Samoodbrana cvijeća

Samoodbrana cvijeća

2
Podijeli

Ovu zanimljivu biljnu kompoziciju otkrio sam na platou Šetališta, kraj vojničkih banja. Izgleda kao da su dvije biljne vrste (agava i juka) udružile snage kako bi odbranile cvijeće. Ko tu naumi da čupne cvijet imaće popriličnih problema.

Usput, zbog čega u Herceg Novom nema tabli na kojima se poziva na čuvanje cvijeća i zelenila, te da važi zabrana branja?! Poneki privatnik je u vlastitom aranžmanu pozvao turiste da ne beru ukrasno zelenilo, ali grad Herceg Novi to ne radi.

Picerija i restoran

Svakog uboga ljeta gledam kako necivizovane osobe lome u Herceg Novom zelenilo, kao da su u vlastitom vrtu. Moguće je da u nedostatku upozorenja smatraju da to i nije zabranjeno.

Đorđe Matković

2 Komentari

 1. Da se kaznjava znali bi… kako svi vezu pojas dok voze, da nisu procitali zakon? Ne, naravno… culi da je je neko platio kaznu.. i evo odjednom vise niko ne zna ni kad je kucni red, ni da se ne treba cupati zelenilo i da se ne treba bacati smece po ulici…

 2. Koristim priliku da zahvalim gospodinu Matkoviću na malim biserima iz Herceg-Novog.
  Do sada sam hodao gradom opterećen teškim životnim i civilizacijskim problemima, potpuno nezainteresovan za naoko nebitne detalje kao što su čime hrane patke na Škveru, ko je djevojka koja se slika ispod duge, kakav se tip bicikala vozi, da li je stepenište u Sahat kuli spiralno itd.
  Hodao bih tako visoko uzdignute glave, kao Njegoš, a misli bi mi odskočile u oblast transcedentnog.
  Tek sad shvatam da sam samo sebe opterećivao velikim temama. Treba se okrenuti malim stvarima. Kažu da je đavo u detalju, ali je u detalju i život, kao što i u komadu peruti imamo lanac DNK kao tajnu postojanja.
  Kako reče Ksi Đijanping u martu 2013 pri stupanju na dužnost predsjednika Kine: U borbi protiv korupcije ubićemo i tigra i muvu.
  Ništa nije toliko malo i nevažno da nam ne zagolica pažnju. Ili da umakne Vašem brzom fotografskom oku ali i brzoj spisateljskoj ruci.
  Hvata i radio Jadranu na kvalitativnom odmaku, odskoku i otklonu od teških političkih tema i kritičkog novinarstva.
  Život brzo prolazi, uživajmo u njemu i u našem lijepom gradu, koji i sam brzo prolazi.

  19

Ostavite komentar

*

code