Sanacija Kanli kule i klizišta urgentna, ali izradu glavnog projekta prolongirala žalba

Sanacija Kanli kule i klizišta urgentna, ali izradu glavnog projekta prolongirala žalba

9
Podijeli

Prošla je godina i po otkada je tim stručnjaka podgoričkog Instituta za građevinarstvo obišao lokaciju tvrđave Kanli kula i utvrdio da je glavni uzrok oštećenja klizište, kojim je obuhvaćeno cijelo područje do Starog grada. Tada je tvrđava označena kao potpuno nestabilna, a njena sanacija, uključujući prethodno sanaciju klizišta, trebalo bi da se odvija u II faze.

Iako je sanacija klizišta urgentna, procedura za izbor izvođača za izradu glavnog projekta, koja prethodi sanaciji kule, prolongiraće početak radova najmanje za još godinu. Toliko je potrebno da bi se izradio projekat sanacije klizišta, jer je neophodno pratiti čitavu hidrološku godinu od 11 mjeseci, kako bi se utvrdilo “djelovanje” tla na sve atmosferske (ne)prilike.

Picerija i restoran

Na konkursu koji je Direkcija javnih radova raspisala za izbor izvođača za izradu glavnog projekta sanacije klizišta, stigle su tri ponude: Geotehnike doo iz Nikšića, Instituta za gađevinarstvo doo Podgorica i Civil engineer doo Podgorica.

Otvaranje ponuda obavljeno je u Direkciji 17. septembra, međutim izvođač nije izabran, kazali su Radiju Jadran u Direkciji:

– Nakon sprovedene procedure otvaranja i pregleda, ocjene i vrijednovanja ponuda, donesena je Odluka o izboru obrađivača Glavnog projekta, na koju je 10. septembra jedan od ponuđača uložio žalbu i sve dalje aktivnosti su obustavljene do donošenja odluke Državne komisije za kontrolu postupka javnih nabavki – saopštili su u Direkciji, ne navodeći koja je firma uložila žalbu.

Državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki trebalo bi najkasnije za mjesec da donese odluku u žalbenom postupku, nakon čega će biti poznati dalji koraci. U Direkciji nijesu odgovorili na pitanje Radija Jadran da li će i kada biti raspisan novi tender za izbor izvođača glavnog projekta sanacije klizišta, jer sve zavisi od odluke komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki.

Izrada glavnog projekta finansira se iz sredstava kapitalnog budžeta Vlade Crne Gore. Procijenjena vrijednost javne nabavke iznosi 300.000 €, a rok završetka je 11 mjeseci od dana zaključivanje ugovora. Za sanaciju kule kako je ranije saopšteno, opredijeljena su sredstva iz državnog budžeta za sljedeću godinu.

Podsjetićemo da, iako je kula arhitektonski u jako lošem stanju, proteklog ljeta “izdržala” je sve kulturno zabavne programe koji nijesu zahtijevali glomaznu scenografiju i opterećenje kule dodatnom rasvjetom i ozvučenjem.

9 Komentari

 1. Da si iole pratio sto se dogadjalo, znao bi da su Skale upravo zbog vise stotina kila konstrukcije koja je nosila rasvjetu, reflektore, lasere, mikrofone, kamere i naravno binu, izmjestene svojevremeno na glavni trg. Organizatori Skala su insistirali na kuli, domacini na trgu jer kula puca. No kao sto rekoh, da si informisan, ne bi valjao ovakve nonsense.

 2. Vrijeme prolazi a rascjep na tvrđavi se širi i to već postaje degutantno …izbor izvođača, pa žalba, pa odluka Državne komisije, pa izrada glavnog projekta….. u nedogled .Mogla se napraviti nova tvrđava za ovo vrijeme pod uslovom da su graditelji oni koji su ovu gradili .

  13
  1
 3. Manje vremena je trebalo turcima da je naprave nego našim stručnjacima da je saniraju. Nisu bili u stanju da isprate lošu sanaciji stotinjak metara šetališta od Citadele do Hotela Plaže iako su građani upravo ovdje pisali o nestručnosti majstora i nadzora a rezultat je desetine ploča koje su se odvalile i štrce na koje zapinjemo noge a prošlo je tek par mjeseci od završetka radova. E tako sve radite, i svaki vam je posao kao ovo malo šetališta.

  30
  • Čekamo prvu južinu da ispere stručno postavljen kamen u more. Stvarno tamo kod Vojničkih Banja treba nova plaža, pa eto malo lijepog kamena da more izdrobi o seke

   8
   2
 4. A izdrža i ovu opasku da nije dodatno opterćena težino rasvjete i ozvučenja.
  Pa ako opet budu Sunčane skale, biraćemo tajušnije pjevačice.

  20
  2
  • Da si iole pratio sto se dogadjalo, znao bi da su Skale upravo zbog vise stotina kila konstrukcije koja je nosila rasvjetu, reflektore, lasere, mikrofone, kamere i naravno binu, izmjestene svojevremeno na glavni trg. Organizatori Skala su insistirali na kuli, domacini na trgu jer kula puca. No kao sto rekoh, da si informisan, ne bi valjao ovakve nonsense.

   2
   1

Ostavite komentar

*

code