Sašin prvi Dalmacija Ultra Trail: Pretrčao 100 milja za 35 sati

Sašin prvi Dalmacija Ultra Trail: Pretrčao 100 milja za 35 sati

3028
4
Podijeli

Prvi Dalmacija Ultra Trail – 165 kilometara trčanja i hodanja u 48 sati po najljepšim krajolicima Dalmacije ostaće za pamćenje jedinom predstavniku Novog i Crne Gore, ultramaratoncu, Saši Kulinoviću. Trka Dalmacija Ultra Trail  je u petak krenula iz Omiša (trka na 165 km!) i Klisa (110 km), a u subotu iz Baške Vode (60 km) i Dugog Rata (20 km). Po najljepšim brdskim i planinskim krajolicima Dalmacije trčalo je više od 300 takmičara iz 31 zemlje, mnoga svjetski poznata imena .Među njima Saša koji je trčao 100 milja, odnosno 161 km. Na startu su bila 63 trkača, a on je stigao 24.sasa-kulinovic-dalmacija-ultra-1– Teren veoma težak, nesvakidašnji za ultra trail trke, jer bio je sve gotovo sami kamen. Malo je padala i kiša, pa je bilo klizavo i to nas je sve usporavalo. Ali je traka bila savršeno organizovana i ni u jednom trenutku nije bio doveden u pitanje dolazak trkača na cilj. Stigao sam okruklgo za 35 sati. Nije bilo spavanja, a na 12 kontrolnih  tački smo imali osvježenje. Na pola puta bila je velika kontrolna tačka sa toplim obrokom i torbom sa odjećom za presvlačenje, koju su svi takmičari ostavili prethodnog dana.…No, odmaranje zarad osvježenja i suve odjeće, trajalo je samo po pet ili deset minuta – priča za Radio Jadran, Saša Kulinović.

sasa-kulinovic-dalmacija-ultra-2Za ovaj zahtjevan ultarmaraton po krševitoj Dalmaciji spremao se praktično od aprila i ultra trke na 170 km u Istri. Tada je morao da odustane na 120-om km, jer su mu popucale tetitive. No, ubrzo se oporavio i u međuvremenu trčao i organizovao brojne trke, od kojih su dvije bile humanitarne za Ivu. Posljednji mjesec, pred odlazak u Split, je imao stroge treninge i svakodnevno trčanje po 20 ili 30 km. Ipak, u ovom podvigu nije bio sam:

Picerija i restoran

– Pomogla mi je Opština Herceg Novi  i riders.me za koje sam snimio video i promovisaće  me kao ultramaratonca. U Splitu i tokom same trke imao sam takođe podršku koja dosta znači i koju će pamtiti. Trkačica Jelena Tomić iz Splita je bila sa mnom od 50-tog km, bodrili smo jedno drugo da izdržimo. Nismo se odvajali do cilja. Takođe, ekipa iz Dubrovnika iz “Sniježnice” na dvije kontrlne tačke donijela mi je čarape…Zahvalan sam svima pogotovo mojim drugarima, organizatorima, iz “Dalmacija trails”, koji su uspostavili standard za region – kaže Saša.

Možda njegov rezultat ne izgleda veliki, jer je zauzeo 24.mjesto, ali s obzirom na težinu terena, na prvo veliko iskustvo, na to da je predstavljao i grad i Crnu Goru, Saša poručuje da će mu svaka naredna trka biti lakša i da će imati bolji plasman.

Inače, pobjednik prvog Dalmacija ultra trail  na 110 km je Poljičanin Duje Lekšić Crv. Najbolji na 100 milja Dalmacije 2016. je Slovenac Toni Vencelj. Na cilj u Omišu stigla je prva dama trke na 100 milja, legendarna Francesca Canepa, kao četvrta u ukupnom poretku! Do cilja su dotrčali i pobjednici “sprinterske” kategorije DUT-a, trke na 20 km koja je u subotu u 13 sati krenula iz centra Dugog Rata. To su Ivan Vlajić, s vremenom od 2 sata 6 minuta i 2 sekunde te Novozelanđanka Angela Waters, s vremenom 2 sata 17 minuta i 59 sekundi!

Trkom je promovisana Dalmacija kao idealna destinacija za outdoor aktivnosti, sport i takmičenja, pustolovni i izletnički turizam. U pripremi trke trasirano je više od tristo kilometara staza, potrošeno više od dvije hiljade radnih sati i angažovano gotovo dvjesto volontera. U projekt  su se uključile mnoge jedinice lokalne samouprave, turističke i planinarske organizacije, dobrovoljna vatrogasna društva i kulturno-umjetnička društva.

4 Komentari

Ostavite komentar

*

code