Sakupljeno 20 jedinica krvi na memorijalnoj akciji „Jovan Kosać“

Sakupljeno 20 jedinica krvi na memorijalnoj akciji „Jovan Kosać“

2936
2
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

akcija-dobrovoljnog-davanja-krvi-130916U jutrošnjoj akciji memorijalnog dobrovoljnog davalaštva krvi „Jovan Kosać“, do 13 h, u ambulanti  Doma zdravlja na Toploj, dragocijenu tečnost je dalo 20 davalaca, među njima i ovoga puta dosta bajkera. Akciju je organizovao Klub dobrovoljnih davalaca krvi Herceg Novi.

–      Ovo je naša druga memorijalna akcija, sjutra su dvije godine otkako je tragično stradao Jovan Kosać. Nećemo ga zaboraviti. Memorijal ćemo praviti svake godine, čuvajući uspomenu na momka, koji je bio veliki čovjek, sportista i sam davalac krvi. Naša dužnost je da čuvamo njegovo ime od zaborava – kazala je predsjednica Kluba, Dragana Cmiljanić.

Picerija i restoran

akcija-dobrovoljnog-davanja-krvi-130916-2Cilj je podstaći mlade da se opredijele za dobrovoljno davalaštvo krvi i da tako spašavaju živote, da dragocijene tešnosti uvijek ima, a ne da se čeka posljednji momenat kada je nekome život ugrožen, dodaje Cmiljanić.

Načelnica Odjeljenja za transfuziju u Opštoj bolnici Kotor, koje djeluje u okviru Zavoda za transfuziju Crne Gore, dr Snežana Filipović, kaže nam da dva puta godišnje organizuju dobrovoljne akcije u Herceg Novom:

–      Imamo veliki odziv građana Herceg Noovg, koji, osim na ovakvim akcijama, krv mogu da daju  u našem Odjeljenju u Kotoru. To više nije moguće u Opštoj bolnici Meljine, pa čak ni za pacijente koji se operišu u Bolnici „Vaso Ćuković“ u Risnu. Dobrovoljni davoci moraju da daju krv u Kotoru, u Opštoij bolnici i na našem Odjeljenju za transfuziju – podsjeća dr Filipović.

akcija-dobrovoljnog-davanja-krvi-130916-1Svakog mjeseca kotorsko Odjeljenje za transfuziju ima po jednu  akciju dobrovoljnog davalaštva, u Kotoru, Herceg Novom i Tivtu. Pravi se godišnji plan svake godine u decembru za sljedeću godinu. Lani je sakupljeno oko 1800 jedinica krvi u opštinama Boke, a ove godine do sada  je obezbijeđeno 1350.

Akcije su osmišljene da bi se krv koja je data obradila, da ne bude sa prenosivim bolestima, a onda da takva čista krv čeka pacijenta, a ne da pacijent čeka krv, kaže dr Filipović. Tako je jedino moguće stvoriti zalihe krvi koje su potrebne pacijentima.

 

Iz hercegnovskog Kluba dobrovoljnih davalaca, koji broji oko 350 članova za nešto više od godinu postojanja učestvovali su u brojnim  uspješnim akcijama u Herceg Novom i drugim gradovima u Crnoj Gori i okruženju.

2 Komentari

 1. zar nije bolnica meljine vracena u zdravstveni sistem crne gore ?
  kako to da se ne moze tu dati krv ?
  Svaka cast na akciji , i svaka cast cmiljanicki sto stalno organizuje humanitarne akcije !!!
  Jovan se nikada nece zaboraviti u ovom gradu , to je bio momak za primjer !
  2  0

Ostavite komentar

*

code