SA 29. HFF MONTENEGRO FILM FESTIVALA: STUDENTSKI FILM BUDUĆNOST KINEMATOGRAFIJE, ALI DAJE...

SA 29. HFF MONTENEGRO FILM FESTIVALA: STUDENTSKI FILM BUDUĆNOST KINEMATOGRAFIJE, ALI DAJE ZABRINJAVAJUĆU SLIKU SVIJETA

84
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Koliko su igrani i dokumenatrni filmovi sadašnjost i prošlost, studentski film je budućnost, poručio je sa konferencije za novinare selektor sekcije studentskog filma 29. Hercegnovskog filmskog festivala, Srđan Koljević.

On je nastojao da ove godine predstavi studentska ostvarenja regiona, po tematskim cjelinama.
– Estetika u studentskim filmovima je različita, ali zabrinjava slika svijeta koju studenti prikazuju jer ona nije nimalo prijatna. Dakle slika svijeta je neugodna samo je njihov ugao posmatranja te slike različiti i kreće se od ciničnog, humornog do tragikomičnog. Studentski film je naše sjutra i zato smatram, da radeći na ovoj selekciji festivala, treba ići ka cilju formiranja jednog snažnog jezgra komunikacije između mladih umjetnika, poručio je Koljević.
Trebalo bi da selekcija studentskog filma za jednu do dvije godine rezultira omnibusom koji će tretirati jedinstvenu temu, smatra selektor Koljević.
Član žirija studentskog filma Senad Šahmanović, ocijenio je da studentski film nudi novi, svježiji pogled na svijet, te je riječ o mladim ljudima i izrazima koji su „ neuprljanim velikim ambicijama”.
Koorinatorka studentskog filma Maja Todorović, ukazala je na to da je potrebno privući pozornost medija i ukazati im na značaj studentskog filma, tim prije što je riječ o „pregršu mladih autora koji imaju šta da kažu i kojima tek predstoje veliki filmovi”.
Autor filma „ Vanjski igrač”, Luka Čurčić, istakao je, da je studentski film, čija se lekcija organizuje u Kući Iva Andrića, izvanredna prilika da sa kolegama razmijeni i iskustva i informacije.

Picerija i restoran

NA KANLI KULI „UMIR KRVI”: KRUG OSVETE MORA BITI PREKINUT

U okviru glavnog programa 29. Filskog festivala na Kanli kuli publika je odgledala sinoć film „Umir krvi”, reditelja Senada Šahmanovića, izvan konkurencije. Kako je kazao Šahmanović, motiv za filma više je bio priča o oprostu,a ne krvnoj osveti.
– Pokušavao sam se izraziti više kroz simbole, kako bih kroz kontrast pojačao osjećanje čežnje. Ovo nije isključivo crnogorska priča, ovo je univerzalna priča. Svi moramo da imamo kapacitet da oprostimo. Za mene to je poenta života. Krug osvete mora biti prekinut, kazao je Šahmanović.
Njegov film je na festivalu u Banja Luci proglašen najboljim, a autor ocjenjuje da nagrade samo predstavljaju vjetar u leđa i podsticaj da se nadalje krene hrabrije i odlučnije.
Edin Jašarović, jedan od producenata filma, kazao je da je film vrlo interesantan sa produkcijske tačke gledišta otkrivanja lokaliteta na kojima je sniman, a koji u sebi nose posebnu ljepotu, poput starih vodenica, a zbog kojih film izlleda skuplji nego što jeste.
U tom kontekstu se osvrnuo i na novi Zakon o kinematografiji u Crnoj Gori koji je ocijenio dobrim, ali ne i dovoljnim po pitanju mehanizama primjene. Smatra da država treba jasno da kaže da li želi da ulaže u film.
Stefan Bošković, scenarista, objasnio je da je ovaj scenario napisan prije nekoliko godina i to za TV dramu, ali da je nakon susreta i razgovora sa Šahmanovićem odlučio da ga prilagodui kraćoj formi i priči u slikama, te da estetika ovog filma ide van ruralnog.

“TRAVELATOR”: SNIMAN PET GODINA

Film „Travelator” je nagrađen na prestižnom festivalu A kategorije u Montrealu za novi pristup filmu, a njegov autor Dušan Milić, nakon projekcije u Hreceg Novom poručuje da je riječ o hermeneutičkom ostvarenju koje nije namijenjeno široj publici.
Usljed nedostatka sredstava, film je sniman punih pet godina, a jedan od lokaliteta na kojima je snima su i kockarnice u Las Vegasu.
– Imao sam vrlo radikalnu ideju da napravim priču za zahtjevniju publiku. Ne mislim da sam dao neki nov pristup filmu, jer je nelinearna narativna struktura već viđena.
Htio sam da napravim unutrašnju priču o jednom mladom čovjeku koji živi ovdje u bjedi oslikanoj ekonomskim krizama i ratoma, a koji odlazi u drugi svijet jednako bijedan ali u drugoj estetici. Las Vegas kako to imaju običaj da kažu je najveći slivnik svijeta.
Zbog fluidnosti protoka vremena i prostora u filmu koji priča unutrašnju priču čovjeka, on zaista zahtjeva pažljivog i probranog gledaoca, kazao je Milić.
Petar Popović, koji je stajao iza kamere, govorio je o poteškoćama snimanja filma u Las Vegasu u kojem su ostali par mjeseci, traženju dozvola za snimanja u kockarnicama za koje su počesto bili odbijani, ali i scenografiji koja je po sebi bila narativna gdje god oko kamare bilo upereno.

DOKUMENRANI FILM: GDJE SU GRANICE SA STVARNIM ŽIVOTOM

Iz obilja dokumanetarnog filma koji se sinoć bavio „ženskim temama”, selektor Vladimir Perović, izdovojio je „Tok” Miša Obradovića, „Dan jedne djevojke” Roze Hane Cigler i „Crvena himba” autora Apar Tulija i Larise Pele.
Projekcije su otvorile veliku temu brisanja granice između dokumentarnog i igranog filma, ali i pitanje koliko dokumentarista smije da interveniše u stvarnosti.
Obradović, je istakao da kao neko ko nije po profesiji reditelj, već glumac stvarajući film nije postavljao sebi striktna ograničenja.
Naglasio je da nije želio napraviti home video, već ostvarenje bliže dokufišnu, jer je želio naglasiti tišinu i otuđenost. Radi na scenariu za dugometražni film koji će biti na fonu dokufikšna.
Cigler je s druge strane govorila o poteškoćama stvaranja filma sa junakinjom koja je prošla strahovitu životnu patnju i kojoj se morala približiti tako, da ta patnja bude vidljiva na platnu.
Smatra da je osnovno pravilo u stvaranju dokumentarnog filma, sticanje povjerenja.
Tuli i Pele koji su se godinama bavili fotografijom, kazali su, da su se željeli okušati u dokumentarnom filmu snimajući ostavrenje o plemenu Himba u Africi.
Želejli su da ukažu na probelem odnosa tradicije i modernog i čovjekovog opredjeljenja za jedno ili drugo. I oni su apostrofirali povjerenje kao ključno, ali i osvježavajući osjećaj paljenja kamere i puštanja da život teče u odnosu na foto aparat i jedan frejm života.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code