SAT BEZ SUĐENJA U KOTORSKOM I NOVSKOM SUDU

SAT BEZ SUĐENJA U KOTORSKOM I NOVSKOM SUDU

168
0
Podijeli

3831_temis-shutterstock_28217755_kulNakon pauze, od 11h do 12h, u hercegnovskom Osnovnom sudu nema suđenja, ovjere dokumenata, rada sa strankama. Štrajkuje 30-ak službenika i tehničkog osoblja uz punu podršku sudija.

Članica Organizacionog odbora štrajka Nada Ratkovčić kaže da je samo jednosatni štrajk upozorenja oročen do 10. oktobra, do kada je rok Sindikatu da dogovori sa nadležnima u Vladi povećanje plata za radnike i službenike u sudstvu Crne Gore.

Picerija i restoran

Ratkovčićeva kaže da su njihove plate ispod svih koji se finasiraju iz budžeta. Tako čistačica zarađuje 120 eura mjesečno, daktilograf  240, a službenici sa minulim radom oko 260 eura.

 

“I dok su sudijama povremeno korigovali zarade, nama su uvijek ostajale iste. Posebno nas je revoltirala najava smanjenja plata  za 10% zaposlenima u državnoj upravi” kaže Ratkovčevićeva.

I u Osnovnom sudu Kotor danas je nastavljen štrajk upozorenja službenika i namještenika. Nezadovoljni visinom zarada priključili su se kolegama u crnogorskom pravosuđu i svakodnevno do 10. oktobra u vremenu od 11 do 12 sati obustavljaju rad.

Po zakonu se mora obezbijediti minimum procesa rada, to znači da se mora obaviti posao u nekim hitnim slučajevima. Radnici i službenici u sudstvu traže povećanje plata kao i da se potpišu granski kolektivni ugovori za pravosuđe.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code