Samo formalno odbijen Plan reorganizacije „Vekra Boke“?

Samo formalno odbijen Plan reorganizacije „Vekra Boke“?

1598
3
Podijeli

hotel plazaVraćanje Plana reorganizacije Vektra Boke na ponovni postupak je formalno pravne priorde i tu suštinski nema nikakvih izmjena, komentarisao  je za Radio Jadran odluku Apelacionog suda stečajni upravnik Vektra Boke, Sreten Mrvaljević.

Taj sud je po žalbi OTP factoringa ukinuo rješenje Privrednog suda, kojim je potvrđen Plan reorganizacije Vektra Boke. Cijeli postupak zato treba ponoviti. U rješenju Apelacionog suda se navodi da je prvostepeni sud propustio da održi ročište za razmatranje predloga plana reorganizacije. OTP je u žalbi tvrdio da stečajni sudija nije održao ročište za razmatranje predloga plana reorganizacije, kao i da je glasanje sprovedeno bez rasprave, čime je povjeriocima onemogućeno da aktivno učestvuju u sprovođenju stečajnog postupka. Sud je ukazao i na neblagovremenost podnošenja plana koji je propisan zakonom.

Picerija i restoran

No, Mrvaljević se nada da će se ova situacija razriješiti u što skorijem periodu kako bi krenuli s pripremom turističke sezone:

– Sljedeći korak je da će ponovo biti organizovano ročište za razmatranje Plana reorganizacije. Sastanak bi trebalo da sazove stečajni sudija. Povjerioci će ponovo imati priliku da razgovaraju o Planu. Sastanak se očekuje vrlo brzo. Suštinskih razlika u vezi Plana nije bilo, riječ je više o formalno pravnim razlozima, zbog kojih je Plan ponovo vraćen na prvostepeni organ – pojasnio je Mrvaljević.

Predsjednik Sindikata Vektra Boke u stečaju, Vojin Miljanić nam kaže da radnici prate pomno događanja, jer im ne odgovara da i dalje bude status quo.

– Hoćemo da radimo, to je interes nas i grada, kad smo već došli do glasanja za prihvatanje Plana reorganizacije. Zavisi kakvi će biti koraci Privrednog i Apelacionog suda, pa ćemo u skladu sa tim i mi preduzeti naše. U ovoj situaciji radnici su pomalo nezadovoljni, jer ako dođe do izlaska iz stečaja, moramo znati kada će to biti i kada će početi priprema hotela Plaža za sezonu, pojašnjava Miljanić.

Stečajni upravnik Vektra Boke, Sreten Mrvaljević nije u ovom trenutku mogao da precizira da li će hotel Plaža raditi tokom predstojeće sezone, ali pretpostavlja da bi hotel mogao biti u funkciji:

– Očekuje se veliki posao, ali vjerujem da će sve ići uobičajenim tokom kao prošle godine. Vjerujem da ćemo uspjeti sve da pripremimo kako bismo i ovu sezonu izgurali kao i prethodnu, makar sa nekim minimumom. – kazao je Mrvaljević.

Radnici su spremni za sezonski rad ali ne i za minimalac od 193 eura:

– Stečajna uprava samo čeka presudu Apelacionog suda i da se firma “vrati” Draganu Brkoviću, pa  da se hotel Plaža spremi za goste. Problem će biti sa radnom snagom, odnosno kvalitetnom radnom snagom, znajući da je dosta ljudi dobilo otkaz ili su našli drugi posao, ali nadamo se da će to da se prevaziđe. – uvjeren je Miljanić.

Plan reorganizacije Vektra Boke, kojim je predviđeno da se obezbijedi 25,69 miliona eura za ispunjenje obaveza, povjerioci su, na prijedlog kompanija Vektra Montenegro i Vektra Investments, prihvatili u decembru prošle godine. Za prihvatanje plana reorganizacije glasale su tri klase povjerilaca, odnosno povjerioci prvog, drugog i trećeg isplatnog reda.

Predsjednik Privrednog suda, Blažo Jovanić uveo je stečaj u kompaniju Vektra Boka u junu prošle godine zbog četiri miliona eura duga prema Crnogorskoj komercijalnoj banci.

Stečajni upravnik, Sreten Mrvaljević je priznao radnicima dug od tri i po zarade i prevoz, a postoje sudske presude za dva regresa i za dvije razlike u platama, kao i za povezivanje radnog staža. Nije im priznata treća razlika u platama, jubilarne nagrade, otpremnine i godišnji odmori.

U lokalnoj upravi Herceg Novi su nezadovoljni Planom reorganizacije Vektra Boke, jer smatraju da je investitor za osam godina izgubio svaki kredibilitet da započne investicioni ciklus i gradnju novih hotela i da ne zaslužuje novu šansu.

Od 43,5 miliona eura potraživanja povjerilaca osporeno je 35 miliona eura, dok ukupna priznata potraživanja iznose 9,3 miliona eura.

Opština je nezadovoljna, jer joj je od prijavljenih 1,6 miliona eura priznato 400 hiljada eura duga.

3 Komentari

  1. Sjećam se kad su doveli Banjevića i najavljivali investicije od preko 300M a istovremeno krpili popucale pločice ispred H Plaža običnim betonom koji bi farbali u crvenu boju. Mislim da je Boka uništena jednako kao i neka livada nakon najezde skakavaca….
    0    0

Ostavite komentar

*

code