SAVJET ZA PRIVATIZACIJU: PROGRAMIRANI STEČAJ I PRENAMJENA BRODOGRADILIŠTA

SAVJET ZA PRIVATIZACIJU: PROGRAMIRANI STEČAJ I PRENAMJENA BRODOGRADILIŠTA

0
Podijeli

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, na danas održanoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Vlade i Savjeta Milo Đukanović, utvrdio je Predlog odluke o planu privatizacije za 2015. godinu i uputio ga Vladi na razmatranje i usvajanje.

Rješavanje statusa i otvaranje perspektiva Jadranskom brodogradilištu, nakon četiri neuspjela tendera, takođe je bila tema današnje sjednice. Savjet je ocijenio da bi istrajavanje na konceptu prodaje akcija tog društva značilo gubljenje vremena, uz sve izvjesnije i veće finansijske probleme u poslovanju te kompanije, zbog čega je utvrđen predlog da se kroz programirani stečaj omogući prodaja imovine tog društva i prenamjena brodogradilišta u kapacitete za remont jahti i megajahti, za koje je iskazano interesovanje respektabinih investitora. Taj koncept bi, osim ekonomske opravdanosti, imao i veoma značajnu ekološku dimenziju, utemeljenu na eliminisanju prljavih tehnologija koje su decenijama ugrožavale prirodna i kulturološka svojstva Bokokotorskog zaliva. U cilju realizacije tog projekta, Savjet je odlučio da Vladi predloži usvajanje Anexa II Ugovora o koncesiji, kojim bi se stvorili uslovi za realizaciju te investicije.
Na današnjoj sjednici usvojen je i Izvještaj o rezultatima javnog tendera za davanje u dugoročni zakup Ostrva Lastavica sa tvrđavom „Mamula” i Nacrt ugovora o davanju u zakup tog lokaliteta na period od 49 godina. Na javni tender, u predviđenom roku, ponudu je dostavio Orascom iz Švajcarske, koji je u potpunosti ispunio zahtjeve iz tendera, uz 15 miliona eura investicija koje je ponudio na period od 15 mjeseci od dana izdavanja građevinske dozvole. Ponuđeni projekat u potpunosti će zaštititi i dodatno valorizovati kulturnu baštinu na tom lokalitetu i značajno unaprijediti kvalitet turističke ponude Crne Gore. Prema procjeni, vrijednost zakupa tog zemljišta za 31 godinu iznosila 987.288 eura.
Savjet je prihvatio zahtjev HG „Budvanska rivijera” za privatizaciju dijela imovine (hotel „Mogren”) putem zajedničkog ulaganja, odnosno zajedničke gradnje, uz preporuku da Odbor direktora Društva u proceduri javnog nadmetanja jasno definiše ulog Budvanske rivijere (vrijednost kapitala ili % učešća u projektu).
Plan privatizacije biće realizovan posredstvom tenderske prodaje akcijskog kapitala i modela privatno-javnog partnerstva u jednom broju privrednih društava. Kada je riječ o tenderskoj prodaji, nastaviće se sprovođenje već objavljenih tendera između ostalih i za: Institut „dr Simo Milošević” – Igalo i Hotel Park – Bijela. Takođe će se pripremiti i sprovesti tenderi za privatizaciju društava: Montecargo, Montenegro airlines, HG „Budvanska rivijera”, HTP „Ulcinjska rivijera” i Instituta za crnu metalurgiju – Nikšić.
Posredstvom modela privatno-javnog partnerstva realizovaće se projekat valorizacije Ostrva „Lastavica” sa tvrđavom „Mamula” koji je u poodmakloj fazi pregovora, kao i valorizacija pojedinih lokaliteta za koje u prethodnom periodu nije bilo interesovanja. Riječ je o VTK „Mediteran” – Žabljak, Donjoj Arzi – Herceg Novi, Turističkom kompleksu Ecolodge – Vranjina i Kolašinu 1.600. Pored toga, modelom privatno – javnog partnerstva biće realizovani i projekti Vojno-turističkog kompleksa Bigovo, lokaliteta između Njivica i ušća Sutorine, ulcinjske Velike plaže, Ade Bojane, NTC „Marina” – Kotor, Vojno-turističkog kompleksa „Valdanos”, Ostrva cvijeća i zemljišta Prevlaka, Pošte Crne Gore, Skijališta „Savin kuk”, zemljišta nekadašnje kasarne “Radoje Dakić” na Žabljaku, lokaliteti Kabala for – Herceg Novi i Buljarica, te imovina Gornjeg Ibra iz Rožaja i projekat izgradnje golf terena u Tivtu (zemljište Montepanzo – Bokaprodukt – Tivat).

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code