SEDAM DECENIJA OD POBJEDE NAD FAŠIZMOM

SEDAM DECENIJA OD POBJEDE NAD FAŠIZMOM

148
0
Podijeli

Najveći oružani sukob u istoriji čovječanstva, II Svjetski rat okončan je na današnji dan prije 70 god kapitulacijom nacističke Njemačke.

Od tada se 9. maj širom svijeta obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom. Šestogodišnja oružana borba odnijela je preko 70 miliona žrtava kako na strani Savezničkih sila, tako i na strani Osovine.
Dan pobjede obilježava se i u Crnoj Gori a centralna svečanost biće održana večeras na Trgu Republike u Podgorici. Na svečanosti će govoriti predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, koji je i predsjednik Koordinacionog odbora za obilježavanje ovog jubileja. Takođe, najavljeno je da će govoriti i predstavnik SUBNOR-a Crne Gore. Na centralnoj svečanosti, biće prikazan dokumentarni filmski materijal iz Drugog svjetskog rata, a učestvovaće solisti i Simfonijski orkestar.
Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović naredio je da se povodom Dana pobjede, večeras obavi počasna artiljerijska paljba sa platoa brda Gorice, zakazana u 20:30 h. Paljba će biti izvršena sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.
Povodom Dana pobjede, vijence na spomenik Partizanu borcu na Gorici položili su delegacija Crne Gore, predstavnici ambasada u Crnoj Gori i političkih partija.
Dan pobjede obilježen je i u Herceg Novom “dvostrano”. Predstavnici dvije boračke organizacije u Herceg Novom, posjetili su s cvijećem spomenik Bezmnetković na Savini. Pored toga članovi Udruženja boraca NOR-a od 1941. – 1945. sinoć su u Dvorani Park upriličili svečanu akademiju.
Sa druge strane, članovi Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Herceg Novog, nakon što su jutros položili vijence na spomenik palim herojima na Savinskoj dubravi, u 17 časova putuju za Podgoricu gdje će prisustvovati centralnoj državnoj proslavi.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code