RONIOCI IZ BIJELE RAZMINIRALI 60 HILJADA KVADRATA NA KOPNU I POD VODOM

RONIOCI IZ BIJELE RAZMINIRALI 60 HILJADA KVADRATA NA KOPNU I POD VODOM

189
0
Podijeli

Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno razminiranje je ove godine izveo devet akcija podvodnog i kopnenog protivminskog pretraživanja i vađenja minsko-eksplozivnih sredstava u trajanju od 28 dana.

Ronioci su razminirali na kopnu i pod vodom površinu od preko 60 hiljada kvadrata, uklonili i uništili 24 eksplozivna sredstva raznih kalibara i 380 komada razne municije. Ovo se čulo prilikom prezentacije aktivnosti centra na Danu otvorenih vrata u Bijeloj.
Centar je uz donatorsku i stručnu pomoć Norveške organizovao i započeo dva međusobno povezana procesa čišćenja zemljišta kontaminiranog zaostalom kasetnom municijom. Prikupljena su saznanja o djelovanju sa 22 komada kasetne municije na teritoriji Crne Gore. Ispaljeno je 4.008 komada kasetne podmunicije.
Kontaminirane površine iznose 1,715 km2 u tri opštine, odnosno u pet naseljenih mjesta. Najveća kontaminirana površina se nalazi na području aerodroma Golubovci i naselja Mataguži, opština Golubovci, ukupno 1,378 km2. Slijedi opština Tuzi sa 0,23 km2 kontaminirane površine. Najmanja kontaminirana je identifikovana u opštini Rožaje 0,107 km2.
Do kraja prve faze netehničkog izviđanja u Crnoj Gori je evidentirana 21 nesreća i incident. U 9 slučajeva se radilo o nesrećama koje su imale za posljedicu stradanje ljudi, a u 12 slučajeva se radilo o incidentima koji nisu imali štetnih posljedica po ljudski život i zdravlje. U dosadašnjim nesrećama evidentirano je devet žrtava. Poginule su dvije osobe, a ranjeno je sedam.
U pet naseljenih mjesta pogođenih zaostalom kasetnom municijom živi 5.827 stanovnika.
Kontaminirane površine na kojima je potvrđeno postojanje zaostale kasetne municije će biti tretirane tehničkim izviđanjem i čišćenjem. Očekuje se da će se kroz zadatke tehničkog izviđanja i čišćenja osloboditi 1,2-1,3 km2.
Centar je u saradnji sa stručnjacima organizacije »Norveške narodne pomoći« na poligonima za protivminsko pretraživanje u Podgorici i Rožajama, u periodu od 4. februara do 15 aprila, organizovao i uspješno izveo obuku za netehničko izviđanje područja zagađenim zaostalom kasetnom municijom na kojoj su učestvovali četiri deminera Centra.
U Centru su organizoalii brojne obuke za voditelje ronjenja arheologa i konzervatora, kao studenata iz zemlje i inostranastva.
Ove godine izvedeno je jedanaest akcija podvodnog traganja i vađenja iz vode stradalih lica, vozila i predmeta,kao i 20-todnevna podvodna arheološka istraživanja u blizini budvanske obale.
Otkriveno je još nekoliko arheoloških lokaliteta koji će tokom 2014. godine biti detaljnije ispitana.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code