Roditelji ogorčeni: Đaci iz Igala, ipak, odlaze u Sutorinu

Roditelji ogorčeni: Đaci iz Igala, ipak, odlaze u Sutorinu

95
Podijeli

Iako je juče direktor OŠ “Dašo Pavičić”, Branislav Krečković za naš portal najavio uredno odvijanje nastave u područnom odjeljenju te škole na Dječijem odjeljenju Instituta, od više roditelja saznajemo da će uskoro đaci nastavu privremeno pohađati u školi u Sutorini.

To im je direktor Krečković saopštio na jučerašnjem popodnevnom roditeljskom sastanku, u prostorijama škole u Igalu, priča za Radio Jadran jedna od majki.

Picerija i restoran

Revoltirani roditelji se pitaju zbog čega im je ta informacija saopštena prvog dana nove školske godine, kada su đaci već upisani.

– Satanak je počeo i tekao mirno dok Krečković nije kazao da đaci prelaze u Sutorinu, što je izazvalo opšte nezadovoljstvo i negodovanje svih prisutnih roditelja – navodi ona.

Direktor je informisao da objekat Dječijeg odjeljenja u Institutu mora biti saniran, za šta je resorno Ministasrtvo obezbijedilo 8 hiljada, a iz drugih izvora sigurno je još oko 2,5 hiljade eura. Zebnju roditelja, međutim, izaziva veoma loše stanje školskog objekta u Sutorini, čak gore nego na Dječijem odjeljenju Instituta.

Za đake će biti obezbijeđen prevoz do škole u Sutorini. U autobusu, koji će stajati i mimo predviđenih stanica, trebalo bi da budu i učiteljice, obećao je Krečković na sastanku.

Mogućnost da đaci privremeno pohađaju nastavu u matičnoj školi na Toploj on je odbacio, jer je taj objekat sa preko 1300 đaka prebukiran.

Kako nam kaže ova zabrinuta majka, roditelji nisu dobili jasnu informaciju kada će đaci preći u Sutorinu, kao ni do kada će tamo pohađati nastavu.

Od Krečkovića nisu dobili ni odgovor zbog čega se djeca iz matične škole na Toploj, koja dolaze iz mjesta duž hercegnovske rivijere, ne prebace u škole u tim Mjesnim zajednicama, bar dok se ne riješi situacija u OŠ “Dašo Pavičić”.

Razgovor na roditeljskom sastanku protekao je u jako neprijatanom tonu, jedna od učiteljica, koju ova majka nije imenovala, čak je ustala galameći na roditelje.

Saznajemo da se roditelji spremaju na protest ispred matične škole na Toploj u petak, 7. septembra.

Redakcija Radija Jadran kontaktirala je opet direktora OŠ “Dašo Pavičić”, Branislava Krečkovića, koji je pitanja o ovoj gorućoj temi tražio putem e-maila.

Od njega očekujemo da razjasni zbog čega je čekao prvi dan škole da odluku saopšti roditeljima, koji su razlozi izmještanja nastave u Sutorinu, od kada će i do kada djeca tamo pohađati nastavu, koliko đaka će biti premješteno, u kakvom je stanju škola u Sutorini, kakve mogućnosti imaju roditelji koji ne žele da im djeca pohađaju nastavu u Sutorini…

95 Komentari

 1. U toj školi postoje roditelji koji su se miješali i ranije u organizaciju nastave i zvali roditelje prošlog ljeta da se bune što će odjeljenja šestog biti formirana prema stranom jeziku jer se tako, zaboga, razdvajaju njihova djeca. Naravno da im to nije prošlo. Meni roditelji kao odličnom đaku nijesu znali ni ko mi predaje, a ne da su išli po školi da uče ljude kako će predavati i direktora kako će raditi. Neka nauče djecu da pozdrave prosvjetnog radnika na ulici, da se pristojno oblače i ophode bez vulgarizama, pa onda neka traže hljeba preko pogače.

 2. Mislim da je najmanji problem i najmanje trenutno važno ko je kriv, zbog čega je to došlo u 5 do 12 , što je škola par kilometara dalje… To bi se dogodilo prije ili kasnije, jer takav je naš mentalitet, i ako je nešto predviđeno neće se reagovati do poslednjeg trenutka. Škola u Sutorini će biti adaptirana za osnovne uslove i bezbednost, što bi nama kao roditeljima bilo prioritet, a za ostalo bi trebali pitati našu djecu jer će oni ići u tu školu (sad je većini kasno da ih pitaju jer su im prenijeli svoje viđenje, zgrožavanje i strahove) pitati ih da li su slobodni da putuju autobusom do škole, objasniti im razlog i stanje te druge škole (pod uslovom da se i sami bolje informišete) da li žele ići sa istim drugarima i istom učiteljicom u jedan drugi dio grada u drugim prostorijama. Nema ovdije razmaženih roditelja, samo ograničenih umova koji samo vide ne u Sutorinu jer su oni uvijek bili “seljaci” , ponižavani, propalice… a imam nevjerovatan utisak da su većina roditelja podivljali kao zvjeri i zvjerski se koprcaju da njihovo djete ne ide tamo jer su isti oni ponižavali djecu iz Sutorine, pa je sad nevjerovatan strah da njihova djeca ne proživljavaju takva poniženja. No sve se jednom vrati. Kad već sve ovo napisah evo i to da sam ja išla u matičnu Školu “D. Pavičić” i pješke i autobusom sa njivičkog puta i da će i moje djete ići u Sutorinu ako bude moralo dok se ne nadje rješenje pa makar i čitavu godinu. Moj izbor je prihvatiti situaciju i usredsrediti se na druge izazove u životu koje treba rješavati.

