RODITELJI DJECE OBOLJELE OD RAKA U CRNOJ GORI U AKCIJI

RODITELJI DJECE OBOLJELE OD RAKA U CRNOJ GORI U AKCIJI

144
0
Podijeli

 

fenix SASTANAK PGU Podgorici je protekle nedjelje organizovano prvo druženje članova Udruženja roditelja djece oboljele od raka ,,FENIX CRNA GORA”.
– Okupili smo se da se prije svega upoznamo, razmjenimo iskustva, ispričamo i tako olakšamo dušu. U neposrednom razgovoru smo jedni drugima ukazivali na prava koja po zakonu imaju naša djeca, posebno za roditelje koji još nisu podnijeli zahtjeve pred nadležnim organima – navode iz “Feniksa”.

Na njihovo veliko zadovoljstvo, sa njima je bila i dr Maja Kavarić, ljekarka koja im se, kako kažu, uvjek nađe i kojoj se zahvaljuju što je pored svih obaveza koje ima kao ljekar i majka našla vremena da provede s njima.
– Pohvalili smo se da smo omogućili nabavku softvera za aparat i reagensa za određivanje nivoa metrotreksata u krvi koji treba da se instalira u laboratoriji Instituta za bolesti djece Podgorica. Time se djeci koja treba da prime visoke doze metotreksata, smanjuje boravak u Beogradu za dva do tri mjeseca. Takođe, razgovarali smo o planovima za organizovanje rehabilitacionog kampa za djecu oboljelu od raka, koja po crnogorskom zakonu nemaju pravo na rehabilitaciju (odgovor dobijen od Ministarstva rada i socijalnog staranja) – kaže nam Angela Murišić.
Iz “Feniksa” su napravili i listu prioriteta u daljim aktivnostima, od kojih će neke zajedno odraditi. Dogovoreno je da se za sljedeći put nađu u većem broju pogotovo što neki roditelji nisu opravdano mogli doći, a i da obavjeste druge roditelje u gradovima u kojima žive o ovom Udruženju i aktivnostima.
Godišnje u Crnoj Gori od raka oboli 15-20 djece i šalju se na liječenje u Beograd. Ovo prvo Udruženje roditelja djece iz Crne Gore oboljele od kancera, koje postoji od februara ove godine, želi da znanjem i iskustvom pomogne oboljeloj djeci i njihovim roditeljima.
– Bolest ne pruža svima šansu da prežive, ali se vrijedi boriti i izboriti da se uz kvalitetniju ishranu podnesu sve te teške hemoterapije. Na žalost, mnogo je porodica koje su prinuđene da djetetu daju bolničku hranu, jer za drugu nemaju, a uz stalne mučnine i temperature, to je teško izvodljivo. Naš cilj je da se tim porodicama pruži adekvatna pomoć u ishrani djece, tako i u plaćanju smještaja u roditeljskoj kući, kao i plaćanju troškova prevoza u slučaju smrti djeteta, jer ti troškovi su na račun roditelja. Bitno je i da roditelji budu informisani o novijim načinima liječenja. Za sve to su nam potrebne brošure, flajeri i prospekti, kao i računarska oprema – poručuju iz “Feniksa”.
Ko je u mogućnosti da im na bilo koji način pomogne i doprinese ozdravljenju nekog djeteta, iz ove NVO mole da to učini.
– Možda baš Vi izmamite osmijeh na njihovim izmučenim licima. Mi nećemo zaboraviti da Vas pomenemo u našim pojavljivanjima u medijima. Ako želite, uplatu možete izvršiti na žiro račun NVO ,,Fenix Crna Gora” kod CKB banke 510-71233-32 – pozivaju roditelji djece oboljele od raka.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code