Šaljite slike podmorja Boke za prvi „Boka akvarijum“

Šaljite slike podmorja Boke za prvi „Boka akvarijum“

0
Podijeli

U Institutu za biologiju mora iz Kotora trebalo bi tokom ove godine da bude otvoren prvi javni „Boka akvarijum“ sa florom i faunom Jadranskog mora. Uporedo sa tim, „Bokaaquarium“ imaće web sajt, na kojem će biti postavljanje fotografije vezane za ovaj višestruko važan projekat.

Stoga je kotorski Institut za biologiju mora pozvao sve zainteresovane koji se bave podvodnom fotografijom da svoj rad promovišu na budućem sajtu „Bokaaquariuma“:

Picerija i restoran

„Time bi doprinijeli obezbjeđivanju adekvatnih fotografija za budući sajt. Osim toga, autori bi zadržali autorska prava fotografije, a njih učinili dostupnim za potrebe  sajta i promociju biodiverziteta podvodnog svijeta južnog Jadrana“, objasnili su iz Instituta.

Fotografije i prijedlozi mogu se poslati na email adresu: monteaqua.izbm@ac.me  ili putem facebook stranice Instituta za biologiju mora u Kotoru https://www.facebook.com/instituteofmarinebiology/ . Poziv je otvoren bez vremenskih oograničenja, kazali su u Institutu.

Podsjetićemo, Institutu za biologiju mora Univreziteta Crne Gore početkom decembra prošle godine odobren je grant od pola miliona eura za osnivanje Morskog centra za očuvanje biodiverziteta – Bokaaquarium. Grant je odobrilo Ministarstvo vanjskih poslova Norveške, a Ugovor o dodjeli granta, vrijednog oko 558 hiljada eura, potpisali su rektor UCG, Danilo Nikolić i ambasador Norveške u Crnoj Gori, Arne Sannes Bjornstad.

„Osnivanje Morskog centra za očuvanje biodiverziteta – Bokaaquarium imaće višestruki značaj za dalji razvoj Instituta za biologiju mora, posebno u segmentima očuvanja, proučavanja i zaštite Jadranskog mora. Morski centar podrazumijevaće uspostavljanje prvog javnog akavarijuma u Crnoj Gori, koji će pružiti pogled na bogatstvo flore i faune u Jadranskom moru, imati edukativnu ulogu u obrazovanju djece školskog uzrasta u Crnoj Gori i u region”, navedeno je u saopštenju.

Centar će se baviti zaštitom ugroženih vrsta morske faune i flore, kao i eksperimentalnim istraživanjima iz različitih naučnih oblasti.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code