Romi sa Šišteta u novim montažnim kućama u Drenoviku do kraja mjeseca

Romi sa Šišteta u novim montažnim kućama u Drenoviku do kraja mjeseca

3
Podijeli

Mnogo puta u posljednje tri godine odlagano je preseljenje romskih porodica sa Šišteta u naselje Drenovik, u donatorske montažne kućice. Dodatni radovi na šest objekata konačno su privedeni kraju, ostalo je još samo da se potpišu ugovori sa budućim korisnicima, kazao je za Radio Jadran izvršni direktor NVO Mladi Romi, Samir Jaha.

On je u komunikaciji sa predstavnicima njemačke organizacije HELP, koja je sa 180 hiljada eura pomogla  ovaj projekat.

Picerija i restoran

– Očekujemo da, ukoliko se ugovori potpišu do kraja ove ili početkom sljedeće sedmice, već krajem mjeseca bude i uručenje ključeva korisnicima, koji trenutno žive na Šištetu – navodi on.

Potporni zid, zbog kojeg je više puta  odlagano preseljenje je završen, a u kuće su uvedeni struja i voda. Nakon potpisivanja, ugovori će biti dostavljeni Elektrositribuciji, kako bi strujomjeri glasili na nosioce domaćinstava.

Organizacija HELP će pri uručenju ključeva budućim stanovnicima 6 kuća u naselju Drenovik organizovati i malu svečanost, kojoj bi trebalo da prisustvuju i predstavnici njemačke Ambasade, najavio je Jaha.

Projekat izgradnje 6 kuća za romske porodice sa Šišteta, vrijedan 240 hiljada eura, započet je još 2015. godine. Memorandum o razumijevanju između HELP-a i Opštine Herceg Novi, kojim su definisani uslovi gradnje, potpisan je u hercegnosvskoj Opštini 18. avgusta te godine. Međutim, od tada, projekat je obustavljan nekoliko puta zbog izmjene, ali i nedostatka novca.

U oktobru 2017. godine je potpisan Aneks ugovora i Opština Herceg Novi obezbijedila je 12 hiljada eura, a njemačka organizacija HELP 14 hiljada eura. Tim novcem finansirana je sanacija klizišta, odnosno izgradnja potpornog zida kojim se ono spriječava.

Radnici hercegnovskih preduzeća „Čistoća“ i „Komunalno stambeno“ započeli su u februaru sanaciju „divlje“ deponije u naselju Šištet, u Igalu, na inicijativu Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora. Otpad koji su romske porodice decenijama nagomilavale počeo je da se osipa prema magistrali i trotorau. Građani tog dijela Igala negoduju.

Rašišćavanje je, međutim “na čekanju”, jer loše vremenske prilike ne dozvoljavaju nastavak posla, ali to će svakako biti uređeno u narednim danima, objasnila je načelnica Marija Andrić.

– Taj otpad je naslagan godinama, ima i dosta zemlje, pa se ne može ručno završiti nego je potrebno angažovanje mehanizacije. Po kiši ne možemo da radimo. Planiramo da nastavimo za koji dan. Nećemo ostaviti, nije ni nama u interesu da ostavimo kada smo već započeli – kazala je ona. Ćišćenje ove kolacije u potpunosti će biti završeno nakon što se romske porodice isele u nove i sopstvene domove u Drenovik.

Tužba Instituta nikada nije procesuirana

Prije dvije godine Institut je tužio Rome sa Šišteta zbog zauzimanja njihove zemlje. Ali, imali su razumijevanja i nije došlo do prinudnog isejeljenje. Nakon više decenija na kraju porodice nijesu ostavili na ulici, pogotovo kada im se ukazao sopstveni krov nad glavom.

Tužbom je Institut samo pokazao da želi da zaštiti svoj interese, komentarisali su tada u NVO Mladi Romi.

3 Komentari

  1. Institut dobio sudski spor da iseli Rome sa SVOG ZEMLJIŠTA.
    Čišćenje institutovog zemljišta plaća Opština. A kad treba prepilati palme onda kažu ne možemo to je privatno. Možda je opština odlučila da kupi institut tako što će prebiti sa državom troškove čišćenja?????

    11
    1

Ostavite komentar

*

code