Sajam organskih proizvoda u “Kameliji”

Sajam organskih proizvoda u “Kameliji”

802
0
Podijeli

Ispred kotorskog šoping centra “Kamelija” organizovan je sajam organskih proizvoda. Preko dvadeset crnogorskih proizvođača ponudilo je organske i tradicionalne proizvode iz svih krajeva Crne Gore. Kotorani i turisti su mogli da degustiraju, ali i da kupe organske masline, sir, jogurt, surutku, džemove, slatko, razno povrće, voće.

sajam-hrane-kamelijaProizvođač heljde iz Pljevalja, Željko Macanović, više od deset godina bavi se ovom sve unosnijom proizvodnjom i najveći je proizvođač u Crnoj Gori. Priča da se 2003. godine vratio iz Beograda  na porodično imanje u Pljevlja. Uzgaja ovu višestruko korisnu žitaricu na  32 hektara  i dobija 100 tona heljde godišnje. Uopšte nema problem sa plasmanom, jer se sve više heljda traži u trgovinama, ali i restoranima i luksuznim hotelima.

Picerija i restoran

Predsjednik proizvođača organske hrane Crne Gore, Dragan Damjanović, među prvima počeo je sa proizvodnjom organskih jabuka. Sada ih suši, kandira, prerađuje u sokove, rakije, džemove. Podsjeća da se organski sertifikat  zaslužuje kroz višegodišnje kontrole i oko 400 raznih testova zemlje, vazduha, vode.

I ovaj sajam je organizovan uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Generalna direktorka  Direktorata za poljoprivredu i ribarstvo, Danijela Stolica kaže da su proizvođači organske hrane  pronašli način da radeći ono što vole – lijepo zarade! To nije ni lako niti brzo – ali postoji velika perspektiva, jer organska proizvodnja heljde, jabuka, drenjina, meda, se širi u Crnoj Gori. Već je oko  300 poljoprivrednika zaslužilo ovaj sertifikat.  Za one koji se odluče za organsku proizvodnju subvencije države su značajne – veće nego za tradicionalne proizvođače. Osim toga resorno Ministarstvo pomaže u promociji zarad boljeg plasmana tih proizvoda. Tako je ovakav karavan organskih proizvođača, do sada obišao mnoge gradove Crne Gore.

Najviše je organskih proizvođača na sjeveru gdje se masovno uzgaja žito, naročito heljda, te voće. Intencija je prerada, a oni koji drže do zdrave ishrane plaćaju bez problema 30 odsto skuplje organske proizvode.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code