  5
  6
 3. Nema više škole, pošten čovjek bi na mjestu direktora bilo koje škole danas, dobio nervni slom kad bi se suočio sa zatečenim stanjem. Nekad su birani za direktore naši ljudi, našega mentaliteta koji znaju kako narod diše i što misli i koji su znali da se postave prema roditeljima i djeci. Bili su persone u privatnom životu, u odijelu, sa kravatom, gospoda, cijenjeni gdje bi god došli.

  4
  4
 4. Niko ovdje da se osvrne na politicke partije i ljude koje vode Ministarstvo i Opstinu zadnjih barem 20 godina a koji nisu u stanju da naprave jednu Skolu u Igalu. Treba li komentarisati sve one pare koje je Vlada Crne Gore bacila na garancije raznoraznim hostaplerima i koje su placene od drzavnih para , pare koje se svake godine ulazu u Avio kompaniju koja je u minusu na desetine miliona i pored sve pomoci , prodaju Brodogradilista i Boke u Herceg Novom itd itd.
  Pa vecina vas je pocela da se buni kad je pocelo kod vas da gori a dok je komsijina kuca gorela nije vas bilo briga. Zato se dragi sugradjani i sugradjanke sve ovo desava i isti ti Roditelji koji se bune sad su glasaci neke od partija koje ih guze sada.
  Ovo je tek pocetak

  9
  2
 5. Posto niko ne spomine,a radi informisanja javnosti skola u Igalu je postojala i zatvorena prije oko 35 godina.Nalazila se u centru imala skolsko dvoriste i bila veoma uslovna.Neko je tada rekao da djeca smetaju u centru skola prodata djeca prepisana u skolu na Toploj.Tada smo cutali pa ….Obecali su tada da ce na drugoj lokaciji napraviti veliku skolu u Igalu.Prođe 35 godina,zaboravise se obecanja.Pa tako ce sutra biti i sa ovim…

  13
  2
 6. Saša V.svako pitanje je nq mjestu,ali da li ćemo dobiti i adekvatne odgovore..sumnjam…činjenica je da nam škola,tj direktor nudi jedinu soluciju,prelazak u Sutorinu,koja će da se adaptira u narednih mjesec dana…i to je rješenje za ovu godinu,a navodno sljedeće će sva djeca ići na Toplu..sto i nije toliko loša ideja,ukoliko to nije samo OBECANJE..a da li nam opština ili država može izaći u susret i pomoći da rijesimo našu situaciju,to bi trebalo da bude jedno od glavnih pitanja sada..Sto se tice učiteljica u Igalu imam samo riječi hvale,barem za one koje su mojoj djeci predavala,jako posvećene i odgovorne

  9
  1
 7. Ja samo ne razumijem ove roditelje sto im je do sada sve bilo u redu i potaman dok su im djeca isla u tu jadnu ruinu a sada kada im se nudi bolje resenje 2 km dalje skacu i ugrozavaju drugu djecu upisanu na Toplu posteno. Sada bi njih potjerali iz Tople da uvale svoju djecu. Sto ih nisu upisali tamo kada je upis bio? Ko im je branio. Koliko ste zli da ne povjerujes.

  26
  20
  • Vi ako ne razumijete molim vas da svoje dijete jedan dan sa Tople posaljite lijepo u skolu na Pode ali da ide gore magistralom od kruznog toka dok auta pice sa svih strana, molim vas, ne precicama, pa eto npr. mozda bi ste shvatila. Roditelji su zli zasto, jer su upisali dijete u skolu koja je u septembru nestala. Oni su izabrali ali su prevareni, naravno da su mogli Toplu da izaberu da im je receno u aprilu da skola u Igalu ne postoji. Jos su ti ljudi imali i produzeni boravak u sklopu vrtica. Koliko god da je ruina dijete moze samostalno u skolu da ide od svojih 7 god.a sad ce ici u drugu ruinu koja je jos dalje i do koje nikad nece smjeti samostalno pjeske lijepo da ide. Nije dzaba ona narodna izreka-sit gladnom ne vjeruje. Zapitajte se vi koliko ste zli kad ste dali ovakav komentar.

   11
   7
   • Ne razumijem zbog čega bi ste slali djete da ide pješke u Sutorinu ili roditelji sa Tople svoju djecu na Pode? Biće organizovan prevoz đaka pa sa malo više Vaše hrabrosti, jer djetetu ne treba, pustite svoje dijete da ide samostalno autobusom ☺ to je za njih svakako doživljaj a za majke trauma.

    1
    1
   • Sram Vas bilo da tako komentarisete da su roditelji zli. Pa normalno da su upisali u Igalo ne zive na Toploj vec u Igalu. Niko nije rekao da treba izbacit djecu sa Tople ali kako je moguce da su se sve ostale generacije smjenjivale na Toploj i sad odjednom nema mjesta ove god. Pa pitala bi Vas da je u pitanju Vase dijete , jer da smo htjeli onda bismo ih odma upisali u Sutorinu. Poenta price je da Igalo treba da ima skolu ako niste u stanju da to shvatite onda se suzdrzite neadekvatnih komentara .

    2
    2
 8. Prvestveno, svako ima pravo na anonimnost pa i gospođa koja se javila redakciji Jadrana. Drugo ta škola se pravi zadnjih pa jedno skoro 40 godina, što je sramno da imamo za sve pare bez obrazovanje ove đece. Đeca moraju biti na prvom mjestu i dobiti školu na Igalu, jer je taj dio opštine sve naseljeniji. Ja sam jedno od one đece koje je učilo na Igalo pa prešlo na Toplu i znalo je kako mi je bilo prvo vrijeme da se naviknem. Jer Igalo nije imalo zvona nije imalo domara nije imalo toalete mislim da je situacija i dan danas takva a možda i gora. Al svakako ne vriđajući nikoga znam kako je bilo i đeci iz Sutorine, koji su govorili da su slabo što učili jer učitelj čuvao krave il koju već stoku. A znamo da đeca ipak ne mogu da lažu, tako da Igaljini ne dozvolite da Igaljska đeca idu iđe van Igala no da dobiju školu nek vam bude jedini cilj u petak i samo naprijed.

