Sanitarna deponija Duboki do kreće s „mrtve tačke“ – zainteresovani Italijani

Sanitarna deponija Duboki do kreće s „mrtve tačke“ – zainteresovani Italijani

1062
4
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

duboki do satDo kraja godine trebalo bi da počnu pripremni odnosno zemljani radovi za izgradnju nove deponije Duboki do na Ublima, za što u opštinskom budžetu za sada postoji 40 hiljada eura. Ti radovi podrazumijevaju pripremu zemljanih iskopa i tijela deponije, pojasnio je gostujući u studiju Radija Jadran, direktor hercegnovskog preduzeća Čistoća, Borivoje Bonić.
No, raspisivanje tendera za izvođača radova “koči” problem koji se pojavio prilikom rada komisije za izradu javnog poziva, kada ih je Ministarstvo održivog razvoja i turizma obavijestilo da postoji tužba MZ Morinj protiv ovog projekta, kaže Bonić.
– Služba za zastupanje Opštine tražila je od Upravnog suda da li postoji tužba protiv Opštine, jer Opština nije imala takav podatak. Vi znate da je za svaku građevinsku dozvolu potrebna pravosnažnost da biste mogli da radite. Onda smo dobili obavještenje od suda da nije podnijeta nikakva tužba. Mi direktno od predsjednice Upravnog suda imamo potvrdu da ne postoji nikakava tužba, i od MORT-a očekujemo odgovor ovih dana da bismo mogli raspisati javni poziv za izvođača radova, pojasnio je Bonić.
Upravni sud tvrdi da žalba ne postoji, dok iz MORT-a tvrde suprotno i to je ono što blokira početak projekta, pa se ovih dana očekuje “razrješenje”. Bonić je mišljenja da bi se sa izborom izvođača radova trebalo ići ubrzanom metodom, jer je dozvola Agencije za zaštitu životne sredine, odnoso elaborat na procjenu životne sredine oročen na dvije godine. Rok ističe 31. decembra ove godine.
borivoje bonic rj 271115– Približivamao se tom datumu i možda ćemo morati da tražimo produženje za neka tri mjeseca upravo radi uslova za koje nijesmo odgovorni mi u lokalnoj samoupravi, navodi Bonić.
Građevinska dozvola za izgradnju sanitarne deponije Duboki do izdata je u avgustu. Od tada je komisija za izradu tenderske dokumentacije za početne radove koju je formirala predsjednica Opštine Nataša Aćimović, radila na njenoj pripremi.
Opština Herceg Novi predvidjela je ovogodišnjim budžetom 800 hiljada eura za izgradnju deponije, međutim novca, ipak, nema. Stoga Bonić vjeruje da će lokalna samouprava u narednoj godini naći najbolji način da se obezbijedi taj novac, što bi moglo da se obezbijedi kroz kreditna zaduženja ili neko privatno javno partnerstvo.
Početni, zemljani radovi trebalo bi da traju oko 90 dana, uzimajući u obzir mjesec tokom kojeg će sigurno biti snijega, pa će na terenu biti nemoguće da se radi.
Kako nam je ranije saopšteno, Opština je aplicirala sa projektom deponije za sredstva Vlade, odnosno Direkcije javnih radova.
– Vjerujemo da ćemo za ovaj kapitalni projekat dobiti sredstva kapitalnog budžeta, jer to je ogroman novac. Prema predračunskoj vrijednosti izgradnja sanitarne deponije na Ublima košta 6,5 miliona eura. Do kraja godine treba da krenemo sa radovima, kazao nam je ranije načelnik Sekretarijata za urbanizam, prostorno planiranje, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine, Mladen Kadić.

Italijani zainteresovani za gradnju sanitarne deponije

Picerija i restoran

prezentacija sanitarne deponije italijani 271115 2prezentacija sanitarne deponije italijani 271115Predstavnici italijanske kompanije „De Mare S.R.L.“, specijalizovane za izgradnju sanitarnih deponija, priredili su juče prezentaciju rada svog preduzeća,u velikoj sali Skupštine opštine Herceg-Novi. Prezentacija je održana na njihov zahtjev, uz prethodno iskazanu zainteresovanost za učešće u izgradnji sanitarne deponije Duboki do, koju Opština Herceg Novi planira kao jedan od najznačajnijih investicionih projekata u sljedećoj godini.
Prezentaciju su organizovali Fausto i Karmine De Mare, koji su govorili o iskustvu u izgradnji sanitarnih deponija na teritoriji Italije, Albanije, Rumunije i drugih evropskih zemalja. Prisustvovali su službenici i inženjeri Sekretarijata za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine. Gosti su naveli da je njihova kompanija nedavno završila izgradnju prve faze sanitarne deponije u Elbasanu u Albaniji, a rok za završetak radova je jul 2016. godine.
Prezentaciji su prisustvovali i potpredsjednik Opštine Dragan Janković, sekretar za prostorno planiranje Mladen Kadić, kao i savjetnik u kabinetu predsjednice Opštine Vladimir Mračević.

4 Komentari

 1. Zakon o upravljanju otpadom i svi ostali propisi koji se tiču otpada i kulture življenja bi riješili problem deponija,ali nekome je u interesu da živimo u nečistoći,neredu i da zagađujemo sredinu i uništavamo sve što nam je podarila priroda. Imaju li savjesti,znanja i moći oni koji odlučuju ili su toliko bezobzirni da bi nas sve potrovali da bi oni imali pare?
  0  0
 2. Poštovani,
  Obavještavam Vas da je tužba predata u zakonskom roku i ista je uručena Upravnom sudu, na osnovu koje je formiran predmet U br. 1816/15.
  Neistine kojima se služi gospodin Bonić kao i način na koji se došlo do navedene građevinske dozvole dovoljno govore o “ekološkoj i neopasnoj” deponiji. Ova lokacija ne zadovoljava niti jedan parametar propisan Pravilnikom o izgradnji deponija niti je ispoštovana procedura koju nalažu pozitivni propisi. Nadam se da će se radio Jadran zainteresovati za ovu temu malo više pa uputiti opštini Kotor i MZ Morinj par pitanja i u skladu sa novinarskom etikom “saslušati” i drugu stranu. Sve u svemu tužba je podnijeta a ostaje nam da vidimo kad sud presudi ko je u pravu.
  S poštovanjem,
  Srđan Dragomanović
  0  0

Ostavite komentar

*

code