Šansa za obnovu Gradske luke: Međunarodni projekat DevPort

Šansa za obnovu Gradske luke: Međunarodni projekat DevPort

1945
21
Podijeli

gradska luka 110116 1U Agenciji za gazdovanje Gradskom lukom Herceg Novi donijeli su ambiciozan, ali neophodan program priprema za ovogodišnju sezonu. S obzirom na dugogodišnju infrastrukturnu neuređenost, urušavanje poslovanja Agencije, samim tim i nautičkog turizma u Herceg Novom, lani i pad prometa od 30 odsto, Agencija će nastojati da unaprijedi usluge i ponudu. Pomoć Opštine biće neophodna, ali šansu vide i u međunarodnom projektu Development of local ports (DevPort). Riječ je o prekograničnom projektu revitalizacije starih gradskih luka na Mediteranu, priča za Radio Jadran, v.d. rukovodilac Agencije, Vladimir Zloković:
„Projekat je vrijedan 300 hiljada eura, od toga 85 odsto finansira EU, a 15 odsto lokalna zajednica, odnosno Luka i Opština. Projekat bi trebalo da se realizuje u naredne dvije godine. Već krajem januara u Rijeci je prvi sastanak partnera iz Portugalije, Španije, Italije i nas iz Crne Gore. Gradska luka će nakon PVK Jadran Carine biti, nadam se, prvo preduzeće u Opštini koje će “povući” sredstva iz evropskih fondova“ – kaže Zloković.
U Agenciji će istovremeno nastojati da sprovedu planirani program za ovu godinu, bez koga nema dobre nautičke sezone u Luci koja ima svega 40 vezova i više nego siromašnu ponudu, uprkos izvanrednoj poziciji.

Nedostaci i kako ih otkloniti

Picerija i restoran

images_slike_licnosti_vladimir_zlokovicPrema riječima Zlokovića biće angažovani ronioci za kontrolu i popravku postojećih vezova u lučkom akvatorijumu. Neophodna je popravka elektro instalacija, s obzirom da kapacitet postojećih ne zadovoljava standarde napajanja za veća plovila. Agencija sada raspolaže samo jednim ormarićem, jačine 32 A, dok su ostali jačine 16 ampera.
– Agencija je do sada poslovala bez odgovarajuće vodovodne i kanalizacione infrastrukture, što je bila jedna od ključnih primjedbi klijenata. Zato mora doći do poboljšanja. Takođe, planiramo uređenje lučkog mobilijara, bolju čistioću mula, kao i uvođenje bežične Wi-Fi internet konekcije na prostoru lučkog akvatorijuma, odnosno poboljšanje sopstvene internet prezentacije – naglašava Zloković.
Benzinska stanica na Škveru posluje bez sklopljenog ugovora sa Agencijom, a koristi njen akvatorij. Predstavlja ekološki i bezbjednosni rizik, pa je i to treba prioritetno rješavati, dodaje naš sagovornik.
Gradska luka je od lokalnog značaja, ali takva je i Porto Montenegro, pa se prosto ne daju upoređivati. Naravno, svaka ima svoj šarm, ali ovdje je riječ o kvalitetu usluga. U novskoj moraju ove godine i da se pobrinu za dobijanje Ugovora o koncesiji Opštine i “Morskog dobra”. Jer, on ne postoji od 2008. godine.
– To sputava Agenciju u sprovođenju konkretnih radnji u popuni lučkog sadržaja, radi veće bezbjednosti, predviđenog Zakonom o lukama Crne Gore. Pored tog Ugovora, smatramo i da je neophpodno uspostavljanje jasne granice Gradske luke na vodi adekvatnim plutačama i na kopnu metalnom kapijom i ogradom. Klizna kapija na ulazu lučkog dobra kojim gazduje Agencija omogućila bi se kontrola saobraćaja motornih vozila, prvenstveno motora i motocikala, ali i nesmetan prolazak pješaka – ističe Vladimir Zloković.