  17
  10
 9. Vase dijete ide u Sutorinu jer vi zivite u Sutorini, prema tome djeca iz Igala trebaju skolu u Igalu jer su ih roditelji tu upisali i prevareni su. Vi sigurno niste iz Igala upisali dijete u Sutorinu. Ako roditelj potpisete da upisuje dijete u Igalo, skola ne moze da ispari do septembra.Paznja vam je posvecena jer vas nema puno. A, to kako su generacije prezivjele bez ograde pored magistrale eto npr. vozilo se sporije , djece je tamo u Sutorini malo a samim tim manje sanse da se nesto desi, a auta su danas jaca, brze se vozi, kad bude vise djece uz magistralu sanse da neko strada su vece, to je svakom normalno jasno, nije isto ni uciteljicama paziti 10-oro djece i njih par stotina. Sto se tice prevoza, zar vi starno vjerujete u bajke, kod nas se svasta obecava dok se ne postigne cilj. I jedno je kad vam autobusom putuje dijete koje krene u 5 razred, a sasvim drugo kad krene prvacic od 5-6godina koji ne zna ni da se zadrzi kad autobus ukoci. Ja vas pitam samo ko ce da pazi na toliku djecu, pogotovo prvacice u autobusu kad izlaze, kad ulaze, da ne istrce iza ili ispred autobusa svaki boziji dan. Opet ponavljam nije to 10 oro djaka, samo prvacica ima blizu 50. Evo mene jeza hvata od toga, jer duboko u dusi vjerujem da to moze da funkcionise samo u dobro uredjenim zemljama gdje kad autobus stane sa djecom se zatvori saobracaj i vise osoba nadgleda sa obje strane, a neka se i svaka uciteljica zapita da li moze svaki dan prije i poslije nastave da izigrava policajca umjesto da kao svaki normalni nastavnik udje na cas skoncentrisana. Da li je uredu njima nametati takav teret?

  27
  5
 10. Samo je jedno dijete prešlo na toplu posto joj je otac partijski kolega sa Kreckovicem i sredio mu je da se prebaci dijete a sada je zabranjeno dalje prebacivanje,bravo Sd

  33
  3
 11. A sta se bunite,skola u Sutorinu je super,bolja od Igala i od Tople,djeca su vam na sigurno,neka se djeca celice malo,a ne ih vodite i vracate iz skole,niko ne zna sta je autobus,a ni da idu pjeske,ko je nas vodio u skolu,ideja super

  25
  24
 12. Kakve ima veze što će djeca ići u Suprotnu,ne shvaćam ove objesne ,razmažene roditelje! Djeca na sjeveru sa sela pješače u 21 vijeku i po 10 km i po snijegu i hladnoći!!! Kome je to bila škola ispred kuće,rijetki su,mi smo po 6,7 km.svaki dan do škole,a vaše voze autobusi,idu učiteljice i ne mogu.Sigurno 90 posto roditelja ima kola ,pa kad ih možete voziti po treninzima ,možete i u školu! Bogami digli frku kao da idu na Mokrine u školu! Sve obijest!!!!!

  31
  21
  • Ako vi ne shvatate to je vas problem, ali ne mozete roditelje nazivati razmazenim. Prije pocetka skole imate period kad dijete upisujete i ako se vi kao roditelj izjasnite za Igalo na osnovu prebivalista i dijete se upise ne moze u septembru skola da nestane i da to saznate u septembru. Da li vi shvatate koliko je to neozbiljno?Vi pricate o sjeveru i djeci sa sela gdje imate pojedinacne slucajeve gdje djeca nemaju blizu skolu jer zive u nenaseljenom, zabacenom podrucju. Cak i ta djeca su sigurnija jer ce proci kroz livadu, a ovdje imate 300 ucenika koji zive u naseljenom Igalu i po vama ne zasluzuju da u svom mjestu imaju skolu nego po vama trebaju da setaju po magistrali. Treba roditelji da ih voze, dokle do 5 razreda? Dijete u Igalo moze lijepo pjeske da dodje sa svih strana, u Sutorinu ne moze i nema tu sta da se prozivaju roditelji, roditelji su odabrali Igalo, neka se prozovu oni koji zatvaraju skolu u ovolikom naselju. To sigurno ne rade po sjeveru u skoli koja broji nekoliko stotina ucenika. Da li sad shvatate mozda?

   4
   2
 13. NE RAZUMIJEM U ČEMU JE PROBLEM?! SAMO TREBA BLAGOVREMENO INFORMISATI RODITELJE DA ĆE NA JESEN BITI RASPISAN TENDER ZA INSTITUT, GDJE JE PREDVIDJENA BROWNFIELD INVESTICIJA….SPA AND RESORT KOMLEKS. A NE ŠKOLA.

  34
  4
  • Nemojte da dezinformišete javnost.
   Tender će biti za prodaju državnih akcija, a ponuđač treba da podnese koncept razvoja instituta.
   A na mjestu vrtića zasad nijednim planskim dokumentom nije predviđena gradnja spa i resort centra.

