RISTOVSKI SA PUBLIKOM OTVORIO 29. MONTENEGRO FILM FESTIVAL: BORIMO SE PROTIV ŠUNDA...

RISTOVSKI SA PUBLIKOM OTVORIO 29. MONTENEGRO FILM FESTIVAL: BORIMO SE PROTIV ŠUNDA I KIČA

125
0
Podijeli

Dočekan ovacijama jedan od najvećih imena ovdašnje savremene kinematografije, pozorišni i filmski glumac, Lazar Ristovski otvorio je sinoć na Kanli Kuli 29. Filmski festival Herceg Novi Montenegro film festival.

Obratio se publici kao prijateljima, zahvalan, što je došao u bioskop, jer:
– Živimo u obezduhovljenom vremenu, kojim, na žalost, vladaju kojekakvi reality programi na televizijama se vrte besomučno neke bijedne bjelosvjestke serije. Zadatak nas, koji se bavimo filmom, filmskim stvaralacima, umjetnicima, intelektualcima, naračito pobunjenim intelektualcima je da se borimo protiv toga, šunda i velikog kiča, koji nam gadi živote – poručio je Ristovski.
Potom je izgovorio: “Festival je…”, a publika je dodala u glas “otvoren”. Uslijedio je vatromet, a onda i prva projekcija francuskog filma „Dipan”, pobjednika kanskog festivala, drama o „tamilskom tigru” koji pokušava da izgradi život iz početka kao izbjeglica u Francuskoj.
Svemu je prethodila ceremonija otvaranja, Mjesna muzika Đenovići intonirala je himnu, kao i muziku iz filma “Petrijin venac” Zorana Simjanovića.
Talentovani mladi glumac, Novljanin Miloš Pejović oficijelni je voditelj filmskih večeri na Kanli kuli, a sinoć je predstavio 29. FFHN MFF. Preko 100 ostvarenja biće prikazano do 7. avgusta na pet lokacija u Novom, četiri selekcije: dugometražnog igranog filma na Kanli kuli, dokumentarnog na Trgu od Muzike, izuzetno jakoj selekciji studentskog filma u predivnom đardinu kuće Iva Andrića i festivalski pobjednici na čudesnoj tvrđavi Forte mare, nad novskom lukom.
Međutim, bokun filmske Evrope, kazao je Pejović, osjetiće se i na Luštica festu, na Klincima, gdje će biti prikazan izbor iz takmičarskog i revijalnog festivalskog programa, sve u znaku ambicije da cijeli grad i cijela Boka budu filmsko gledalište.
Bugarsko-grčki i prvi film u takmičarskoj konkurenciji, rediteljke Kristine Grozeve i Petta Valchanova,” Lekcija” zadražao je najistrajnije pobornike filmske umjetnosti na Kanli kuli.
Ove godine u selekciji dugometražnog igranog filma jedno ostvarenje zaslužiće nagradu fondacije Živko Nikolić, a selekcija započela je filmom koji je počast i posveta rodonačelniku crnogorske kinematografije Ratku Đuroviću i Velju Stojanoviću.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code