Saznajte koja su pravila takmičenja u brzoj telegrafiji

Saznajte koja su pravila takmičenja u brzoj telegrafiji

758
0
Podijeli

radio-amateri-takmicenje-2U toku je prvi takmičarski dan 13. Svjetskog šampionata u brzoj telegrafiji u Vili Galeb u Igalu. Preko 150 takmičara iz 22 zemlje prolaze kroz 4 testa, objašnjava  za Radio Jadran direktor šampionata, Oliver Tabakovski.

Prvi test je prijem znakova Morzeovog koda. Takmičar prima slova, cifre i miješani tekst, u kojem je kombinacija slova, cifara i 5 znakova interpunkcije.

Picerija i restoran

Drugi test je predavanje znakova Morezeovog koda, gdje takmičar dobija 3 teksta: slovni, numerički i kombinovani tekst. U roku od jednog minuta treba da otkuca što je moguće više znakova, ali sa što manje grešaka. Treći test je simulacija radioamaterskih veza. Takmičar ima 10 minuta da uz pomoć kompjutera, koji u svakom trenutku simulira takozvanu “gužvu ili pile up” od 4 stanice, odabere jednu stanicu i sa njom održi vezu.

– Ako je to uspješno, za to dobija određeni broj poena. Nakon toga dobija nove 4 stanice. Sve dok to obavlja uspješno, dobija poene za svaku određenu vezu – kazao je Tabakovski.

Četvrti test se takođe radi na kompjuteru, koji u ovom slučaju generiše 50 realnih radioamaterskih znakova, a takmičar je dužan da svaki od tih znakova primi apsolutno tačno i sa što većom brzinom. Što je brzina veća, a primljeni znakovi tačni, takmičar dobija više poena, koje sakuplja do 50-og znaka kada se obračunava ukupan broj poena i formira tabela.

Pobjednici se na kraju takmičenja određuju po testovima: u prijemu, predaji, Morzeovom raneru tj. simulaciji radioamaterskih veza i četvrtom testu prikupljanja odnosno prijema znakova velikom brzinom.

– Za svaku od ta četiri testa imamo šampiona. Ukupnim brojem poena sa sva četiri testa dobijamo ukupnog pobjednika po kategorijama. Pored podjele takmičara na muškarce i žene, imamo i 9 starosnih kategorija: do 16 godina, od 16 do 21, od 21 do 40 kao apslolutna kategorija, zatim od 40 do 50 godina i iznad 50, ali u toj kategoriji takmiče se samo muškarci – navodi Tabakovski.

Tri glavne nagrade, pobjednik šampionata, individualna i specijalna nagrada pobjednicima biće dodjeljene završne večeri.    Šampionat, koji se održava po pravilima svjetske radioamaterske organizacije i pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi, predstavlja dio programa kojim se obilježava desetogodišnjice obnove nezavisnosti Crne Gore i deset godina posebnog radio-amaterskog pozivnog znaka 4O.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code