   2
   15
 14. Davnih 60 god.onog vijeka zbog opterećenosti škole Dašo Pavičić koja se nalazila na mjesto današnje dvorane Park,tadašnja vlast povukla je crtu preko pjace tj.trga N. Đurkovića i sva djeca koja su živjela ispod crte prema moru išla su istu a oni koji su živjeli prema autobuskoj stanici i tako duž puta išla su u Milan Vuković u Srbinu.Nije bilo pobune roditelja.

  25
  3
 15. Sramota je da vi ovako komentarisete nakon ovog teksta. Sve nam je sjajno, jedino ti razmazeni roditelji su problem?Ne kazem da ih nema, ali oni nisu tema ove price. Svako naseljeno mjesto mora da ima skolu. Zasto bi djeca iz Igala isla u Sutorinu u skolu kad zbog losih uslova tamo ne idu ni djeca iz Sutorine, nego masovno idu na Toplu? Da li skola u Sutorini moze da primi svu djecu iz Igala. Zasto je nisu sredili tokom ljetnjeg raspusta nego se o tome prica 3. septembra? Kad je bio upis u aprilu djeca su upisana u Igalo, cijelo ljeto se cutalo i nista se nije preduzimalo da bi se prvi radni skolski dan reklo roditeljima da se skola zatvara. Skola u Igalu je opstala zahvaljujuci tim kako ih vi nazivate ” razmazenim” roditeljima koji su izdvajali novac da kupuju klupe, wc., da krece zidove i stavljaju pod dobrovoljn.Da li su to duzni roditelji da rade? Ja ne znam sta je vama kad ovako nesto mozete da opravdate. Institut je izlazio u susret i davao svoje prostorije 20 godina, a sad kad se nalazi pred privatizacijom, Ministarstvu je najlakse djecu proslediti u drugu neuslovnu skolu koja nije nikom usput, koja je neogradjena na samom magistralnom putu. Da li je vama normalno da dijete koje krece u skolu uzrasta od 5,5 do 6,5 godina seta u dvotisu koje je uz magistralu u danasnje vrijeme kad se vozi nenormalno brzo. Sta ako roditelj hoce da posalje dijete pjeske, jer sva djeca se vremenom osamostale i idu sama, kuda da idu iz Igala? Da li je vama svejedno kad hodate magistraloma do Volija pa pored vas projure kamioni i auta 100 km/h. Nemam ja nista protiv Sutorine ni seoske skole, ali nikad i nigdje se nije desilo da djeca iz naseljenog dijela se prebacjuju u zabaceniji dio grada da bi se skolovali, nego se uvijek desavalo obrnuto. Ministarstvo je duzno da nadje rijesenje, to im je posao, ionako ga nisu obavljali dvije decenije nego se izvlacili na racun stare napustene zgrade koju su roditelji sredjivali. Sraamota je zaista da u danasnje vrijeme kad u skolama imate kompjutere i cuda, mi nemamo ni grijanje, ni salu, ni strunacu, ni klupu, ni kreca da se okreci, jedino dobru volju roditelja i tih istih uciteljica. Ljudi moji opasuljite se vec jednom, ne opravdavajte nerad, bezobrazluk, niste razmazeni ako trazite ono osnovno, da u mjestu u kojem zivite imate normalnu skolu, da imate normalnu bolnicu itd..Ne opravdavajte ni direktore ni ministre ni kurtu ni murtu jer nisu roditelji razmazeni ako skola koja je bila u opciji za upis u apriliu naprosto nestane do septembra kada dijete krene. Nisu ni trebali da nude tu mogucnost jer ovo je cista prevara. A, uz ovakve prevare ide i neka vrsta odgovornosti? E, sad vi se zamislite ko je odgovoran. Ako niste sposobni da se izborite sa problemima koje nose odredjene pozicije u vrhu onda se lijepo da otkaz, a ako ste sposobni borite za bolje uslove, za svoju opstinu, za svoju skolu, bolnicu, za svoju djecu.

  44
  7
 16. Dragi roditelji vidjecemo Vas u petak jer se mnogi halabucu prekon portala a tamo kada dodju cute .Covjek kriv sto je rekao istinu .Kada nije bio upravu sto se neko nedize pa nerece nije tacno da odmor traje po45 min da uciteljice sjede u ucionici ispijaju kafe i marenduju .Zar nebi zrebalo da jedna uciteljica bude vani dezurna.

  12
  6
  • Niko nije ni podrzao ni ustao da ospori iz straha jer sjutra salje dijete kod te iste uciteljice, a vrlo je jednostavno, pitajte svoje dijete i sve ce vam biti jasno. Moje je juce doslo iznenadjeno: mama, sve uciteljice su na v.odmoru danas sjedale CIJELI odmor vani!? Sve jasno… Priznajem nije mi bilo prijatno, kad je jedan roditelj ustao i javno ih prozvao, nisam ni znala da tako funkcionise, ali sad Vam kazem HVALA jer zbog toga sto rekoste, sada znamo da ce neko brinuti sta oni rade tih 20 ili 40min. Jos da rekoste da je uciteljicama posao da djecu uce, a ne da se derinjaju na njih kad pogrijese da nas Bog vidi. Tako da veliko hvala za ono sto rekoste i respekt za hrabrost!

   3
   1
   • A sta rade uciteljice na Toploj na velikom odmoru? Da li piju kafu u zbornici mozda? Ove nemaju to pravo,jeli? Pa da li rade u spuzu u zatvoru ili u skoli ,pobogu? Ako djeca nemaju mali odmor,da li je toliki grijeh kad je lijep i suncan dan da ostanu 5 ili 10 min napolje. Ili da spoje odmor i fizicko vani? A roditelje koji se sunjaju po hodnicima za vrijeme nastave i cuce oko prozora treba prijaviti,sta tu rade svaki dan. U moje ime kao roditelja djaka ove skole nece primitivci iznositi stavove kao stav svih roditelja.

