RODITELJI TRAŽE USLOVE DOSTOJNE ČOVJEKA ZA ŠKOLARCE U IGALU

RODITELJI TRAŽE USLOVE DOSTOJNE ČOVJEKA ZA ŠKOLARCE U IGALU

154
0
Podijeli

I ove školske godine oko učenika OŠ Dašo Pavičić, Područne jedinice u Igalu, suočeni su sa starim problemima, lošim uslovima za nastavu i boravak.

Roditelji opet apeluju na sve koji bi mogli pomoći, da se prostor, bivše Dječije odjeljenje Instituta Igalo, uredi i stvore kvalitetniji uslovi za rad njihove djece i nastavnika.
Neki od njih koji su se ponovo obratili našoj redakciji, tvrde da je mobilijar, klupe i stolice dotrajao, zidovima treba krečenje, kao i da je sala za fizičko neupotrebljiva, zbog velike vlage, ali i maltera koji se “runi” na svakom ćošku. Oni tvrde i da su sami finasnirali većinu nekih manjih “intervencija”, između ostalih i nabavku klima uređaja i televizora za pojedine učionice.
– Nije u pitanju područno odjeljenje sa 20-30 đaka, već njih 200! Uslovi u kojima djeca borave, stolice na kojima sjede, klupe koje se rune, fiskulturna sala koja je neupotrebljiva, zaista nisu dostojni ovih malih ljudi, a ni njihovih učiteljica. Niko ne traži luksuz, samo uslove dostojne običnog čovjeka, naših malih ljudi. Institut Igalo je već 12 godina u procesu privatizacije, i niko ne smatra opravdanim ulaganje u objekat koji će možda već dogodine pripasti nekom drugom. Za to vrijeme djeca borave u prostorijama koje vape za osvježenjem i obnovom bar dijela inventara. Šta će biti sljedeće godine ako škola bude morala da se iseli i iz ovog prostora, ukoliko se Institut Igalo proda, to je neka druga priča, kažu razočarani roditelji, dokumentujući svoje tvrdnje i fotografijama.
Sa druge strane, prvi čovjek Osnovne škole sa Tople, Nikola Stojanović, kaže da je mobilijar u školi u Igalu identičan onom koji koriste i đaci matične škole, a riječ je o par stolica koje nisu u upotrebi, potvrdivši da sala za fizičko u Igalu odavno nije u upotrebi. Jer, fizičke aktivnosti đaci obavljaju na otvorenom prostoru, dok god to vrijeme dozvoljava, a kada bude bilo neophodno – sala će biti privedena namjeni, tvrdi Stojanović. On ističe i da su roditelji sami inicirali nabavku klima uređaja, a tokom zime priključuju se i peći za grijanje.
Inače, kompanija “Azmont investments” prije dvije godine izrazila je želju da renovira dio i ovog objekta, jer su u zgradi matične škole finansirali obnovu sale i kabineta sa kompjuterima koju su u potpunosti opremili, za što su, zajedno sa dijelom OŠ Ilija Kišić u Zelenici, izdvojili kapitalnih sto hiljada eura. Ipak, do realizacije ovog nauma menadžmenta kompanije nije došlo, najvjerovatnije zbog prioritetnih projekata u samoj kompaniji:
– Kompanija „Azmont Investments” nije nikada uplatila obećana novčana sredstva za renoviranje objekta u Igalu, ali je u matičnoj školi u potpunosti renovirala fiskulturnu salu i internet učionicu koju je i računarski opremila.
– Uprava škole je u stalnom kontaktu sa Ministarstvom prosvjete, kao i sa Opštinom i sa roditeljima i eventualnim donatorima ili finansijerima i pokušava da iskoristi svaku mogućnost da se poboljšaju uslovi života i rada učenika u čitavoj školi pa tako i u izdvojenom odjeljenju u Igalu gdje smo podstanari, tvrdi Stojanović.
Da je đacima u Igalu potreban novi objekat, svjesni su odavno ne samo đaci, roditelji, nastavnici, već i nadležni u lokalnoj samoupravi. Tim povodom i sekretar za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine, Mladen Kadić najavio je kandidovanje projekta izgradnje škole kroz IPA fondove ili kapitalni budžet :
– To ćemo da vidimo kada budemo pripremali program uređenja za 2016. godinu onako kako nam Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata nalaže i kakva nam je obaveza. Nakon toga moramo da vidimo kako stojimo sa budžetom i prilivima i sigurno da ćemo tome posvetiti posebnu pažnju, jer to je jedan od najbitnijih objekata uopšte za razvoj grada, a ne samo u oblasti obrazovanja, objasnio je kratko Kadić za Radio Jadran.
Podsjetićemo i da su prije dvije godine roditelji đaka koji pohađaju nastavu u Igalu planirali i potpisivanje peticije za izgradnju novog objekta, međutim, sve će ipak morati da sačeka neka “bolja vremena” i donatore.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code