ROSE: DO KADA TURISTIČKI I GRADITELJSKI NERED?

ROSE: DO KADA TURISTIČKI I GRADITELJSKI NERED?

96
0
Podijeli

Malo primorsko mjesto Rose na Luštici, jedna od najstarijih naseobina, sa vrijednim arheološkim nalazištima, od početka proljeća poprište je nelegalnih građevinskih radova, prekomjernog istovaranja šuta, a od početka ljetnje sezone i turista koji ne prijavljuju svoj boravak, opisuju prilike na Rosama tamošnji stanovnici.

Jedan od mještana Rosa koji se našoj redakciji obratio kako bismo pokrenuli nadležne, Slavko Glišić, kaže da ovakav javašluk ne bi smio da se “toleriše”.
“Proteklog proljeća bilo je građevinskih radova (bespravnih, naravno) na pretek, ali inspekcije nigdje. Odlaganje građevinskog šuta – preko svake mjere. Uništavanje tzv. turske kaldrme – od tzv. Vojnog puta do Rosa – zbog transporta materijala za gradnju vile u centru Rosa je vandalizam i nenadoknadiva šteta. Neuređeni, a bespravno, neplanski, diletantski i totalno zapušteni “objekti” nalik na ciganske straćare su normalna pojava u neposrednoj blizini sela Rose”, priča ogorčeno Glišić.
Načelnik Komunalne policije Herceg Novi, Zoran Bijelić za Radio Jadran tvrdi da će sav šut biti uklonjen do kraja ove sedmice, te da je od početka jula angažovan jedan komunalni policajac koji obavlja kontrolu na terenu:
“Od prije 15-20 dana službenik Komunalne policije je svakodnevno tamo i obilazi građevinski i komunalni otpad. Ustanovljeno je da je na 4 lokacije bilo prekomjerno odloženog otpada, pa smo dobili ponudu i od jedne firme iz Tivta da taj otpad ukloni”, pojašnjava Bijelić.
On napominje i da je ovaj dio Luštice tokom zime bio bez nadzora, jer nije bilo dovoljno kadra koji bi bili uposleni i na Rosama.
Još jedan od problema na koji Glišić ukazuje je i neprijavljivanje boravka turista, ali i onih koji posjeduju nekretnine, a dolaze tokom sezone. V.d. direktorica TO Herceg Novi, Bojana Blagojević, pojašnjava da je taj problem evidentan zbog nemogućnosti elektronske prijave boravka, te samim tim prijave niko i ne kontroliše. Zbog nemogućnosti postavljanja kompjutera i softvera za prijavu, angažovane su dvije djevojke koje će prijavu boravka raditi ručno, kaže Blagojevićka:
“Njihova kancelarija je u MZ Klinci, ali pošto je izmještena malo poviše Rosa, nije baš usput svima koji moraju da se prijave. Stoga će one morati da idu do plaže, Žanjica, Rosa i slično, a imaće akreditacije i majice TO Herceg Novi”, kazala je ona.
Turistički inspektori obaviješteni su o ovakvoj situaciji, pa zato nije bilo ni kontrole prijave boravka.

Picerija i restoran

KAKAV TURIZAM “CVJETA” NA ROSAMA?

Na poluostrvu Luštica ne jenjava ni stari problem divlje gradnje i izbjegavanja plaćanja poreza na nepokretnosti prema stvarnoj kvadraturi objekata. Rose su za to opet primjer, navodi naš sagovornik, Slavko Glišić.
“Divlji turizam cvjeta po kućama koje nemaju elementarne uslove za to, dažbine se ne plaćaju, a porez na te objekte je komičan. Prijavljeno je 30- 40 m2 a izgrađeno je 200-250 m2 – kaže Glišić.
On primjećuje i nelegalno vezivanje jahti.
– I bogati Ukrajinci (jahta Nirvana), sa zastavom neke banana države, evo, već drugu godinu ukotvljena je ispred nasukanog broda kod zaliva Male Rose. Prošle godine, na moje pitanje – koliko ih košta dva mjeseca boravka na istom mjestu, slatko su se nasmijali! Ove godine – izgleda ista pjesma”, priča Glišić.
Za razjašnjenje ovih problema, Radio Jadran, na žalost, proteklih dana nije mogao da obezbjedi kompetentne sagovornike.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code