Savjet Evrope prihvatio inicijativu Dubrovnika i Herceg Novog za Akademiju liderstva za...

Savjet Evrope prihvatio inicijativu Dubrovnika i Herceg Novog za Akademiju liderstva za gradonačelnike i lokalne funkcionere

1087
4
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Akademija liderstvaJačanje kapaciteta lidera prekograničnog regiona, prepoznato je kao jedno od značajnih preduslova za podsticaj i realizaciju uspješne prekogranične saradnje i obezbijeđivanje društveno-ekonomskog rasta regiona. U tom kontekstu, Savjet Evrope je prihvatio inicijativu Razvojne agencije grada Dubrovnika i Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi za održavanja prve prekogranične Akademije liderstva za gradonačelnike i lokalne funkcionere koja će početi sa realizacijom u septembru ove godine kroz organizaciju tri intenzivna stručna modula po sistemu rotacije u Dubrovniku, Herceg Novom i Trebinju.

Savjet Evrope će finansirati projekat Akademije za liderstvo, dok će Dubrovačka DURA i Kancelarija za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi biti zadužene za organizaciju i tehničko upravljanje projektom.

Picerija i restoran

Kancelarija za međunarodnu saradnju je do sada predala dva projektna prijedloga na programu Kreativne Evrope (Projekat povezivanja malih gradskih hotela i izdavaoca privatnog smještaja, Očuvanje identiteta i promocija kulturnog naslijeđa – CIPHER), u vrijednosti od 240.000 eura. Tu su i dva projekta na Transnacionalnom Mediteranskom programu (Aktivnosti za zaštitu prirodnog i kulturnog naslijeđa – ATHENA i Unaprijeđenje turističke ponude kroz očuvanje i valorizaciju istorijskih pejzaža u obalnih područja – ECCO BIZZARE) u vrijednosti od preko 5 miliona eura,zatim edan prijedlog projekta na Dunavskom programu (Unaprijeđenje procesa donošenja odluka u urbanim i savremenim gradovima – CITY GOV) u vrijednosti od 1,7 miliona eura, pet predloga projekata na programu Evropa za građane, vrijednosti 600.000 eura.

Opština Herceg Novi konkurisala je i na IPA programu namjenenom jačanju ljudskih resursa (IPA Human Resouce Development 2012-2013), sa dva projekta: Lokalno partnerstvo za povećanu društvenu i radnu inkluziju osoba sa invaliditetom i predstavnika romske populacije – LoPAR i Jačanje kapaciteta zapošljavanja osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori – CapEDIM, ukupne vrijednosti preko 180.000 eura.

Na transnacionalnom Jadransko jonskom programu, Opština Herceg Novi priprema osam projektnih prijedloga iz oblasti zaštite životne sredine, valorizaciji prirodne i kulturne baštine, oživljavanju malih ribarskih mjesta na Jadranu, očuvanju tradicije i autentičnosti jadransko-jonske obale u ukupnoj vrijednosti od preko million eura.

O ovome je bilo riječi kroz panel diskusiju na radionici naslovljenoj „Alati za jačanje prekogranične saradnje“ uz podršku Savjeta Evrope, organizovanoj u Razvojnoj agencija grada Dubrovnika. U radu radionice učestvovala je šefica Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi, Branka Mračević, koja je predsvila novska iskustva u prekograničnoj saradnji. Radionici su prisustvovali i Nikša Grgurević i Tonka Tomašević, ispred Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog i Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, kao i predstavnici opština i gradova iz prekograničnog područja Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

4 Komentari

  1. Moj komentar je bio apsolutno afirmativan. Naravno da svi projekti ne mogu proci, ali s obzirom da je za dosta aplicirano i da pola prodje odlicno je i veliki je uspijeh nove kancelarije za kratko vrijeme. S obzirom da do otvaranja ove kancelarije opstina HN nije dobila niti jedan.
    0    0
  2. Interesantne informacije. Bravo za kancelariju za medjunarodne poslove. Izgleda da su oni rijetki koji ne pricaju, ne bombarduju nas supljim saopstenjima svako 2 dana, nego rade. Bice dobro i da pola projekata prodje…
    0    0

Ostavite komentar

*

code