SAMO VLAST U HERCEG NOVOM PODRŽALA ODLUKU O PODNOŠENJU KANDIDATURE ZA TITULU...

SAMO VLAST U HERCEG NOVOM PODRŽALA ODLUKU O PODNOŠENJU KANDIDATURE ZA TITULU EVROPSKE PRIJESTONICE KULTURE 2021.

146
0
Podijeli

Sa 18 glasova vladajuće koalicije (DPS,Izbor), bez prisustva opozicije, hercegnovska Skupština usvojila je Odluku o podnošenju kandidature za titulu Evropske prijestonice kulture u 2021. godini.

Iz SDP-a nijesu ni došli na zasjedanje smatrajući da u Novom ima prioritenijih poslova. Ostali opozicioni Klubovi imali su isti predlog da se ova tačaka skine sa dnevnog reda, zbog nepripremljenosti materijala. Smatrali su da Herceg Novi već ima titutlu prijestonice kulture, ali da trenutno stanje u gradu ne ukazuje na spremnost za ovakavu aplikaciju.
– Sve je ustvari samo marketinški trik vladajuće koalicije – kazala je Danijela Đurović(SNP).
Obrad Gojković (Demokrate HN) i ovdje je vidio manipulacije i moguću korupciju, jer se za tri funkcije u timu za implementaciju projekta izdvaja na godišenjem nivou po 50.000 eura, odnosno po 30.000, te je to motiv za njihovo angažovanje.
Nakon što je njihov zahtjev da se povuče ovaj predlog Odluke, zbog koje je sazvana Skupština, po hitnom postupku, odbijen, odbornici opozicije su napustili zasjedanje.
O kanidaturi za titulu Evropske prijestonice kulture u 2021. godini detaljno je govorila vd direktorka Turističke organizacije Herceg Novi, Nataša Martić rekavši da je obaveza da se o ovome danas izjasne zbog toga što Herceg Novi treba da najkasnije do 23. oktobra 2015. dostavi aplikaciju za prestižnu titulu.
Sve aktivnosti na realizaciji ove inicijative obaviće Turistička organizacija Herceg Novi u saradnji sa stručnim međunarodnim timom i kulturnim poslenicima Herceg Novog. Sredstva za pripremu aplikacije obezbjeđuju se iz budžeta TO i Opštine.
Titula predstavlja najznačajniji projekat u oblasti kulture u Evropi, treći u svijetu, jer su ispred njega samo Olimpijada i svjetska isložba EXPO.
Prvi put 2014. po izmjenjenom Zakonu Evropske komisije i zemlje koje nisu članice EU mogu da se kandiduju, podsjetila je Maritićka:
– To je dugoročna investicija kroz kulturu, dobru podlgu za privlačenje direktnih stranih investicvija, uzdidgla bi Herceg Novi i regiju, Crnu Goru. Ta titula bi napravila čitav zaokret u razvoju zemlje. Herceg Novi bi se razvijao u smjeru kulturne prijestonice, Cetinje duhovne, Kotor istorijske, Tivat nautičke, a Budva ka masovnoj turističkoj prijestonici – kazala je Martićka.
Projekat donosi enormnu korist gradu, regiji i državi, na kulturnom, edukativnom, socijalnom i ekonomskom planu, ustvrdile su i odbornice DPS-a, Jarmila Radović i Sandra Požgaj.
– To je jedinstvena prilika da se grad i regija obnove, da se unaprijedi njihov imidž, da postanu poznati i upečatljivi kako u regionu tako i na evropskoj i svetjskoj mapi. Poseban doprinos se ostvaruje i u razvoju turizma, a na jedan uloženi euro gradu i regiji se vraća 8-10 eura.
Opština Herceg Novi zadovoljava kriterijume za kandidaturu i da bude titular, jer ima preko 25 hiljada stanovnika i zajedno sa ostalim gradovima u Boki, Budvom i Cetinjem čini pobjednički koncept da dobijanje titule Evropske prijestonice, uvjereni su u novskoj vlasti.
Osjetljiva stavka – sredstva, samo za aplikaciju potrebno je 270 hiljada eura, prikupljaće opšine, privatni sektor, donatori, investitori koji su se već pozicinarali u Crnoj Gori, ali i novi.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code