RONIOCIMA IZ BIJELE PRVA NAGRADA AWARD 2015 – PRIZNANJE DRŽAVI

RONIOCIMA IZ BIJELE PRVA NAGRADA AWARD 2015 – PRIZNANJE DRŽAVI

160
0
Podijeli

Prva nagrada za ovu godinu Međunarodne Akademije za podvodno istraživanje i tehniku dodjeljena Regionalnom centru za obuku ronilaca i podvodno deminiranje iz Bijele predstavlja najveće priznanje koje se dodjeljuje u oblasti podvodnih istraživanja, bilo pojedincu, bilo instituciji.

Tim povodom priređen je prijem za pripadnike RCUD-a iz Bijele kod državne sekretarke u Ministarstvu turizma o održivog razvoja, Daliborke Pejović koja je kazala da je ovo velika nagrada državi Crnoj Gori.
“Zbilja mi je drago što nakon 13 godina postojanja možemo da konstatujemo da su naši ronioci dobili jedno zaista izuzetno i značajno priznanje, koje očigledno niko u Jugoistočnoj Evropi još nije uspio da dobije. To sve govori zapravo u prilog činjenici našeg odnosa prema njima, a to je da smo dobili jednu stručnu i referentnu instituciju koja ne samo da može da pruža usluge na prostoru Crne Gore, nego sa onim što daje kao logistiku edukaciji, i širom svijeta – drugim regionalnim, svjetskim i evropskim grupama. A to jeste nešto što dokazuje jedan visoki kvalitet, visoki profesionalni odnos i država je to znala da cijeni kroz organizacioni okvir u kojem oni sada djeluju”, kazala je Daliborka Pejović.
Ona je podsjetila i da su se bijelski ronioci ljudski, dostojanstveno i profesionalno odužili svim onim porodicama nastradalih, kojima je u datom trenutku bilo neophodno njihovo ukjljučivanje.
– Na žalost, mi to često zaboravljamo i ne znamo da cijenimo, a oni su očigledno bili dovoljno skromni, odnosno dovoljno pošteni da to ne bude dio njihove marketinške kampanje, što treba posebno da cijenimo i zbog čega treba da imamo poseban odnos prema njima. Dakle, izražavam puno poštovanje za nagradu koja je dobijena. Ne doživljavam je kao nagradu njih pojedinačno ili njihove zajednice i njihovog društva, nego zaista doživljavam ovo kao nagradu državi Crnoj Gori i ja se iskreno nadam i očekujem da ćemo u narednim koracima o tome imati obavezu da vodimo računa.
Direktor RCUD-a Veselin Mijajilović je želio da otkloni sve sumnje u kvalitet rada Centra i validnost nagrade:
– Ova međunarodna akademija osnovana je 1960. godine i do sada je dodijelila 190 nagrada u ovih 55 godina. Među tih 190 nagrađenih je i Regionalni centar iz Crne Gore kao jedina institucija iz Jugoistočne Evrope. Među nagrađenima su: Žak Kusto, Žak Pikard, koji je zaronio na 11 km u najdubljem dijelu okeana sa vozilom koje je on konstruisao, Volt Dizni, Enco Majorka, koji je poznat kao prvak svijeta koji je prvi zaronio na 100 metara. Nagradu je dobila i Nacionalna Geografija, zatim, Rolex, Nikon, državna televizija Francuske, državna televizija Italije i drugi – kazao je Mijalović.
Ove godine kao i svake do sada, cijenilo se ko je najviše dao doprinosa u zaštiti mora i okeana, a bijelski ronioci su svoj doprinos izrazili kroz podvodno deminiranje, ali i obuku ljudi za poslove podvodnog deminiranja.
Mijalović je podsjetio da u Centru obučavaju ronioce iz cijelog svijeta, a njihovu “školu” prošli su ronioci iz Ruske Federacije i Ministarstva za Vanredne situacije, iz Ministarstva odbrane Slovenije, Ministarstva odbrane i civilne zaštite Hrvatske, Makedonije…

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code