Sat za planetu Zemlju: Ugasite svjetlo večeras od 20:30 do 21:30

Sat za planetu Zemlju: Ugasite svjetlo večeras od 20:30 do 21:30

1540
0
Podijeli

Globalna akcija Sat za planetu, u borbi protiv klimatskih promjena, biće obilježena večeras gašenjem svjetla svuda u svijetu, od 20 sati i 30 minuta do 21 sat i 30 minuta, a u Crnoj Gori još i učešćem u promotivnoj biciklističkoj vožnji.

Organizatori u Crnoj Gori su NVO Green home, u saradnji sa NVO Biciklo.me, Svjetskim fondom za prirodu, kancelarijom UNDP-a. Promotivna biciklistička vožnja najavljena je u 19 sati i 30 minuta, pod sloganom “Osvijetli problem” počinje i završava se na Trgu Nezavisnosti. Nakon završetka biciklističke vožnje biće emitovan kratki promotivni spot Sata za Planetu, koji će još jednom skrenuti pažnju okupljenim građanima na značaj ove akcije, saopštavaju organizatori.

Picerija i restoran

– Pozivamo sve građane Crne Gore da se pridruže vožnji, ili da u tom periodu ugase svjetla u prostorijama koja im nisu potrebna u tom trenutku i time daju do znanja da su spremni da preduzmu korake kojima će doprinijeti ublažavanju klimatskih promjena – navodi se u saopštenju.

Od nastanka, 2007. godine u Sidneju, ova inicijativa je postala globalni pokret kome se prošle godine pridružilo 178 država svijeta.

– Ovom kampanjom se građani širom svijeta nastoje edukovati o racionalnom korišćenju energije, ali i svim drugim činiocima za koje se smatra da su uzročnici klimatskih promjena, dok je gašenje svjetla na 60 minuta, simboličan način, odnosno performans kojim se nastoji skrenuti pažnja na probleme u sredini u kojoj živimo na zanimljiv način – kazali su organizatori.

I ove godine skreću pažnju na lokalne probleme vezane za klimatske promjene i aktivnosti koje ljudi mogu preduzeti u njihovom rješavanju.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code