Ručni radovi i fotografije “Nove šanse” u Institutu Igalo

Ručni radovi i fotografije “Nove šanse” u Institutu Igalo

831
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

nova-sansa-u-novom-1U Spa Galeriji Instituta Dr Simo Milošević u Igalu, večeras u 18 časova, biće otvorena izložba unikatnih ručnih radova, nastalih tokom radionica koje je organizovala NVO “Nova šansa u Novom“, kao i umjetničkih fotografija obrađenih posebnom tehnikom u Digitalnoj štampariji ove NVO na Toploj.

Kompletnu postavku čine rukotvorine i radovi mladih Novljana koji su osobe sa invaliditetom.

Picerija i restoran

Predsjednica NVO “Nova šansa u Novom”, Vesna Odalović navodi da njihove izložbe predstavljaju svojevrsnu promociju kreativnih radova osoba sa invaliditetom, ali i da se pojedini radovi prodaju.

– Da prosto ljudi vide da to ima neku upotrebnu vrijednost, da to može da se koristi i kod kuće, počevši od fotografija  u digitalnoj štampi,  koje se rade u radionicama u popdnevnim satima, a i radova od reciklažnog papira, koji su bili i smisao čitavog ovog projekta – kazala je Odalović.

Posjetioci mogu da vide raznovrsne predmete rađene od recikliranog materijala – kutije, korpe i korpice, ženske tašne, ramove za fotografije, blokove raznih dimenzija, privjeske za ključeve, činije raznih oblika i dimenzija i još mnogo toga što su mladi uradili tokom reciklažnih radionica.

Pažnju privlači ne samo izložba  fotografija, koje su obrađene na kanvasu u raznim dimenzijama, već i kompletan propagandni materijal koji mladi zaposleni u ovoj štampariji prave već nekoliko godina uspješno, u korak sa savremenin tehničkim i dizajnerskim dostignućima.

U NVO-u “Nova šansa u Novom” zaposleno je 14 osoba sa invaliditetom, što predstavlja pozamašan broj čak i za neke veće opštine. Izložba u Spa galeriji Instituta nije njihova prva izloža, jer su 2011. godine, u foajeu Dvorane Park, organizovali izložbu fotografija, a aktivni su bili i protekle ljetnje sezone.

– Ove godine smo bili na feštama duž hercegnovske rivijere, pozivali su nas iz Mjesnih zajednica. Bili smo u Bijeloj, Meljinama, na Toploj dva puta – navela je Odalović.

Iz „Nove šanse“ se ne mogu pohvaliti nekom velikom prodajom kreativnih rukotvorina. Prolaznici kupuju, kaže Vesna Odalović, više iz nekog sažaljenja, nego iz praktične koristi. Najveći problem im je marketing, jer za to što rade i šta nude ne plijeni pažnju na lokalnim medijima.

Slaba prodaja, međutim, ne utiče mnogo na raspoloženje zaposlenih u “Novoj šansi”. Njihove ambicije ne jenjavaju i kreativni posao ne prestaje, a želja im je i da uposle što više osoba sa invaliditetom, u radionicama, okupacionim terapijama, na izložbama. Ograničeni su sredstvima. Konkurisali su kod Lutrije Crne Gore, ali su ih ovoga puta odbili  zbog nedostatka nekih dokumenata. Imaju dobru saradnju sa Opštinom Herceg Novi i Zavodom za zapošljavanje, od kojih su dobili sredstva za izložbu u Spa galeriji.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code