S vrha Španjole: Čaroban pogled ispred, nikako ispod sebe

S vrha Španjole: Čaroban pogled ispred, nikako ispod sebe

1566
2
Podijeli

spanjola smeceZa razliku od Kanli kule i Forte Mara, tvrđava Španjola na vrhu Herceg Novog, odnosno nekada Gornji grad, i dalje je zapušten. Povremene akcije čišćenja nijesu dovoljne.

Mnogi posjetioci žele da se popenju do vrha ove srednjovjekovne tvrđave i da uživaju u pogledu na ulaz u Boku i zaliv. Međutim, ili zaborave da ponesu otpad koji su napravili, ili već zateknu smeće.

Picerija i restoran

Tako da pogled jeste čaroban, ali samo u slučaju da ne gledaju ispod sebe i kamenog zida. Ili još bolje, ukoliko odnesu smeće dok ne dođu čistači, ili neka NVO ne organizuje akciju.

Španjola je godinama na dugoj listi čekanja obnove registrovanih spomenika kulture Crne Gore. Opština, odnosno Herceg fest raspolaže tvrđavom, ali njena ozbiljnija zaštita nije moguća bez podrške državnih fondova. Ipak, ovaj vrijedan kulturno-turistički potencijal grada, dok čeka sanaciju na održivim principima, trebalo bi bar elementarno zaštiti i čistiti.

2 Komentari

  1. Kada se liftom sa šetališta popenjete do starog i onda uspinjačom do Španjole… Grad blista, miriše k’o duša, sijaju kontejneri i ulice koje se svakodnevno peru, osvijetljene sve ulice… Hvala TO, Opštini, Komunalnom, Čistoći, Vodovodu i svim službama koje se trude da nam grad bude na turističkim mapama visoko kotiran.
    0    0
  2. bio sam prije dva dana, uzas,prljavo,wc javni,prvi put razmisljam o tome da se tvrdave daju nekome u zakup. ovako vise ne ide,postali smo nekulturni,necivilizovani.,ista prica je i za mamulu,nazalost.
    0    0

Ostavite komentar

*

code