RUS RUŠI LAZARET S NAKNADNO DOBIJENIM DOZVOLAMA

RUS RUŠI LAZARET S NAKNADNO DOBIJENIM DOZVOLAMA

138
0
Podijeli

Za izvođenje radova u Lazaretu u Meljinama, rušenje postojeće zgrade i adaptaciju mula, vlasnik parcele Genadij Borisov, ima sve neophodne dozvole – pokazao je inspekcijski nadzor koji je obavio inspektor zaštite prostora u Herceg Novom, Dragan Zejak, saopšteno nam je iz Uprave za inspekcijske poslove.

S obzirom da je odgovorno lice, vlasnik parcele Genadij Borisov bio u inostranstvu, uslovi za nastavak inspekcijskog nadzora stekli su se tek krajem prošle sedmice, potvrdila je našem radiju portparolka Uprave za inspekcijske poslove, Iva Čukić.
“Inspektor zaštite prostora utvrdio je da investitor posjeduje građevinsku dozvolu za rušenje zgrade, a kada je riječ o radovima na kamenoj obali i mulu – utvrđeno je da je riječ o adaptaciji za koju nije potrebno odobrenje nadležnog Sekretarijata, kao i da je investitor podnio prijavu organu lokalne uprave o radovima koje izvodi”.
Ipak, valja podsjetiti, da se sa radovima koji su počeli u drugoj polovini marta krenulo bez potrebnih dozvola i dokumentacije, tj. izvođač, firma “Imperio Holdings Limited” iz Tivta radove je izvodila nelegalno. Služba za kontrolu Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom 24. i 25. marta obavila je nadzor terena, na kojem, kako su ranije saopštili, nisu našli nikoga od nadležnih. Oni su takođe izdali nalog o prestanku radova, koji nije ispoštovan, pa su radovi nastavljeni.
Načelnik Sekretarijata za prostorno planiranje i urbanizam Herceg Novi, Milovan Baždar našem radiju ranije je kazao da dozvole nisu bile izdate, dodajući da je taj proces u toku, i da je rekonstrukciju mula moguće odobriti u postojećim gabaritima, po članu 95. Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata.
“Postoji pravna osnova da se izda rješenje za rekonstrukciju mula u postojećim gabaritima, bez ikakve izmjene gabarita i materijala u kojem je građeno” – objasnio je Baždar.
Portparolka Uprave za inspekcijske poslove, Iva Čukić ni danas nije mogla da nam odgovori da li će iko i na koji način biti sankcionisan za početak radova bez dozvola.
– Inspektor Dragan Zejak je konstatovao da je investitor prije dobijanja dozvole za rušenje zgrade, izveo radove uklanjanja prozora, vrata i krovnog pokrivača – radove koji se smatraju adaptacijom i za koje nije potrebno odobrnje, dok je radove rušenja zgrade otpočeo nakon dobijanja građevinske dozvole. Shodno tome, nije bilo osnova za postupanje ove inspekcije – ističe Čukićka.
Bez odgovora smo ostali i na pitanje da li se pomenutim radovima narušava zona morskog dobra, kako tvrde mještani Meljina, jer „cilj inspekcijskog nadzora nije utvrditi da li izvođenje radova nanosi štetu morskom dobru, već da li predmetne radove investitor sprovodi u skladu sa zakonom”, kažu u Upravi.
Objekat Lazaret sa mulom jedan je od djelova firme “Južni Jadran”, koje je prije pola godine, zajedno sa par hiljada kvadrata poslovnih objekata i 15.000 m2 zemljišta i plažom, prodato ruskom biznismenu Genadiju Borisovu za 12 miliona eura.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code