Sedam stranih kompanija konkurisalo za odvoz grita iz Brodogradilišta u Bijeloj

Sedam stranih kompanija konkurisalo za odvoz grita iz Brodogradilišta u Bijeloj

21
Podijeli

Na II tender za izbor izvođača za remedijaciju tla u JBB stiglo je 7 ponuda inostranih kompanija, a otvaranje ponuda obavljeno je 23. oktobra.

Komisija radi evaluaciju ponuda i za otprilike mjesec trebalo bi da bude poznato ko će biti izabran kao najkvalifikovaniji ponuđač. Ponude nijesu iz Crne Gore, čak nijedna, već iz Austrije, Turske i Grčke, potvrdila je Radiju Jadran menadžerka projekta za Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje, Almina Bučan:

Picerija i restoran

„Pošto ponuđač, odnosno izvođač radova još nije poznat, ne možemo sada znati koji će vid transporta biti „upotrijebljen“ za odvoz grita, kao ni u koju zemlju. Izvođač u svojoj tehničkoj ponudi predlaže način transporta, a mi na kraju donosimo odluku ko je najkvalifikovaniji, ali i najpovoljniji“, pojasnila je Bučan.
Ona podsjeća da je bila otkupljena 51 tenderska dokumentacija, međutim pristiglo je samo 7 tehničkih ponuda.

„Planirano je da početkom naredne godine ponuđač, odnosno izvođač radova uđe na lokaciju i počne sa pripremnim radovima – instalacijom opreme i dodatnim istraživanjima, što je obrazloženo u tenderskoj dokumentaciji. Očekujemo da sa konkretnim radovima – tj izvoz grita, krenemo početkom proljeća“, uvjerena je Bučan.

Plan izvođenja radova je 18 mjeseci, ali i to će zavisiti od izvođača:

„Mi ćemo proći kroz dinamičke planove svih pristiglih ponuda, pa na bazi toga, kad izaberemo izvođača, moći ćemo govoriti o vremenu izvođenja. Jer, može se desiti da je izvođač koji bude kvalifikovan predvidio mnogo manje vremena za to od onog kojeg smo mi predvidjeli tokom izrade glavnog projekta remedijacije“, dodala je Bučan.

Podsjetićemo, projektom remedijacije tla u JBB obuhvaćeno je odvoženje grita ali i kontaminiranog zemljišta. Prema posljednjim podacima kojima raspolaže Radio Jadran, ukupna količina predviđena za izvoz je oko 109.5 tona grita sa kontaminiranim zemljištem.

Agencija za zaštitu prirode i životne sredine tražila je ranije zahtjev za modifikaciju tenderske dokumentacije radi transporta otpada sa lokacije Brodogradilišta Bijela, drumskim ili željezničkim saobraćajem, do odabrane deponije ili deponija u inostranstvu, a ne samo pomorskim, kako je bilo predviđeno. Cjelokupni troškovi za izvođenje remedijacije obezbijeđeni su iz Ugovora o zajmu Svjetske banke za projekat “Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje” koji je Vlada potpisala u oktobru 2014. Ugovorom je predviđeno da se zajam vraća u periodu od 27 godina, sa grace periodom od 5 godina.

21 Komentari

 1. o čemu vi pričate,o gritu je li,đe su dpsad bili…sad će mać kad njima odgovara…da nijesu slučajno povukli kakav potez u korist h novog i bijele u korist naroda,u zadnje 10 godina…grit i trta vrta…zamaštravaju vam oči da od cigle ne vidite da ode kuća…

  1
  2
  • dje postoje uslovi strucnjace. ko u crnoj gori ima postrojenje za tehnolosku preradu, poslije prerade se ne odlaze strucnjace , nego se treba upotrijebiti. zato i stoji tretman radi dalje upotrebe…….

 2. Ne filozofirajte, brod je jedino rijesenje i ne radi se o 18 kilometara jer ni jedna zemlja u okruzenju nece lako ili uopste dozvoliti takav transport! Profesionalci ce takav utovar na brod u bijeloj uraditi relativno lako uz minimum rizika.
  I jos nesto, brodogradiliste vec duze ne radi a zalivom se i dalje pojavljuju velike mrlje ?!?