Granica na vodi i buka

gradska luka 110116 2Jedan od problema sa kojim se suočava Agencija je i katastarska granica na vodi kojom je lučki akvatorij izdijeljen na više cjelina kojima gazduju različiti pravni subjekti.
– Od jula 2015. bio je čitav niz povreda vodene granice Agencije. Na vezu SD Jugole Grakalić je veći broj plovnih objekata, ribarski i jedrličarski, a ustvari su u našem akvatoriju. Neregularnim sidrenjem vidno je sužen akvatorij Agencije, čime se ugrožava i bezbjednost plovidbe i smanjuje naš kvalitet usluga. Tokom protekle sezone zbog toga smo imali niz primjedbi klijenata. Niko od vlasnika plovila koja su neregularno usidrena u našem akvatoriju ne izmiruje obaveze plaćanja veza i boravka. Navode da naknadu za te usluge daju jedrličarskom i ribarskom klubu “Jugole Grakalić” – napominje Zloković.
U susret sljedećoj sezoni u Agenciji kao prioritet postavljaju i usklađivanje radnog vremena noćnog kluba “Admiral” sa interesima poslovanja marine. Kroz sprovedenu anketu nautičari su ukazivali protekle sezone na svakovečernje narušavanje mira alkoholisanih lica do ranih jutarnjih sati, kako na lukobranu, tako i na mulu. Zato je određen broj nautičara prekidao boravak, a na brojnim sajtovima isticano je da u Gradskoj luci nautičari nemaju mira i sigurnosti. Ukazivali su i na nedozvoljeno i kažnjivo čišćenje, brušenje i farbanje brodova u ribarskom klubu.

Novi cjenovnik

U Agenciji je u toku izrada novog cjenovnika usluga. Postojeći je veoma oskudan i ne sadrži neophodnu ponudu koja bi privukla nautičare (cijene mjesečnog veza, godišnjeg…)
– Sama činjenica da u Mediteranu nedostaje 6000 vezova, a da se gradska luka nalazi u srcu Herceg Novog, u njegovom najelitnijem i najljepšem dijelu, daje nam za pravo da razmišljamo o podizanju cijena. Vjerujemo da planirano povećanje neće odvratiti nautičare, ako poboljšamo ponudu, a to će dati bolji finansijski efekat. Sada imamo najpovoljnije cijene u regionu, ali skuplji vez pratiće sigurno poboljšanje i proširenje usluga. Planiramo i javnu raspravu povodom toga kako bismo donijeli optimalno rješenje – navodi Zloković.
Da bi Herceg Novi postao prepoznatljiv na nautičkim mapama Mediterana predstoji mnogo posla, zajedno sa opštinom. Jer, Luka nema ni svoj prostor za 6 zaposlenih, pa je planairano postavanje nekoliko manjih privremenih objekata, koji će se uklapati u sredinu.

