Početna Eco S brodovima sve više invazivnih vrsta riba u našim vodama

S brodovima sve više invazivnih vrsta riba u našim vodama

6

U južnom Jadranu prisutno je 50 invazivnih vrsta riba koje su usljed klimatskih primjena migrirale u naše teritorijalne vode. Njihov broj varira svakodnevno, a uticaj većine njih je negativan po ekosistem. Najveći uzročnik njihove migracije su temperaturne oscilcije.

Naučna saradnica kotoroskog Instituta za biologiju mora, dr Vesna Mačić za Radio Jadran priča da Crna Gora još uvijek nema tzv. bazu podataka u kojoj bi se evidentirale sve invazivne vrste koje „pohode“ crnogorske teritorijalne vode, ali će to svakako biti jedna od obaveza prilikom ispunjavanja pristupnih pregovora u pristupanju EU, u Poglavlju 27 – životna sredina.

„Vrste koje dolaze u naše more su uglavnom tropske ili suptropske, a u Mediteran najviše dolaze preko Sueckog kanala, iz Crvenog i drugih tropskih mora. To su tzv Leserske vrste, nazvane po inženjeru Sueca, Lesersu. U Sredozemnom moru, „pravilo“ je da poslije vrsta koje dolaze Suecom, dio njih „upliva“ sa balastnim vodama na jahtama ili drugim plovilima, iz različitih područja svijeta“, navodi Mačić.

Ona dalje objašnjava da mnoge od tih vrsta uginu tokom transporta, dok drugi dio preživi, navikne se na novu sredinu i „odomaći“. Zbog toga se vrste koje su se privikle na novu sredinu nazivaju invazivnima, jer osim što se razmnožavaju pričinjavaju štetu ostatku biodiverziteta, zdravlju ljudi ili ekonomiji.

„Od vrsta koje se prenamnožavaju, u našem zalivu prisutan je plavi rak. On obično nastanjuje ušća rijeka, lagune i mjesta gdje ima slatke vode. Ima ga još kod Solila, na Jazu, kod Ulcinja. Ono što nije dobro je što se jako brzo razmnožava i uništava naše domaće rakove. Jedino što je dobro je što ima jestivo meso, pa smo stoga i pozvali građane da ga konzumiraju slobodno. To je i jedan od načina kojim bi smanjili njegovu populaciju kod nas“, pojašnjava Mačić.

Osim plavog raka, tu je velik broj riba predatora, koji desetkuju ulov našim ribarima jer im je to izvor ishrane. Mnoge od njih su i otrovne, ali Mačić navodi da su naši ribari upoznati sa tim. Oni obično obavijeste Institut kada ulove neku novu vrstu, ali apeluje na one koji nijesu dobro informisani, da se obavezno konsultuju sa Institutom oko detalja.

Sa druge strane, sprječavanje „prodora“ invazivnih vrsta i eliminisanje njihovog štetnog uticaja po biodiverzitet, praktično je neizvodljivo u morskom ekosistemu. Taj posao na kopnu je lakši jer se postave fizičke barijere ili se djeluje hemijskim sredstvima. Međutim:

„U moru ne možemo da koristimo hemijska sredstva u većoj mjeri jer uništavamo i druge organizme i to je problem. Iskustva iz nekih drugih zemalja govore da je najbolje očuvati prirodnu ravnotežu. Ono što imamo ne treba da uništavamo, zato što je oštećena biocenoza podložnija uticaju invazivnih vrsta. Osim toga treba raditi na prevenciji i sprječavanju ulaska novih organizama“, ističe Mačić.

Ona savjetuje i da bi dosta pažnje trebalo posvetiti karantinu prilikom uvoza organizama.

Sa druge strane, rješenja za smanjenje „prirodne migracije“ organizama, koje uslovljavaju visoke temperature i vazduha i mora, nema, jer je to nešto na što se ne može uticati, objašnjava Mačić.

Kako kaže, jedino na što upozoravaju je da se smanji brzina promjena, svjesni da su to globalne promjene, ali i pitanja koliko će Zemlja moći još da izdrži toliko pritisak čovjeka na prirodu ?

Čovjek u velikoj mjeri zavisi od resursa prirode, ali, kako upozorava Mačić, ne smijemo zaboraviti da Zemlja ima ograničen prostor i resurse, pa stoga moramo promijeniti način razmišljanja i djelovanja na planeti, kako bi je sačuvali i za generacije koje dolaze.

O povezanosti klimatskih promjena i migracija invazivnih vrsta u naše teritorijalne vode, dr Mačić informisaće zainteresovane sjutra veče, na Pjaci od kina, u 21 h. Ukoliko vremenski uslovi ne budu dozvoljavali, program će biti održan u Sali crkve Sv Duha.

Inače ,riječ je o programu u okviru novog segmenta Kotor Art Don Brankovih dana muzike – Climatekeys-a. Njeno predavanje, zamišljeno kao info druženje uz muziku, biće na temu „Klimatske promjene i nove vrste“.

6 Komentari

  1. Рака једно 10 пута већег од од оних које смо навикли да видимо, примјетио сам у плићаку у близини ушћа Суторине код старе бање.

  2. Naselili smo i pse u Australiju, konje u Ameriku, bijelce u Afriku, Crnce u Ameriku, sve je velika globalna mješavina, I NEKA JE!, pa što ne bi i plavi rak došao u Crnu Goru.

    10
    3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code