ROMI SA ŠIŠTETA SE SELE U DRENOVIK U NOVE KUĆICE

ROMI SA ŠIŠTETA SE SELE U DRENOVIK U NOVE KUĆICE

110
0
Podijeli

Opština Herceg Novi i njemačka organizacija HELP potpisali su danas Memorandum o razumijevanju kojim se definišu uslovi gradnje 6 montažnih kuća za 8 porodica romske nacionalnosti.

Opština je obezbijedila plac i infrastrukturu a njemački partneri novac za gradnju kućica. Memorandum o razumijevanju potpisali su predsjednica opštine Nataša Aćimović, zamjenik njemačke ambasadorke u Podgorici Uve Merkoter i direktor kancelarije HELP-a za Crnu Goru Klaus Mok. Ovom činu je prisustvovao i direktor NVO „Mladi Romi” Samir Jaha.
Tako će iz privremenih skloništa, postavljenih na privatnom posjedu, na atraktivnoj lokaciji brda Šištet u Igalu, Romi iseliti u Drenovik. Za njih 23-oje će do Nove godine biti postvaljeno 6 sopstvenih montažnih kućica na opštinskom zemljištu o trošku HELP-a. Prema riječima predsjednice, Nataše Aćimović, opština na ovaj način pokazuje i svoju odgovornost prema svim stanovnicima Herceg Novog. Obezbijedila je lokaciju u Drenoviku, riješiće i infrastrukturu, a poslije završetka gradnje pomoći će porodicama ove populacije.
Ovo je već provjeren recept za zbrinjavanje romskog stanovništva – HELP je na sličan način do sada pomogao gradnju oko 3000 kućica, najviše u Podgorici. Za projekat u Novom
Vlada Njemačke je obezbijedila skoro 177 hiljada eura. HELP planira i projekte samozapošljavanja na sjeveru Crne Gore, kazao je Klaus Mok.
U Herceg Novom je oko 300 stanovnika romske nacinalnosti i direktor NVO “Mladi Romi”, Samir Jaha, očekuje da odmah počne priprema terena za kućice u Drenoviku. Time će biti riješen veliki problem ranjivih romskih porodica koje već nekoliko godina žive u Šištetu, kazao je Jaha. On je podsjetio i da HELP finansira projekat „Povećanje zapošljivosti Romkinja u Herceg Novom”.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code