Sanja Crnić (PZP Herceg Novi): Inspekcija selektivno primjenjuje zakon u zoni morskog...

Sanja Crnić (PZP Herceg Novi): Inspekcija selektivno primjenjuje zakon u zoni morskog dobra

3299
13
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Sanja CrnicVišednevna agonija zatvorenih plaža Ancora i Twins u Igalu otvara nekoliko važnih pitanja o ulozi JP Morsko dobro, kojima se bavila potpredsjednica OO PZP-a Herceg Novi, Sanja Crnić.

– Ako uzmemo u obzir da su sredinom juna i početkom jula, kada se turistička sezona zahuktava, pri nepopločanom šetalištu punom rupa, čime se dovode u  opasnost šetači, zatvorene dvije najljepše plaže domicilnih zakupaca, postavlja se pitanje značaja i poslovnosti jednog takvog preduzeća kao što je Morsko dobro. Već uveliko spremne da prime goste, opremljene mobilijarom zatvorene su od ruke inspekcije zaštite prostora. U interesu koga i od koga taj prostor štite ovom selektivnom primjenom Zakona? Njihova uloga, sudeći po ovom slučaju, svela se na puko utjerivanje harača pisanjem kazni,  a nikako po onom predviđenom – zaštiti prostora – tvrdi Sanja Crnić.

Picerija i restoran

I pored uloženog truda i sredstava, iako obećan na osnovu toga višegodišnji zakup, koči čitav proces  nedovoljno usklađena administracija  preduzeća-Morskog dobra, dodaje potpredsjednica novskog PZP-a.

– Ako se u jednoj kancelariji zna da je u renoviranje plaže uložena određena suma  novca od strane zakupca, i na osnovu toga je produžen zakup na više godina, zašto se u drugoj kancelariji ista plaža stavlja na tender i traži se novi zakupac? Čak i onda kada je ispoštovan tender i predat zahtjev za zakup još u februaru, zašto u trećoj kancelariji nije ispisano rješenje o zakupu i ispoštovan zakupac? Time je narušena efikasnost, poslovnost i etičnost jednog državnog preduzeća koje bi trebalo da omogući korištenje plaža na najbolji mogući način,  te da se zaštite interesi  svih interesnih grupa: kako zakupca, tako  države Crne Gore i samih kupača – ističe Crnić.

Ona dodaje da je nepravilnosti u radu Morskog dobra mnogo  više. Prema njenim riječima, to preduzeće vrlo lijepo posluje bez uloženog ijednog eura, ako se ne računaju sredstva uložena u udobne fotelje i prostrane kancelarije. Odgovornost  preduzeća svedena je na minimum.    Zimi su plaže prepuštene same sebi,(jer ugovori o zakupu traju do januara iduće godine) i umješnosti zakupaca da ih zaštite, zato se malo koji zakupac usuđeje da sem plažnog mobilijara  bilo šta uloži, što nije slučaj sa plažom i terasom Ancora. Zatvoriti takav prostor oplemenjen zelenilom sigurno nije u interesu prosječnog gosta i ostavlja ružnu sliku crnogorskog primorja i turističke ponude.

Crnić smatra i da stavljanje u zakup pristaništa i prekrivanje plažnim mobilijarom  nikako Zakonom ne bi trebalo biti dozvoljeno. To bi bilo potpuno isto kada bi se šetalište ili ulica dali u zakup. Zbog svega se pita: da li Morsko dobro treba i dalje da postoji i predlaže da brigu o priobalju treba da preuzmu Opštine shodno svojim razvojnim planovima. Tvrdi da uslovi zakupa i koncesije nisu isti za sve investitore:

– Radi se o Morskom dobru DPS-a, jer benefite i privilegije koriste zakupci bliski vladajućoj partiji u Crnoj Gori. Upravo zbog toga imate slučaj da je plaža zakupljena od visokog DPS aktiviste na 20 godina i to Ugovorom o koncesiji, i svako ulagaje tretira se kao benefit biznisa i koncesija se produžava za uloženi iznos. To bi imalo smisla kada bi uslovi zakupa i za ostale investitore bili isti, tj. bili jednaki za sve, a ne da Morsko dobro nekome bude majka, a nekome maćeha. Sa druge strane, isti taj DPS aktivista  nasuo  je plažu pijeskom iz kamenoloma, mijenjajući pH vrijednost samog priobalja i posipajući ga prašinom drobljenog kamena ugrozivši na taj način floru i faunu u moru. Inspekcija zaštite prostora nije reagovala. Vjerovatno nije znala da treba – navodi potpredsjednica PZP-a i ukazuje da su neophodne promjene sistema.

13 Komentari

 1. Za PZP dobronamjeran savjet posto ocito da nema ko da napise saopstenje da ubuduce zamole one koji su ih davno napustili ali sumnjam da bi se vise petljali sa ovim koji su i ako su ostali.
  0  0
 2. Gospodjo Crnić imam za vas predlog da ovaj Opštinski plac koji je “otet” potrudite se da vlasnik plati tržišnu cijenu od tristo hiljada eura.
  Sa tim novcem škola u Igalu je završena.
  Realno vam je sve reka.
  Oglasite se po ovom pitanju.
  0  0
 3. Gospodja Crnic je jedina izgleda ostala da se javi iz ove nekad perspektive partije,koja danas više i ne postoji u Novom. I ovakvo saopštenje dovoljno govori o kvalitetu iste,jer je prosto neverovatno da se kroz saopštenje guraju interesi pojedinaca,od kojih jedan još nema dozvolu za rad i koji je terasu dok je bio na vlasti napravio na divlje i uzurpirao opštinsku imovinu.
  0  0
 4. A znamo li kako je taj domicilni ankorista dobio dozvolu i odakle njemu plac tu u centru Igala?? Vidi se da je sjećanje izblijedilo. Bolje vi iščačkajte gđo Crnić odakle dotičnom gospodinu zemljište i kako ga je stekao i ko mu je dao dozvolu za gradnju i koliko je na nju čekao!! A o izlijevanju fekalija po plaži to je drugo i opširnije pitanje i pisanje
  0  0

Ostavite komentar

*

code