  146
  7
  • Sto se ti anonimni sjekiras za zemlje u okruženju i to da li će dozvoliti da se grit vozi drumom. Logično ako ponuđač nema dozvolu zemlje nema ni potpunu dokumentaciju i on se eliminise . Panika je zbog toga sto ponuđači imaju dozvole i BiH i Srbije i Hrvatske ….. tu je problem za one koji su namještali brodski prevoz francuzima ….. a znaju svi i ko je to radio . Ovako je poštenije sve opcije u igri pa ko bude najbolji a nikako samo najjeftiniji ! Ispoštovati najstrozije standarde ….

   89
   6
 3. Bolje je drugom 18 km do debelog brega ili 30 km do sitnice i to je sve drumom kroz crnu goru , nego godinu dana ukrcavat na brodove i voziti . Uvijek može da se desi nešto da se zagadi akvatorijem . A plus sto brodogradilište nije luka i nema dozvolu za komercijalne utovare i pretovare, i moralo bi pravno ući u sastav neke naše registrirane luke npr Bar Risan Zelenika i pod njihovim statusom se prijaviti . A rizik je veliki i mislim da te luke ne bi to prihvatile a drugačije ne može morskim putem .

  4
  36
 4. Nevjerovatno je da nekome moze pasti na pamet da transportuje grit kopneno znajuci da je to prelaz na hiljade kamiona po nasim i ovako losim putevima.

  131
  7
  • Prelaze samo 30 tak km kroz crnu goru . Bolje oštetiti malo put Napravit će se . Nego boze zagadit more na 15 km od porto Montenegra , Perasta , porto Novog , Rosa , Mamule ….. na kraju i od Tivta i H Novog . Tek bi ga tu ugasili

   5
   87
   • A kako svega ti zagaditi more??? Ocito nemas pojma kako se utovara rasuti teret u brod. Mozes bar na slici vidjeti da je grit spakovan u vrece i da bi se dizalicom isti utovarao na brod koji je uz gat. A to znaci da ako bi kojim slucajem pala vreca sa dizalice ne bi u more nego ili u brod ili na gat.

    11
    49
    • gatovi su prodati , a brodogradilistu treba ravno 7 dozvola da bi se odobrilo da se grit krca u brod . vrece su raspale , tako da tu ima hiljadu problema. najlakse je kamione dovest sa kadama utovarit , zastitit folijama i voziti. najlakse i najbrze ….. i najjeftinije …..

 5. Samo 5 kompanija ispunjava sve najstrozije standarde iz tendera. Dvije najniže ponude po cijeni štite jedna drugu i nemaju sve predviđeno tenderom . Tako da će se borba voditi izmedju 5 velikih evropskih kompanija – giganata iz : Austrije 2 kompanije , Grčke, Italije i Turske. Iako su ovi iz Agencije forsirali francusko brazilsku varijantu i njima namijenili bili brodski transport . Crnoj Gori treba da bude interes da neko od lidera u ovom poslu u Evropu ovo odradi po svim najstrozijim standardima ……

  250
  5
  • Za Vasu informaciju tender se ponistava jer je napravljena greska od strane Komisije.
   A ti Francuzi sto ih spominjete imaju najvise iskustva u remidijaciji.Ostali su gradjevinske firme

   3
   4
  • Nijeste u pravu Caslave . Straabag je gradjevinska kompanija , PoRR takodje .Njihovo iskustvo u remidijacije je ravno 1. I da li se vi to zalazete da 2.000 kamiona od 20 tona marsira sa opasnim gritom po Crnoj Gori ??? Ekolozi ce obustaviti tu akciju poslije samo mjesec dana

   2
   4
   • sto se ti ekolozi ne usprotive transportu hiljda kamiona opasnog otpada koji svake godine prelaze preko teritorije crne gore, prevozeci otpad i opasne hemijske materije .
    ne znas da strabag ima spalionice otpada po austriji, da porr ima dvije deponije za otpad i vlasnik je 19 komunalnih preduzeca u Srbiji, ima i postrojenje za preradu otpada u srbiji. sto se ne protivite stotinama kamiona sa starim gvozdjem koji iz Albanije i sa Kosova voze zeljezo za Niksic. Grcki poliecco je evropski gigant u preradi opasnih hemijskih otpada , itd itd …….. samo opusteno samuele i primorce ( francuzi ).

Ostavite komentar

*

code