeni da učestvuju.

A ono što Anku posebno raduje jeste da će svoja jela, zajedno sa nastavnicima i vaspitačima, predstaviti i mališani iz Osnovne škole „Veljko Drobnjaković” i Dječijeg vrtića iz Risna.

– Vrlo nam je važno da smo povukli djecu da na neki način, kroz vrtić i školu, očuvaju stare risanske recepte i običaje – ističe Perović.

Osim makarula, služiće se razne bokeške delicije, te će svaka organizacija služiti bar po jedno jelo koje je autentično za kraj iz kojeg dolaze i predstavljaja očuvanje tradicije tog mjesta. Tako će se na stolovima Peraštanki služiti njihova, peraška torta, kod Tivćanki će dominirati jela sa žućenicom, a žene Grblja će služiti stara tradicionalna jela.

Biće i bogatog zabavno muzičkog programa, a goste će zabavljati KUD Nikola Đurković iz Kotora, klapa Stari kapetan iz Baošića, djeca iz risankog vrtića i škole sa svojim kratkim tačkama.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code