Saobraćajka za opomenu: Ugroženi pješaci, Kamenarima treba trotoar

Saobraćajka za opomenu: Ugroženi pješaci, Kamenarima treba trotoar

5271
10
Podijeli

Za razliku od vremena kada su Kamenari imali 7 dućana, 4 pekare, Poštu, Pozorište i Narodnu čitaonicu Dr Simo Milošević, omnibus, brojne intelektualce i majstore koji su klesali kamen, danas se ovo mjesto, na ulazu u Herceg Novi, najčešće vezuje za trajektni prelaz i najtrofejnijeg crnogorskog filatelistu, Toma Katurića.

kamenari nesreca 140716 1Vozila i pješaci danonoćno prelaze s jedne na drugu stranu zaliva trajektima “Pomorskog saobraćaja” .Prilaz catarama je lakši zbog treće trake. Međutim, to nikako nije dovoljno za bezbjednost, prije svega pješaka.

Picerija i restoran

Saobraćajna nesreća, prije par dana, u kojoj je lakše povrijđeno dvoje putnika u automobilu beogradskih tablica, koji su  udarili u ogradu hotela “Casa del mare-Capitano” velika je opomena za nadležne.

kamenari nesreca 140716 2–  Bilo je pitanje dana kada će se desiti neka nesreća. Kamenari su postali saobraćajno grotlo. Nema adekvatne signalizacije, pa mnogi vozači i ne znaju kada silaze sa trajekta da mogu voziti samo jednom trakom ka Novom. Oism toga, nedostatak trotoara, čini da su pješaci konstantno izloženi životnoj opasnosti – kažu nam u hotelu Casa del mare-Capitano.

Njihovi gosti i osoblje, zamalo su stradali kada su Beograđani udarili o ogradu hotela. Jer, samo par trenutaka prije toga bili su na mjestu udara. Iz ovog malog luksuznog hotela, u staroj kapetanovoj palati, pod zaštitom UNESCO-a, još prije dvije godine su tražili od Direkcije za puteve, ali i Opštine Herceg Novi da izgrade trotoar duž izuzetno prometne jadranske magistrale kroz Kamenare. Najugroženiji dio za pješake je od autobuskog okretišta do škole. Zato je na tom potezu prioritetno napraviti stazu za pješake.

kamenari nesreca 140716 4– Ne znamo kada je gore, sada u sezoni, ili kada počne školska godina. Gledamo stalno đake koji idu magistralom kako ih zaobilaze vozila, a skoro i da ih “pokupe”. Jednostavno nemaju kuda da se kreću. Slično je i sada, magistralom idu pješaci sa trajekta, iz pravca Kotora i Novog, a vozila sve vise – pričaju nam u ovom hotelu.

Iako na veoma prometnom mjestu, hotel Casa del mare Capitano ima intimnu baštu, sa bazenom i komforom, što niko ne bi mogao ni da naslutiti kada ugleda hotel naspram trajektnog prelaza. Ograda koju su napravili, kako bi spriječili da eventulano  auta sa magistrale prolete u poslovne prostore, nakon skorog udesa, biće popravljena. To nije problem, ističu u hotelu. Ali, neophodno je hitno, do početka školske godine, naparaviti trotoar uz magistralu, širine koliko je to moguće, bar od okretišta za autobuse do škole u Kamenarima.

10 Komentari

 1. Na Ploču skretanje na donji put prije hotela PARK postavljen je svake godine za vrijeme ljeta znak zabrane saobraćaja u vremenu od 10do16 i od 19do01, ali tu zabranu niko ne poštuje prolaze motori auta kamioni i autobusi koji ugrožavaju sigurnost pješaka! Gdje je policija da to kažnjava!
  0  0
 2. Magistrala se napravila kad je čitava Boka imala par stotina automobila, a sad samo Novi ima
  oko 25 hiljada. Tu tražite odgovor svim prometnim nesrećama na našim putevima.
  0  0
 3. Nevjerovatno je da se o bezbijednosti pješaka u Kamenarima govori samo “kratko vrijeme” kada se desi neka saobraćajna nesreća.
  U Kamenarima je veoma intenzivan saobraćaj! Činjenica da intenzivno radi po 6 trajekata i da je povećan saobraćaj koji od Lipaca vodi ka Nikšiću. A o problemu bezbijednosti stanovnika i turista u Kamenarima NIKO NE VODI RAČUNA. Nedostaju potrebna saobraćajna signalizacija i kontrola saobraćaja. Nedostaju trotoari za bezbijedno kretanje pješaka, na izuzetno uskom kolovozu sa “opasnim” krivinama vozači parkiraju svoja vozila GDE GOD KO HOĆE, na najvećoj krivini svakog dana (u dužem vremenskom periodu” parkira svoj automovil taksista iz Kamenara i tako zauzme veoma uzak trotoar, a pešaci se “moraju” kretati po kolovozu u samoj krivini.
  Da li ovo SVE VIDI SAOBRAĆAJNA POLICIJA I ZAŠTO DOZVOLJAVA OVAKAV HAOS, zašto opština Hercegnovi ne “natera” vlasnika trajekata da uloži sredstva i izgradi neophodne trotoare za bebijedno kretanje pješaka. DOKLE ĆE BITI OVAKAV HAOS U KAMENARIMA, DA LI TREBA “ČEKATI” NOVE UDESE, PA DA SE NEKO “EVENTUALNO” SJETI DA NEŠTO PREDUZME?
  0  0
 4. Trebalo je odma čim se napravila treća traka postavit znak kad se izađe sa trajekta da je dvosmjerna ulica pošto ljude koji dođu sa strane buni i misle da je jedsmjerna što sam par puta i vidio. Pješačke prelaze rijtko ko da poštuje a da ne pričam kad izlaze kola sa catare pa kad krene preticanje. Gdje su policajci da kontrolisu!? Trotoar treba što prie da se napravi ali obavezno sa ogradom zbog sigurnosti pješaka i da pojedini nebi ga koristili za parking!
  0  0
 5. Gore su ulice mojdeski put I topla svaki moguci trotoar je zaparkiran pa komunalna policija ni prstom da mrdne tamo su ugrozeni I vozaci I pjesaci
  0  0
 6. Trotoar od Crkve na Toploj do skretanja za Hotel Centar je neupotrebljiv , nemogućnost prelaska ulice kod Idee preko puta Novljanke, Kamenari gdje su mislili samo na učesnike u kolima i nema trotoara, od semafora prema Igalu su kao rigorozni i sklonili parkirane automobile a zaboravili su na parkinge ispred dvije zgrade koji su zauzeli trotoar ili kola koje voze policajci privatno i parkirana na sred raskrsnice kod semafora… dozvoliti vožnju biciklom (35 km/h) na šetalištu među djecu, majke s bebama u kolicima, gdje se kreće puno invalida s pomagalima (štake, štap, koilca…). Pitam se idu li ikada pješke ili njihova djeca ili drugi članovi porodice inženjera koji prave takve puteve ili policajaca koji prave očigledne prekršaje na štetu pješaka? I ima li iko kontrolu nad vozačima skutera u moru koji ugrožavaju plivače na svim kupalištima?
  0  0

Ostavite komentar

*

code