SAZNAJTE VIŠE O POP ARTU

SAZNAJTE VIŠE O POP ARTU

196
0
Podijeli

Manifestacije kojima se obilježava Dana grada, biće nastavljene večeras predavanjem o umjetničkom pravcu, pop artu.

Predavanje će biti upriličeno u foajeu Dvorane Park, od 19 h. Govoriće istoričarke umjetnosti Ljiljana Zeković i Ana Pavlović Ivanović. Organizator predavanja je JUK Herceg Fest.
Hercegnovska publika je od 15. septembra dobila priliku da se u galeriji Josip Bepo Benković upozna sa 30 ostvarenja 6 vrhunskih umjetnika, koji su obilježili američki pop art, pravac nastao 60-ih godina prošlog vijeka. Postavku koju čine djela Chamberlaina, Lichtensteina, Rauschenberga, Rosenquista, Warhola i Wesselmanna, vidjelo je preko 700 posjetilaca.
Najava ovog svojevrsnog umjetničkog spektakla izazavala je veliko interesovanje, potvrđuje nam i v.d. direktorica Galerije, Nataša Tatalović:
“Izložba je veoma uspješna i obišlo je do sada oko 700 posjetilaca. Dolazila su djeca svih osnovnih škola u Herceg Novom, učenici iz JU SMŠ Ivan Goran Kovačić, dosta inostranih turista, a imali smo posjetioce i iz Budve i sa Cetinja”, kaže Tatalovićka.
Postavka će trajati do 25. oktobra.
Podsjetićemo da je realizovana u saradnji ove Galerije i JUK Herceg Fest. Komesar i inicijator izložbe bio je Vojislav Vojo Kilibarda, a slike su u posjedu kolekcionara i galeriste Lazara Vujića, koji je ovu kolekciju “stvarao” 50 godina.
Pop art je umjetnički pravac u savremenoj umjetnosti, koji je nastao 60-ih godina 20. vijeka, a korijene ima u dadaizmu i kubizmu. Ime pravca doslovno znači popularna umjetnost. Cilj ovih umjetnika je sofisticirani ironični umjetnički komentar o stvarima koje nameće masovna kultura. Ujedno se poigravaju sa do tada postavljenim granicama prisutnosti nebitnog i banalnog u „visokoj” umjetnosti. Među najpoznatije pop art umjetnike spadaju: Endi Vorhol, Robert Raušenberg, Roj Lihtenstajn, Džon Čemberlen, Tom Veselman, Džejms Rozenkvist.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code