SAVJETOVANJE CIGRE U IGALU: CRNA GORA MORA GRADITI NOVE IZVORE ENERGIJE

SAVJETOVANJE CIGRE U IGALU: CRNA GORA MORA GRADITI NOVE IZVORE ENERGIJE

165
0
Podijeli

Okruglim stolom “Budućnost elektroenergetike Crne Gore” kojim učesnici ukazuju neophodnost prekidanja višedecenijske potpune pasivnosti u Crnoj Gori u oblasti korišćenja raspoloživih energetskih potencijala zvanično je jutros u Institutu Igalo počelo 4. Savjetovanje Crnogorskog komiteta Međunarodnog vijeća za velike elktrične sisteme-CIGRE.

Ovaj skup otvorio je sinoć ministar ekonomije, Vladimir Kavarić, koji je ukazao na mogućnost da Crna Gora postane značajan energestki partner na regionalnom nivou poslije 2020. godine i izvoznik električne energije, ukoliko intenzivnije koristi domaće energetske potencijale.
On je najavio u narednom periodu realizaciju projekata izgradnje novih izvora električne energije, novih prenosnih i distributivnih objekata, modernizaciju postojećih elektrana.
– Posebno je značajan projekat podmorskog kabla jednosmjerne struje za povezivanje elektroenergetskih sistema Crne Gore i Italije. Taj projekat je značajan ne samo kao energetska veza naše zemlje i Italije, nego i zemalja Zapadnog Balkana sa EU, kao i sa aspekta ukupne bezbjednosti i razvoja regiona u cjelini. Ovaj projekat, čija je vrijednost blizu 900 miliona eura realizuje se kroz strateško partnerstvo Crnogorsko elektroprenosnog sitema sa italijanskim opreratorom prenosne mreže Terna. Projekat obuhvata izgradnju podmorskog 500 kV kabla jednomsjrne struje između Crne Gore i Italije, konvertorskog postrojenja, trafostanice TS 400/110 kV Lastva, kao i 400 kV dalekovoda Lastva – Pljevlja – podsjetio je Kavarić.
U toku su pripreme za izgradnju drugog bloka TE Pljevlja, izgradnju hidroelektrana na Morači i Komarnici. Predviđena je izgradnja 41 male hidroelektrane, čija je investiciona vrijednost oko 109 miliona eura. U toku je realizacija projekta izgradnje vjetroelektrana na lokalitetima Krnovo i Možura.
Stručni rad Savjetovanja propraćen je Tehničkom izložbom i poslovnim prezentacijama domaćih i inostranih kompanija na kojima su prezentirana najnovija dostignuća i mogućnosti u oblastima povezanim sa elektroenergetskom djelatnošću. Do 14.maja kroz 106 referata, na skupu će biti obuhvaćene sve značajne teme iz oblasti proizvodnje, prenosa, distribucije, tržišta električne energije i zaštite životne sredine.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code