Sastanak aktera nezavisne kulturne scene Herceg Novog: Za dijalog javnog i civilnog...

Sastanak aktera nezavisne kulturne scene Herceg Novog: Za dijalog javnog i civilnog sektora

548
0
Podijeli

dom omladineU Starom gradu, u Domu omladine, sastaće se večeras u 18 h  akteri nezavisne scene Herceg Novog, koji se odazovu pozivu Mreže aktera nezavisne kulturne scene, koju su pokrenuli predstavnici više nevladinih organizacija, samostalni umjetnici i kreativni pojedinci.

Cilj Sastanka je prevazilaženje anomalija u radu i razvoju civilnog sektora i krize nezavisne scene u Herceg Novom. Sastanak je jedan od koraka koje NVO sektor sa kreativnim pojedincima preduzima da se stvore elementarni uslovi za rad i razvoj civilnog sektora i nezavisne scene i da barem u nagovještajima budu u skladu sa zahtjevima koji se pred Herceg Novi postavljaju kao finalistu nadmetanja za Evropsku prijestonicu kulture 2021.

Picerija i restoran

U tom kontekstu je još u avgustu pokrenuta Inicijativa iz koje proizilazi potreba za umrežavanjem i dijalogom javnog i civilnog sektora što treba da doprinese boljim uslovima za rad nevladinih organizacija i saradnji sa lokalnom upravom. Inicijativu se za sada pokreće trideset potpisnika – nevladinih organizacija i pojedinaca aktera u Herceg Novom.

– Upućen je zahtjev Opštini da se objave rezultati konkursa koji je Sekretarijat za društvene djelatnosti i opštu upravu raspisao za ovu godinu, a čiji rezultati nisu poznati javnosti, kao što nije ni poznato ko je donosio odluke po njima. Ista je stvar i sa konkursom Turističke organizacije. Odgovore još nismo dobili – navode organizatori skupa.

Pojašnjavaju da je od nadležnih u Opštini zatražena i informacija o sadašnjem korišćenju javnih prostora koji su u vlasništvu Opštine, a koji propadaju iako su namjenjeni upravo za razvoj i unapređenje civilnog društva i javne kulture. Ukazano je i na činjenicu da nije jasan i transparentan kriterijum i način kojim Opština arbitrira u raspodjeli o raspolaganju javnim prostorima i na koji način se dobija ovaj vid podrške.

Gost večerašnjeg sastanka biće Teodor Celakoski – predstavnik KOOPERATIVE, koji se godinama bavi modelima saradnje između instutucija kulture i civilnog društva u Zagrebu, na širem prostoru Hrvatske i prostorima bivše Jugoslavije. On zagovara uključivanje javnog interesa u kulturne politike i prostorno planiranje, kao inicijator saradnje između civilnog društva, nezavisnih kulturnih organizacija i javnih institucija.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code