Samopregled i preventiva dovode do izliječenja raka dojke u ranoj fazi

Samopregled i preventiva dovode do izliječenja raka dojke u ranoj fazi

695
0
Podijeli

oktobar-protiv-raka-dojkePosljednjih godina u Crnoj Gori godišnje umire oko 80 osoba od raka dojke, a svake godine registruje se preko 250 novooboljelih. Tako ne mora biti, tvrde iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka i ukazuju da je moguće prebroditi bolest ako se otkrije u ranoj fazi. S obzirom da je  oktobar mjesec borbe protiv raka dojke stručnjaci podsjećaju na važnost samopregleda i preventivnih pregleda.

Efekat liječenja, iako je u terapiji karcinoma dojke napravljen značajni napredak, direktno zavisi od stadijuma bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze i početka liječenja. Stoga je važno na vrijeme otkriti bolest. Pojava promjena na dojkama kod svake žene stvara paniku, ali je većina ovih promjena, srećom, benigne prirode.

Picerija i restoran

Prvi korak u ranom skriningu je samopregled. Stručnjaci kažu da samopregled treba da se radi već poslije 25. godine jednom mjesečno, najbolje poslije menstrualnog ciklusa. Ako ste u menopauzi, samopregled treba raditi uvijek istog datuma u mjesecu.

Nasljeđe se smatra najvažnijim faktorom rizika za mnoga oboljenja, a

geni odgovorni za nastanak karcinoma dojke su BRCA 1 i BRCA 2. Ovi geni se, inače ,nalaze u svim ćelijama, ali tek njihova mutacija izaziva kancer dojke. Žene koje su ih naslijedile nose 80 odsto rizika da obole. Kod više od polovine njih bolest se javlja do pedesete, a kod nekih i u tridesetim godinama.

Sumnjive promjene na dojkama su: otvrdline, čvorići ili zadebljanja, promjene veličine i oblika dojke, stvaranje jamica ili nabiranje kože dojke, svrab, ljuštenje pokožice, ili osip na bradavici, uvlačenje bradavice i sekret iz bradavice.

Svaki od ovih znakova pojedinačno je razlog da obavezno odete na pregled. Preventivni pregledi kod hirurga – onkologa, preporučuju se jednom godišnje, a po njegovom savjetu i ultrazvuk. Od 40.godine trebalo bi povremeno uraditi i mamografiju, ali isključivo kada ljekar to preporuči.

Iako se još uvijek ne zna uzrok kancera dojke, neke žene imaju povećan rizik da obole od ove vrste karcinoma.

Faktori rizika su: prva menstruacija prije 12.godine, prvi porođaj poslije 30.godine, nerađanje, kasniji ulazak u menopauzu i promijenljivi faktori rizika: stres, nezdrava ishrana sa mnogo masti i proteina, gojaznost, pušenje, alkohol.

Tri stvari koje treba dobro zapamtiti su: žene najčešće same otkriju čvor, većina čvorova nije kancer i otkriti rano, tj. na vrijeme, kancer u dojci je najbolja šansa za izliječenje.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code