SDP Herceg Novi: Istražiti ratni zločin – deportaciju državaljana BIH i podići...

SDP Herceg Novi: Istražiti ratni zločin – deportaciju državaljana BIH i podići spomen ploču ispred CB Herceg Novi

6
Podijeli

Povodom 26 godina od kada su organi bezbjednosti Republike Crne Gore “potpomognuti vojnim službama Savezne Republike Jugoslavije”, nezakonito uhapsili i isporučili paravojnim jedinicama tzv. Republike Srpske, najmanje 83 državljanina, tada već međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, oglasio se OO SDP Hereg Novi.

– Njihova tragična sudbina je poznata, svi su, neki prije, a neki kasnije ubijeni. Posmrtni ostaci većine od njih ni do dan danas nijesu pronađeni.  Ovaj zločin je i međunarodni sud za ratne zločine u Hagu kvalifikovao kao ratni zločin protiv civilnog stanovništva – navodi se u saopštenju.

Picerija i restoran

Kako podsjećaju iz SDP-ea, za ovaj ratni zločin, do tada nepoznat u crnogorskoj istoriji, do danas niko nije ni krivično ni politički odgovarao.

– Punih 26 godina crnogorsko pravosuđe je svjesno izbjegavalo da ovaj zločin objektivno i profesionalno istraži i tako procesuira odgovorne za ovaj sramni zločin, koji će teško ikada Crna Gora uspjeti da sapere sa svog lica.

Sabirni centar u koji su nezakonito hapšene bosansko-hercegovačke izbjeglice, dovođene i odakle su otišle na put bez povratka bio je u zgradi CB Herceg Novi. To je upravo razlog zašto OO SDP Herceg Novi  godinama insistira da se na ovom mjestu postavi spomen ploča  koja će naredne generacije obavještavati i upozoravati na zločin koji se desio i da se isti ne bi ponovio – navode oni.

Dodaju da Novljani u ovom zločinu niti su učestvovali niti sa njim imaju bilo kakve veze.

– Činjenica je da je sabirni centar bio u Herceg Novom i da se najveći broj nezakonitih hapšenja sa smrtnom posljedicom desio u našoj Opštini. Zbog toga građani Herceg Novog imaju poseban interes da se ovaj slučaj istraži do kraja i ovo je još jedno upozorenje nadležnim državnim organima da se ne smiju u budućnosti olako igrati kako sa ugledom Države tako i sa ugledom naše Opštine – zakljujučuju u saopštenju iz OO SDP Herceg Novi.

6 Komentari

 1. Greota jeste civila ali plocu necete stavljat…idite u bosnu pa tamo..ne ljubite skute tudjinu zbog politickih poena..gori dte od sizofrenih demokrata

  9
  13
  • Sramota me kad procitam ovakav komentar mojih sugradjana.Nas kosmopolitski grad koji je vjekovima docekivao i primao sve ljude i nacije ucini nesto takvo. Ne postavlja se ta ploca radi nekih drugih, oni znaju sto smo im mi to napravili, nego radi nas ciji su sugradjani to svjesno radili. Za nase buduce generacije da se nikad vise ne ponovi mracno doba devedesetih.

   8
   2
 2. Stav SDP je poznat i on je takav od prvog dana i to je OK. Moje pitanje je zasto partije u pisljednje vreme daju izjave u ime organa a bez potpisa celnika. Jeli to neka nova moda ili to vi sa portala tako uredjujete na dvoju ruku. Mislim da to nije ni u duhu propisa a nije ni korektno.

  14
  2
 3. Naravno da gradjani Novoga niti su učestvovali u hapšenju niti su donijeli tu odluku ali je ovaj zločin bacio ljagu kako na našu Državu tako i na naš grad i ta Spomen Ploča treba da bude opomena da se to ne ne dozvolii da se opet desi. To što to ne podržava ni veći dio sadašnje pozicije ni veći dio opozicije govori samo o tome da nijesmo ni poslije 26.godina spremni da se suočimo sa istinom. Njemcima su trebale poslije drugog svjetskog rata 6 godina nama je ,izgleda, malo i 26.godina.

  23
  24

Ostavite komentar

*

code