    3
    1
    • Naravno da trebaju da imaju pauzu i odmor, ali ovdje je zamjereno sto nema dezurnog ucitelja napolju, nego su djeca sama u dvoristu i motaju se po Igalu krijuci, jer niko ne kontrolise sta se radi na v.odmoru. Djeci je strogo zabranjeno da u toku v.odmora udju u svoju ucionicu i moraju biti napolju. To se zamjera uciteljicama i sigurmo je tako

     1
     1
     • Oh,izvinite. Zaboravih da na Toploj dezuraju ucitelji u dvoristu skole. Ovdje je borba za skolu ,a ne pljuvacina i bacanje ljage na uciteljice iz Igala. Kad dodjem za dijete cujem uciteljice: hladno je,obuci jaknu,znojav si ne stoj na tu promaju-kaoajke se tu ponasaju. Vecina te djece su van skolskih obaveza ,dok su roditelji na poslu sama na ulici,parku,plazi… pa licno ih srecem cak do skvera. A u dvoristu skole ,zaboga treba da ih paze kao prvake

    • Manite se gluposti, nego se drzite teme. Problem je sto cete ostati bez skole, a vi razglabate je li uciteljica sjela ili ustala. Odvojite bitno od nebitnog jer na kraju necete imati ni skolu ni uciteljice ni pravo da zivite ni da disete blizu mora jer ce sve da se privatizuje . Naseljeno mjesto ne smije zatvoriti skolu od 250 ucenika. A, narod kao narod, jedni se slade kazu krivi roditelji, drugi misle hvala bogu pa ne upisa dijete tu nego na Toplu pa me se ne tice, treci se uhvatili nekih detalja sa sastanka umjesto da se svi zapitaju-kakvo smo mi drustvo koje u septembru kad djeca idu u okrecene i ciste skole mi istu zatvaramo? Nekad su se skole gradile i po selima za mnogo manje djece, danas se zatvara u naseljenom turistickom mjestu iako ima 250 ucenika, jos da naglasim da bi sigurno imala jos toliko ucenika da su bili bolji uslovi jer su mnogi upisani na Toploj zbog losih uslova u Igalu. Igalu je potrebna nova skola ne samo zbog sad ove djece koja se salju u Sutorinu nego i zbog Tople jer bi se rasteretila ta skola gore koja ima nekoliko stotina djece vise. Rijesenje nije u Sutorini, rijesenje je da se u Igalu pravi skola do 9 og razreda. Ko je pametan razumjece, ko nije neka prica pricu da su nekad ljudi isli 20 km po snijegu i ledu bogu iza nogu i da su roditelji razmazeni.

 17. Jedina istina je to da je roditeljski sastanak bio pravi cirkus!!! I učiteljica je vikala zato što je masa roditelja bila toliko nekulturna da je žena morala da viče. I ne vidim problem oko prelaska u Sutorinu. Dva đaka imam u toj školi i ako je rešenje prelazak slažem se sa tim.

  18
  13
  • U cijeloj prici je nebitno sto je roditeljski bio cirkus jer se nije bolje moglo ni ocekivati. Najmanji je ovdje problem sto je neko povisio ton. Ja se pitam ako dijete upisete u jednu skolu da li je realno da skola do septembra ispari? Postoje li neki zakoni koji stite ljudska prava? A, vi sto iz Sutorine imate djake tamo i bojkotujete ove ogorcene ljude shvatite ako ne mozete da pomognete ne mijesajte se, jer vi zivite u Sutorini i normalno je da vam djeca idu u tu skolu. Sutorina nije ni kilometsr ni dva od ove skole u Igalu nego mnogo dalje, ajd necemo da se lazemo, ne postoji drugi put osim magistrale, prevoz danas obecavaju a ko zna sta da li ce ga biti?i ako bude da li po vama normalno da dijete od 5-6godina treba svaki dan da putuje autobusom, a jedna uciteljice da pazei na svu zu djecu non stop, prije i poslije nastave. Sjednite u autobus sa dijetetom od 5 god i kad bus naglo zakoci posmatrajte sta se desava? Nisu to djeca od 10ak godina. Uciteljice ne smiju da prihvate toliku odgovornost.

   6
   6
   • Kada bi se i ako bi se nekim cudom sagradila skola u Igalu, opet bi roditelji iz Sutorine vodili djecu u Igalo. Skola kao skola- objekat nije problem, Sutorani djecu ne vode u Sutorinu, jer ta skola i dalje funkcionise 1 ucitelj na 2 odjeljenja, nema produzenog boravka, a nastava pocinje od 8h, pa mi koji smo zaposleni prinudjeni smo da djecu vodimo po drugim skolama iako imamo skolu ispred vrata. Ne ulaze se nista jer sve sto se ulaze ode u skolu na Toplu… Direktor se trudi, to moram priznati, ali on obeca, a ne ispuni i to je jedina razlika izmedju njega i prethodnika mu.Svima poznati problemi…

    2
    1
 18. direktor na zalost samo moze da prenese sta i kada mu se naredi, nema narocitog smisla kriviti ga.
  Institut se prodaje, to je cinjenica, i skola ga mora napustiti, Kriviti za ovu situaciju treba gluvu opstinu koja ovo pitanje za zbilje ne pomenu za ove 2 g vladavine, i ministarstvo koje se oglusuje i iznalazi kriva rjesenja za ovoliko djaka, a umiju da grade i otvaraju objekte po sjeveru iz kojeg se ljudi masovno iseljavaju

