Savjet za zaštitu životinja posvećen identifikaciji i registraciji pasa

Savjet za zaštitu životinja posvećen identifikaciji i registraciji pasa

1
Podijeli

Nakon prve sjednice Savjeta za zaštitu životinja, održane u julu, realizovan je niz aktivnosti za rješavanja problema povezanih sa psima lutalicama, koje stvaraju pretpostavke da se od 2019. godine uvede procedura identifikacije i registracije pasa. To bi značilo i sprovođenje kaznene politike za neodgovorno vlasništvo, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Povodom Svjetskog dana zaštite dobrobiti životinja, Savjet za zaštitu životinja  sumirao je rezultate do sada realizovanih aktivnosti i definisani koraci za naredni period.

Picerija i restoran

– Pripremljen je podzakonski akt koji uređuje oblast identifikacije i registracije kućnih ljubimaca, a u toku je ocjenjivanje najpovoljnije ponude prema tenderu za nabavku softfera za nadogradnju postojeće elektronske baze za identifikaciju i registraciju životinja, sa bazom za pse, a koja će biti realizovana u narednih pola godine – navode iz Ministarstva.

Osim toga, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove je planom budžeta za 2019. godinu tražila dodatna finansijska sredstva, kako bi se programom mjera obavezne zdravstvene zaštite životinja obuhvatila nabavka čipova za pse, nabavka vakcina protiv bjesnila i platila vakcinacija pasa protiv bjesnila.

– Veterinarska komora će dati predlog jedinstvene cijene za sve ambulante u Crnoj Gori za uslugu čipovanja i izdavanja pasoša i ta cijena će, u skladu sa dogovorom na Savjetu, u 2019. godini biti na nivou participacije u troškovima. Takođe, dogovoreno je da se kroz IPA projekat što prije, već u oktobru, počne izrada Strategije za pse lutalice – ističu u Ministarstvu.

U narednom periodu će posebna pažnja biti na unapređenju uslova u postojećim skloništima za napuštene kućne ljubimce, njihova održivost, kao i uspostavljanje potrebnog broja novih u opštinama gdje ne postoje.

Savjet za zaštitu životinja, kako se zaključuje, nastaviće intenzivan rad na unapređenju uslova za dobrobit životinja u Crnoj Gori.

1 komentar

  1. Једном сам помазио пса у азилу рукавицом. Послије се није могло опстати од те рукавице колико је смрдила. Толико о азилу код Жлијеба.

    2
    5

Ostavite komentar

*

code