S maslinarima i uljarima Mediterana u Vodicama i CDPR

S maslinarima i uljarima Mediterana u Vodicama i CDPR

0
Podijeli

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) učestvovali su protekla tri dana na jubilarnoj 20. Međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana „Noćnjak 2018”, u Vodicama kod Šibenika. Proglašeni su šampioni i vicešampioni za kvalitet i izgled maslinovih ulja, dodijeljena i druga priznanja zaslužnima, kojima maslina život znači.

U okviru programa „Noćnjak 2018”, CDPR je promovisao bogato ilustrovanu monografiju „Maslina”, životno djelo pok. dr Ksenije Miranović, prvog experta za maslinarstvo u bivšoj SFRJ. U njoj je ona sabrala sav svoj dugogodišnji rad i iskustvo u maslinarstvu. Pored monografije ovo društvo je predstavilo i brošuru „Maslinovo ulje i zdravlje” i podijelilo je učesnicima i gostima.

Picerija i restoran

– Na manifestaciji, koju je otvorio ministar poljoprivrede Republike Hrvatske, Tomislav Tolušić, održana je edukativna radionica „Mala škola kušanja maslinovih ulja”, zatim Olio bar na kojem su posjetiocima ponuđeno da degustiraju različita maslinova ulja, monosortna i višesortna, dobra i loša, kao i šampionska maslinova ulja. Tokom skupa raspravljano je o stručno – naučnim temama o ljekovitom bilju, organizovan obilazak Vodica, Centra maslinovog ulja Sv Ivan i Banovih dvora, ali i gradova Šibenik i Zadar, kao i maslinjaka u Stankovcima. Na vidikovcu Kamenjak je priređen domjenak, uz pogled na najveće prirodno jezero, suhozide Modrava i morsko plavetnilo prošarano predivnim otocima Jadrana – kazali su iz CDPR-a

Ipak, svečano uručivanje priznanja, proglašenje najboljih i bal šampiona očekivano su privukli najveću pažnju gostiju i maslinara i uljara iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Italije. Braća Brane i Budislav Mađerić, s otoka Pašmana, apsolutni su šampioni „Noćnjaka 2018“, sa 100 od mogućih 100 bodova. Njima je predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov uručio veliki šampionski pehar.

Skup je održan pod pokroviteljstvom predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code