ROMI SA ŠIŠTETA DO NOVE GODINE U NOVIM KUĆICAMA

ROMI SA ŠIŠTETA DO NOVE GODINE U NOVIM KUĆICAMA

210
0
Podijeli

Njemačka organizacija HELP aktivno priprema dokumentaciju i sve što je neophodno, da bi se što prije počela izgradnja 6 montažnih kućica u naselju Drenovik za 6 romskih familija koje već više od deceniju žive na Šištetu u Igalu.

Iako gradnja još nije počela, kako saznajemo ipak bi sve trebalo da bude gotovo do Nove godine kako je i najavljeno ranije.
Riječ je o ozbiljnom projektu, ozbiljnoj organizaciji, vrlo aktivno se radi na svemu tome, i ja zaista nemam sumnje da će kućice biti gotove i useljive do kraja godine, kaže naš sagovornik.
Romske familije tek će se po završetku montažnih kućica iseliti sa Šišteta, gdje žive na veoma dobroj lokaciji. Ipak, uslovi života su jako loši, u što smo se i sami uvjerili. Izabrana je nova lokacija, malo dalje od ove, ali makar će imati sopstveni novi krov nad glavom i što je najbitnije, to će sve dobiti besplatno, kaže naš sagovornik.
Da romske familije konačno dobiju nove životne prostore pobrinula se njemačka organizacija HELP, koja zbrinjava romsko stanovništvo. Za prjekat u Herceg Novom finansijsku podršku dala im je njemačka Vlada u visini od 177 hiljada eura. Sa druge strane, Opština Herceg Novi obezbijedila je plac u Drenoviku i infrastrukturu. Memorandum o razumijevanju između HELP-a i Opštine Herceg Novi, kojim su definisani uslovi gradnje, potpisan je u hercegnosvsoj Opštini 18. avgusta.
– To je za njih jako važno jer drugi građani podižu krdite kako bi riješili svoja stambena pitanja. Romi to nisu u mogućnosti, i zato je ovaj projekat još bitniji. Trenutno pokušavamo i da iznađemo sredstva kako bi im dogradili i još neke garaže u kojima bi lagerovali sekundarne sirovine od čije prodaje i žive, zaključuje naš izvor.
U Herceg Novom je inače oko 300 stanovnika romske nacinalnosti, a njemački HELP finansira projekat “Povećanje zapošljivosti Romkinja u Herceg Novom”.

Picerija i restoran

 

ŽIVOT NA ŠIŠTEU

Novinari Radija Jadran posjetili su romske familije na Šištetu. Dočekala nas je glasna muzika i uživo pjevanje. Jedan od domaćina, sa mikrofonom, razglasom i kompjuterom sa kojeg mu je “svirala” matrica dobacio je kratko uz širok osmijeh: “Samo izvol’te, spremam se za koncert”. Odmah su počeli da se skupljaju i ostali “iz komšiluka”, pomalo iznenađeni “gostima”. Ipak, uz iskrenu srdačnost, domaćinski, nudili su “da nešto popijete, pojedete, ima sve”, govorili su srdačno.
Svuda nabacane stvari, stari dušeci, kreveti, torbe, gvožde, drvena škura i ostale kabaste i sitinije stvari. Ipak, čini se da se oni u svemu tome dobro snalaze. Nijesu željeli mnogo da pričaju za radio, ali ipak:
– Ima ovdje sve, voda, struja… sve plaćamo uredno… malo nam je bilo vruće ljetos, ali šta da radimo… Raduje nas što će da se selimo u nove kuće i jedva čekamo. Je li, je l’ znate kad će da se selimo ? – pitaju, očekujući da se to što skorije desi.
Pitamo i gdje je najčuvenija među njima i u gradu omiljena Stanka, svi u glas odgovaraju: “Ma ko ti to zna, ona ti nikad nije kući”.
Iako nismo dugo boravili na Šišteu, stiče se utisak da sve međusobno funkcioniše bez problema, uvažavaju jedni druge, nema svađe, iako su im uslovi života daleko od onih dostojnih čovjeka. Ipak, nemaju mnogo, ali i to malo spremni su da ponude i podijele.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code