21 Komentari

 1. Direktor ima iskustva, radio je prije u Brodogradilistu u Bijeloj. Kao šef nabavke kuhinje. Na osnovu čega on zna šta je dobro za luku, kada je prije pola godine prvi put došao na Skver. Bitno je da je bot dps-a, ostalo je nebitno. Al ga boli uvo, ice plata 3-4 godine po tisuću evra, on će mlatiti praznu slamu i uživati.
  0  0
 2. 30% sve ukupno, zbog svih faktora. Jedan od uslova jeste tisina, mir. Pricao je na dnevniku kako su nauticari odlazili zbog buke. Ne znam kako admiral funkcionise, ima puno prituzbi od gradjana, ne samo od turista. Ali nekako komunalna uvek izmeri da je buka ispod granice potrebne za kaznu.
  0  0
 3. Ne treba nauticarima bog zna sta, vez , struja , voda, mir i tisina.Zato i jedre,a ne idu u ,,Admirale,,!!Ostali problemi su rjesivi, da vidimo ,,ljudski faktor,,!
  0  0
 4. Ako je rekao Zlokovic 30 % samo zbog charter kompanije…dodaj jos druge uzroke,ima da bude minimum 50 %…valjda postoji zavrsni racun,bilans stanja,uspjeha,itd. pa da se uporedi sa prethodnim godinama…nadam se da ce dati i tu informaciju uskoro…ekonomija i statistika je pokazatelj uspjeha ili neuspjeha….odmah pokaze ko ima vijugu za poslovanje i zna struku…eto mu prilike da pokaze da nije dosao preko politike na mjesto direktora…
  0  0
 5. Jeste li gledali dnevnik pre neku noc? Rekao je Zlokovic da je 30% manje jer je carter agencija iz Kotora prestala da salje u H.Novi vec salju u Porto. Hocete deo za ribare, jedrilicare, bazen, da domaci imaju popust a ovamo hocete da bude brdo para? Predlazem da direktora streljamo za otvaranje festivala mimoze! Jer nije uspeo da popravi sve sto su prethodnici u*****! Ako nista drugo ovog radnici ne tuze i nema krivicnih prijava protiv njega. Kakva nam je drzava i to je dosta!
  0  0
 6. @citadela pa tek poceo. sta se moze za pola godine? Ne znam citamo li isti tekst, ali ja procitah da nemaju ugovor sa morskim dobrom od 2008 – sto znaci da on treba za 7 mjeseci da postigne ono sto nisu za 7 godina mogli?ne podrzavam zaposljavanje penzionera pored toliko mladih bez posla, ali pretpostavljam da je zaposlene naslijedio, nije ih mogao sve otpustiti i postaviti nove. A okle ce biti para od tako malo vezova od kojih vecinu zauzmu domaci, jer necemo jahte ni strance,a realno ni stranci nece pored onolike buke okolnih kafica,bez wc-a,tusa itd.Imaju kotorsku,budvansku,dubrovacku luku sa boljom uslugom.Mozda i ovaj ispadne los ko prethodnici,ali treba vremena da se nesto uradi.
  0  0
 7. Da bas je tek poceo,od 1.jula 2015.godine je na mjestu direktora…i naravno njegov savjetnik,inace penzioner…i pored svega minus od preko 30%…nema se ni za plate,zimnica samo u snovima,racuni za vodu,struju,telefon,obezbjedjenje,itd. samo se gomilaju…niko od zaposlenih nije iz nauticke i brodomasinske struke…za 7 mjeseci je unistio Gradsku luku…
  0  0
 8. Trenutno su na vezu samo izletnicki brodovi koji imaju posebne ugovore, placaju nesto malo. To je od pre nekoliko godina, dobijaju popust na osnovu hercegnovske licne karte
  0  0
 9. Sta je sa ovim plovilima koji su trenutno na vezu…bivsi Bokini brodovi npr. i slicni koji su cijele godine na vezu…zasto oni ne placaju NISTA?
  Zna li ko odgovor na to?
  0  0
 10. Necu komentarisati gospodina, tek je poceo, ali se pitam je li normalno da gradska luka ima barem duplo manje vezova od jedrilicarskog kluba? Ili da vezove oko bazena traze Mracevici i Marici a ne gradska luka? Najzesci ste mi vi sto pljujete a kukate kako nema para. Pa ako necemo elitni turizam, giga mega, jahte i jedrilice, nego ribare koji vezuju barke u tri reda i Paja koji ne placa ni 100€ mesecno, okle da bude para?
  0  0
 11. Vladimir Zlokovic ima diplomu Fakulteta za turizam Kotor. A u nadzornom odboru je za Turisticku organizaciju. I nema nikakve veze sa IZBOR-om, vec je clan DPS-a
  0  0
 12. Kakvi ribari? Agencija gazduje samo mulom, ribari imaju svoje vezove kod bazena. Moj brat barku izvadi kad skida farbu i maze novu. To je valjda osnovna kultura. Svima bi nam trebale smetati takve stvari.
  0  0
 13. Da je ovaj lik iole ozbiljan ne bi predlozio onako bahat predlog cijena za vez niti se drznuo da proziva ribare kao najstarije staraoce naseg skvera a koji jedva sastavljaju kraj s krajem!
  0  0
 14. Naravno da treba da se sredjuju i uredjuju stvari, ali DPS-u sve treba da bude mega, giga da bi imalo smisla- ribari, barke, jedrlicari, farbanje..po njima sve bi to trebalo izbaciti, za njih to su gradjanji drugog reda, nego mene posebno interesuje ovaj strucni kadar DPS-a- koju skolu ima Vladimir Zlokovic? pa se petlja i u tur.org. i gradsku luku! Nih nikada nije niti ce ikada interesovati novski – mediteranski duh!!! Njemu su najveci problem ribari, da mu je da ih se rijesi !!!!! A za onaj predlozeni cjenovnik, treba da ga je sramota!
  0  0
 15. Sta je ovo luka u gubicima sportska dvorana parjing nema para za penzionere za novu godinu po prvi put nema plate u opstini samo naprijed DRKu.
  0  0

Ostavite komentar

*

code