  17
  4
 19. Prvo,skola u Igalu je bila planirana i potrebna prije 25 god. i vise, a sad odjednom,gle cuda,nema skole!!!Pa Igaljani moji,gdje ste bili sve ove godine?Da li ste se upitali gdje vasa djeca,sada. vec unuci idu u skolu?Da li ste sutke gledali kako djeca idu godinama u neuslovnu zgradu,punu pacova?Da li ste vidjeli u kakvom dvoristu se igraju preko odmora dok nastavnice piju kafu uz keksice?-(Cast izuzecima)Gdje ste bili sve ove godine i vi iz SNP-a,DPS-a,SDP-a itd…..Gdje ste bili za vasu djecu???Sad vam kriv direktor,pa on nema ni ovlastenje ni pravnu mogucnost da promjeni ono sto Ministsrstvo odluci.Zao mi je djece i roditelja koje ce ovo direktno pogoditi.Zao mi je i danasnjeg direktora na kojem se “kola slamaju”.Moji Igaljani ,priznali ili ne,nasa ravnodusnost i nebriga je dovela do ovog.Sutali smo,sutimo i dalje,nemamo sad kud!!!Ne krivite suprotne partije jer niko u svojoj nista nije uradio za djecu Igala vec gidinama…..Cast i istina ,sta to bjese Igaljani moji?????

  26
 20. @ZgrozeniRoditelj:
  Cijeli svijet koji ide autobusima u skolu, ako mislimo na svijet van CG – ima uredne smijene, nema prebukirane skole, ima skole u koje se zna red. Ovdje imamo situaciju da niti imamo uredne smjene – niti imamo uredjene skole! I onda dodje direktor poslije 20 godina – skola nije bezbjedna. Pa kako je bezbjedna ona u sutorinu u koju zadnjih 15 godina nije krocilo vise od 50 djaka istovremeno, u koju je odnesen stari inventar iz Igala kad je stigao novi.
  Kakvo vaspitanje djece je moguce kad roditelj mora da razmislja koje knjige i kad stizu, po kom programu, dodatni casovi, sta djete da jede, cime da ga obuce – u medjuvremenu se javi da nije platio parking, u medjuvremenu pedijatar nije u smjeni da izvrsi kontrolni pregled, mora da izvadi gomilu potvrde – a sistem ne moze da rijesi jednu zgradu u igalu za skolu.
  Da pitam tebe komplekasu, gdje ima vise djece – Sutorina ili Igalo ? Da li mozes doci pjeske od Norveske do Sutorine bezbjedno ? Da li mozes doc pjeske sa Gomile do Sutorine bezbjedno ?
  O kojoj sramoti pricas ? Smijes da pricas o sramoti sistema i nacinu na koji djecu bachaju iz nebezbjedne u nebezbjednu skolu.

  20
  3
 21. Moje dijete ide u Sutorinu…i drago mi je jer ima kvalitetniju nastavu…moze mu se posvetit vrijeme…(neznam sad ako se popuni)…tako da Sutorina nije bauk imate organizovan prevoz…nerazumijem…i kako su sva te generacije i generacije prezivjele bez ograde…ma dajte molim vas…

  14
  7
  • Pa, vi ne vidite problem jer zivite u Sutorini i skola vam je na pragu od kuce vjerovatno. Zasto bi djeca iz Igala morala da putuju u Sutorinu ako su ih roditelji upisali u Igalo. Vi ne vidite problem jer vi niste nasamareni.

   5
   9
   • Vi ne mozete pricati o kvalitetnoj nastavi i autoritetu nastavnika jer to u Sutorini ne postoji !!! Zagarantovano je da ce proci odlicnim i da ce se uglavnom u svemu isticati i ako nije uradio 10 domacih zadataka u toku skolske godine. Zalosno je ko sve uci djecu, no vama je dobro jer za bolje ne znate.. I kako se dijeca iz I i III i II i IV razreda mogu skoncentisati na svoje zadatke kad su u istoj ucionici u dvojnom odjeljenju…uzas…

    4
    2
  • Vi ne mozete pricati o kvalitetnoj nastavi i autoritetu nastavnika jer to u Sutorini ne postoji !!! Zagarantovano je da ce proci odlicnim i da ce se uglavnom u svemu isticati i ako nije uradio 10 domacih zadataka u toku skolske godine. Zalosno je ko sve uci djecu, no vama je dobro jer za bolje ne znate…

   2
   1
 22. Na ovome se vidi ko je kakva vlast, kad je Savina bila problem opstina je bez prepucavanja i mudrovanja oko nadleznosti rjesila problem, a ovima je bitno da se slikavaju i dozivaju Vladu da rijese ovo oli ono. Isti ovi sadašnji su jedinu lokaciju za školu u Igalu koja je dobila papire pretvorili zarad interesa par pojedinaca u autobusku stanicu.

  9
  3
 23. sve sa tople sto idu iz zelenike savine nemile i okolinih mjesta kao i sutorine i poda itd vratiti u svoje skole a mi koji smo u gradu dje i pripadamo pa da vidimo oce li imati onda mjesta za igaljane na toplu,a ne lazne potvrde o prebivalistu donositi i upisalo se pola sutorine ove godine na toplu stto ne ostaste tamo kad vam je dobro a i prevoz dzabe ,manite se nas sto zivimo u igalo pa bi nas strpali tamo svih 9 razreda a fora godinu,preselite toplu tamo a mi malo na toplu ajde onda da vas vidimo dje smo

  10
  5
  • To sto je vasa sudbina sada takva kakva je da vam dijete mora ici 2 km od kuce u skolu ne znaci da mozete sada krivicu svaljivati na drugu djecu ni krivu ni duznu. Ne sjede svi roditelji dokoni kuci u Sutorinu i djecu vozaju do Tople ili Savine zato sto ih tako volja vec ima i onih koji rade u tim mjestima i lakse im je dijecu voditi tamo i poslije da ih cekaju kod njih na poslu ili gora varijanta u kolima da ne bi to isto dijete od 5 godina samo sjedalo kuci u Sutorini. Razmislite malo i o tome a ne krivite sada drugu djecu ni krivu ni duznu. Najlakse je tako do sada ste mogli vasu pustiti samu i bilo je sve ok nista vam nije smetalo, a sada kada treba malo pomuciti se i mrdnuti bunite se i ugrozavate drugu djecu. Pi!!!

