Samo četiri slučaja trgovine ljudima u Crnoj Gori lani uticala na nepovoljnu...

Samo četiri slučaja trgovine ljudima u Crnoj Gori lani uticala na nepovoljnu ocjenu Stejt Dipartmenta

2
Podijeli

Junski izvještaj State Depertmenta za Crnu Goru zbog svega četiri identifikovana slučaja trgovine ljudima u toku prošle godine, nije dao povoljnu ocjenu. Zato je ambasada SAD-a, na inicijativu nacionalne Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima, podržala stručni seminar namijenjen inspektorima, sudijama i tužiocima.

Skup je počeo jutros u Bijeloj i na njemu će narednih pet dana učestvovati eksperti kancelarije UN, SAD-a i regiona.
Već prvog dana procjenjeno je da će trgovina ljudima 2025.godine izbiti u sam vrh svjetskog kriminala. Svakodnevno se pojavljuju novi oblici tog užasnog zločina, poput trgovne trudnicama, matičnim ćelijama, ljudskim organima.

Picerija i restoran

Crna Gora je ostvarila napredak u poštovanju ljudskih prava, postala je članica Nato, ali na putu pristupanja Evropskoj uniji mora još raditi na unaprjeđenju vladavine prava – kazala je ambasadorka SAD, Margaret Uehara:

“Kao što smo konstatovali u izvještaju trgovine ljudima koji je objavio State Department u junu, Crna Gora je nedavno spuštena u grupu 2 sa grupe 1 zemalja pod nadzorom, iako u izvještaju prepoznaju važne napore koje je Vlada Crne Gore uložila protiv trgovine ljudima. Takođe se konstatuje nedostatak uspješnih istraga i presuda počiniocima ovih užasnih, kriminalnih djela”- istakla je Uehara.

Nacionalni kordinator za borbu protiv trgovine ljudima, Zoran Ulama, saglasan je da je izvještaj Stejt Dipartmenta objektivan, iako nije obuhvatio brojne slučajeve u koijma je država pomogla potencijalnim žrtvama:

“Dražava imam kapaciteta da se suprotstavi svim tim nadolazećim problemima. Međutim, taj izvještaj, odnosno mali broj identifikovanih žrtava trgovine ljudima na jedan način je bacio sjenku na sav naš trud i zalaganje na podizanju nivoa svijesti javnosti, edukaciji i slično”- naglasio je Ulama.

Crnogorsko zakonodavstvo je unaprijedilo normativne i krivično pravne okvire u ovoj oblasti, kazao je Nikola Šaranović iz Ministrastva pravde:

“Iako u Crnoj Gori do sada nije zabilježen slučaj trgovine ljudskim organima, riječ je o pojavi koja se sagledava u širem kontekstu borbe protiv trgovine ljudskim bićima, što predstavlja stratešku orjentaciju Crne Gore na bilateralnom i multilaterarnom planu”- istakao je Šaranović.

Predstavnik Kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala iz Beča, Davor Raus, insistira na poštovanju potpisanih protokola. On je podsjetio da je 158 zemalja ili 88% potpisnica ovog protokola inkriminisalo trgovinu ljudima u svojim nacionalnim zakonodavstvima, a u skladu sa definicijom iz Protokola iz UN. To uključuje i Crnu Goru, odnosno njen zakonodavni okvir, kazao je Raus.

2 Komentari

 1. Ajde ne mlatite i ne trošite novac,Cigani više prodaju nevjeste i djecu za prosjačenje,nego konje, a kad se i neko potrudi da procesuira,onda najbolji advokati kažu,to je običajno pravo!
  A ta gospođa iz Amerike,neka se ne zgražava puno,
  trguju njeni šefovi milionima života po svjetskim ratištima,
  a i sa našim umovima i životima.

  8
  2

Ostavite komentar

*

code