   7
   4
 24. Nemam djecu ni lične interese u ovoj priči.
  Samo su mi sledeće stvari čudne :
  1) kako to da je 1.9 škola uslovna za odvijanje nastave a 3.9 nije?
  2) ako je škola u igalu neuslovna zašto su se ulagale pare u njenu adaptaciju za školu, i pozivali roditelji da doniraku sredstva?
  3) koji su to radovi na sanaciji koje treba izvesti i da li je zbog njih neophodno zatvoriti objekat u igalu. Ako je njihova ukupna vrijednost oko 10 000 evra, sumnjam.
  4) Postoji li Školski odbor, ima li on ikakav stav po ovom pitanju i da li je uopšte konsultovan i kad?
  5) Je li školi odobren linijski prevoz đaka i učiteljica i ko je i kako odredio trasu autobusa?
  6) Kako je to direktor u 3 dana na 2 sastanka sa roditeljuma promijenio mišljenje u vezi ovog problema? Je li osjeća kakvu odgovornost zbog toga? Je li dobio nečiju naredbu i je li baš dužan da je posluša?!
  7) Ima li ikakav nalaz stanja u sutorinskoj školi?

  12
  3
  • Saša V.svako pitanje je nq mjestu,ali da li ćemo dobiti i adekvatne odgovore..sumnjam…činjenica je da nam škola,tj direktor nudi jedinu soluciju,prelazak u Sutorinu,koja će da se adaptira u narednih mjesec dana…i to je rješenje za ovu godinu,a navodno sljedeće će sva djeca ići na Toplu..sto i nije toliko loša ideja,ukoliko to nije samo OBECANJE..a da li nam opština ili država može izaći u susret i pomoći da rijesimo našu situaciju,to bi trebalo da bude jedno od glavnih pitanja sada..Sto se tice učiteljica u Igalu imam samo riječi hvale,barem za one koje su mojoj djeci predavala,jako posvećene i odgovorne

 25. Sve je to super…ali meni i dalje nije jasno ako je ta škola u Sutorini tako dobra i očuvana zašto djeca iz Sutorine ne pohađaju istu ?

  13
  2
 26. Koliko se novca dalo za ucionice u Igalu mogla se napraviti jedna skola to znaju roditelji koji godinama finansiraju odrzivost iste,zadnji 15 godina

  7
  1
 27. Necemo dozvoliti naravno da nam djeca odu u Sutorinu,ponovo ce se atset provjeriti gosn Lucic ce pred nama izaci da kaze sta treba uraditi pa cemo mi izdvojiti sredstva u saradnji sa nekom privatnom firmom da to prolongiramo jos jednu godinu tu pa od naredne smo svi na Toplu kako je i direktor obecao kad vec nisu uspjeli za ovu,da se ne bi vise lagali ni oko prevoza jer je nemoguce izvesti da nas sve kupi, ko je u produzenom boravku, zavrsavaju ljudi sa poslom u razlicito vrijeme a ne vozi svako niti svako ima kola,prema tome ta prica je besmislica.A za ovaj mjesec sto nam nude do oktobra mi mozemo takođe na igalu prikrpiti skolu kao sto planiraju krpiti u sutorinu,bez ograde i trotoara na samoj ulici da nas vode kad pocne zima u onu vlagu,a ako je vec tako gospodo draga uzmite đake sa tople procesljajte adrese ili jednostavnije da se ne mucite njih od 6-9 razreda prebacite a nas malisane smjestite kako i dolikuje,ne pod satore kao sto se izrugujete ili bi i vasu cerku tako poslali,sram vas bilo.A inspekcija ce vam se poslati i u Sutorini jer kanalizacija nije uredu a i stosta pa da vidimo cime cete mahati ko juce atestom,smijesni ste i necete uspjeti u namjeri,politicki poltronu od direktora neka Brajovic ti donira dje te i doveo,idemo dalje na sve medije bruko grada i drazve

  15
  6
  • Bruka si ti kad tako lupetas. Covjek je trebao da napravi skolu koju ne moze drzava napraviti evo 35 godina. Jadni i nesrecni narode,ne zasluzujete vi nista kad ste umislili da mozete tako silno da se ponasate. Jadna ova djeca

   2
   1
 28. Zgrozeni roditelju neradi se o tome uopste da su djeca razmazena nego da nas prave budalama.Da nas 3 septembra obavjestavaju da djeca prelaze u drugu skolu i da nam mazu oci .Imajte svoje ja jer ako nemate vi nece vam imati ni djeca

  33
  5
  • Mico,Mico jeli tebi jasno da su roditelji ovo uradili i.pisali ministarstvu prvi dan skole. 23-eg avgusta sam ga zaustavio na ulici da i rekao je da je zvanicno stiglo od ministarstva da skola u Igalu ostaje. Za sva ostala pitanja obrati se gospodji preko puta banje,zasto i po cijem nalogu je ovo izazvala.

   8
   1
 29. Eto prilike da nauče nešto o Sutorini i da se i to mjesto malo promoviše.Pamte đeca i nije problem u njima.To je sretno doba života.

  17
  12
 30. Nikad se roditelji nijesu miješali u organizaciju škole,đeca su išla tamo đe se može i bila sretna,pješke se išlo više nego autobusom,auta nije bilo ili ih majke nijesu imale,a zaposleni nijesu ni mogli, jer su radili od 6 ili 6 ipo.Đe će se zaposlit ta đeca koju mame vode u školu svaki dan? Kako će oni živjet,kako će razmišljat i kako će se borit za sebe ? Bolje bi bilo da se roditelji druže da bi im se đeca družila i da manje viču.

  30
  15
 31. A,koja majka,zivo me interesuje??? Napisite gospodji konacno ime,jer je ovo sve ona spakovala i zbog njenih bolesnih ambicija djeca iz nizih razreda ostaju bez skole. A kako ne doda i to kako su se pojedini primitivci i buzdovani od dva metra obracali tim istim uciteljicama i necivilizovano se ponasali. Sram vas bilo roditelji !!!

  24
  8
  • Ti mora da si jedna od uciteljica. .niko od tih “buzdovana od 2 metra” nije upošte pričao sa uciteljicama,nego sa direktorom. .za učiteljice je jedino jedan od “buzdovana”rekao da uciteljice tokom velikog odmora puštaju djecu po Igalu da setaju umjesto da ih paze..pozzz za posljednjeg Dona

   6
   2
   • Bas tako. Jos je napicila roditelje kako su oni izdvojili svoje vrijeme za njih i za sastanak. Ma, stvarno, nije bilo ni mjesto ni vrijeme da u tom trenuku ona govori o vremenu koje su izdvojili kao da cine ljudima uslugu.

    5
    2
 32. pa da je objavio da ce se prebaciti u Sutorinu, svi bi napravili pritisak da se djeca upisu na Toplu i onda bi tek nastao potpuni haos …

  Izbor izmedju dva losa rjesenja…

  15
  2
 33. Nije direktor kriv, covjek radi kako naloze iz ministarstva prosvjete. Nije on samovoljno poslao djake u Sutorinu, neko je odozgo naredio. Shvatite to ljudi, sta vam je, pa necete valjda covjeka da lincujete ni kriva ni duzna. Jedino ke pogrijesio sto nije na vrijeme obavjestio roditelje. A nije mala gresks mora se priznat. A opet s druge strane, sts ako mu je to tek juce javljeno.?

  16
  6
   • Direktor otvoreno kaze bez uvijanja u foliju da iz ministarstva dobije vise mejlova razlicite sadrzine. Oni su odobrili 20 -og avgusta skolu igalo, zatim su ih roditelji petog razreda zasuli mejlovima kkakooo je skoola neuslovna i sl. Tu nastajje problem. Kako kreckovic saopsti stav ministarsstva ,ovi salju mejlove ,oni salju direktoru da iznese drugo resenje i sve u krug . Sludjese jadnog covjeka. Jos ti isti roditelji predstavlhajuci se samoproklamovanim vodjama(jer ih niko nije izabrao ni ovlastio) za sve krive samo direktora. Gospodo napadnite ministra kao njega i eto skole.

 34. Razmaženi roditelji, još će vam grđa djeca bit! Jel sramota ic u sutorinu u Školu ili vam je daleko?! Dva km je dalje od ove u igalo! Cijeli svijet ide autobusom u školu a vi nadigli repak! Sram vas bilo, vi da protestvujete, vaspitajte djecu kompleksasi! Gori su roditelji od djece, djeca su zlatna kakvi ste vi, no pored vas takvih ne mogu ni bit bolja! Uostalom ko kaze da je sutorina u losijem stanju od instituta, to je neistina! SRAM VAS BILO!!!

  63
  23
  • Gospodine, ne komentarišite kad ne razumijete situaciju. Nikome ne smeta škola u Sutorini, ali zašto Igalo nema školu? Ipak, ima 6000 stanovnika i škola mu je neophodna.
   Škole i vrtići se grade po svim selima u Crnoj Gori, i treba svakako, ali šta je sa Igalom???

   24
   6
  • da ti kažem js nešto.Da si u situaciji pojedinih roditelja pitao bih te…Nije u pitanju škola u Sutorini, nego su u pitanju finansije i drugi problem koji sa sobom nosi taj premještaj.Hoćeš li dijete od 6 godina da pustiš da samo da ide autobusom, a tek prostor oko škole i blizina magistrale,neograđeno dvorište itd..Ne znaš o čemu pričaš…A šta je što pojedini roditelji ne mogu da se organizuju da uzimaju djecu iz Sutorine zbog njihovog posla i sl…Lupetaš glupostii nego dođi na sastanak pa u to javno kaži…

   25
   7
  • Sram da te bude za ovu neistinu. Ne,nego je bolji bio prosli koji nije imao pojma ni koliko djece ima skola. Da ne pricamo sto nije izdvajao nista za igalo,sve sami roditelji krecili,itd… ovaj se toliko trudi,svaka budala upada kod njega kad im god prohtije i svima je izasao u susret. On ne moze roditi tu skolu. Isti se bori nebi li se dobila dozvola za novu. Ma sa kim raspravljati,pi gadni ste vise sugradjani.

   20
   14
   • Nisam rekao da je prosli bio kad pogledam tuda su nedje ista pašta. Svi se oni bore samo za svoj interes. A sto se tiče prelaska djece iz Igala u Sutorinu najveci krivac je g-din Krečkovic. A vidim da ga branite pa ste svrstani u isti koš.
    Ćesme

    10
    6

Ostavite komentar

*

code